-7.2 C
Alajärvi
perjantai 19.4.2024
MAINOS

Vuoden kyläelokuva valitaan Luoma-aholla yhdeksän finalistin joukosta

Alajärven Luoma-aholla on jälleen tiedossa jännittävä lauantai, kun valtakunnallinen Vuoden kyläelokuva valitaan yhdeksän finalistin joukosta.

Kyläelokuvafestivaali järjestetään Luoma-ahon upouudella kylätalolla lauantaina 28.11. kello 15. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, kyläyhdistyksen puffetista voi ostaa käteisellä suolaista ja makeaa suuhunpantavaa

MAINOS

Kylätalolla huolehditaan turvaväleistä ja hygieniasuosituksista. Tilaisuus striimataan myös verkkoon ja se on seurattavissa Leader Aisaparin YouTube-kanavalta.

Dokumentaristi Olli Järvenkylä on tämänvuotisen festivaalin alustaja ja päätuomari.

Kyläelokuvafestivaalin teemana on tänä vuonna dokumenttielokuva, kun alustajaksi saapuu Olli Järvenkylä. Hänet tunnetaan luontodokumenteistaan ja Reppuretki-blogista, mutta tällä kertaa hän esittelee isästään Voitto ”Vode” Järvenkylästä tekemänsä dokumenttielokuvan.

– Elokuva on kertomus ajasta, jolloin merimiesromantiikkaa oli vielä voimissaan ja nuoret miehet lähtivät maailmalle hankkimaan paitsi kokemusta ja elämyksiä, myös parempaa elantoa, Olli Järvenkylä kertoo.

Dokumenttielokuvassa hän yrittää selvittää, miksi hänen isänsä Voitto ”Vode” Järvenkylä (1929-2014) lähti parikymppisenä nuorukaisena merille, ja mitä kaikkea hän siellä koki. Matka isänsä merimiesvuosiin vie Ollin eri puolelle Suomea ja Saksaa museoihin, arkistoihin ja tämän päivän merimiehiä tapaamaan.

Vaatimattomista oloista lähteneen Voden tie vie sodasta toipuvasta kotimaasta seikkailuihin eksoottisiin maisemiin maailman ääriin. 14-vuotiaana alkanut tehdastyö Fiskarsissa vaihtuu aluksi lyhyeen pestiin Itä- ja Pohjanmeren laivareiteille, mutta nuorella puolimatruusilla on kaipuu vieläkin kauemmaksi.

Bensow & Rettig -varustamon Armira- ja Arneta-laivat vievät hänet viiden vuoden aikana lähes kaikille maailman mantereille. Meriltä paluun jälkeen Voitto Järvenkylä ehti elää vielä lähes 60 vuotta.

– Viisi vuotta oli lyhyt ajanjakso hänen elämässään, mutta epäilemättä merkittävä, Olli Järvenkylä sanoo.

Yhdeksän finalistia

Olli Järvenkylän alustuksen ja dokumenttielokuvan jälkeen aloitetaan kyläelokuvafestivaalin finaaliin valittujen lyhytelokuvien katselu. Kattaus on ehkä monipuolisempi kuin koskaan ja tarjokkaita on sekä läheltä että kaukaa.

Olli Järvenkylä kommentoi jokaista elokuvaa ja valitsee päätteeksi Vuoden 2020 valtakunnallisen kyläelokuvan. Voittaja palkitaan taiteilija Elina Förstin suunnittelemalla kyläelokuvapystillä ja kunniakirjat on luvassa kaikille finalisteille.

Tapahtuman järjestää Leader Aisapari yhdessä Luoma-ahon kyläyhdistyksen ja Maaseutuverkoston kanssa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät