Verho- ja Mattotalon Taina Kangas Lappajärven Vuoden yrittäjäksi!

Mainos[adrotate banner="3"]

Lappajärveläisen Verho- ja mattotalon Taina Kangas on palkittu Lappajärven Vuoden yrittäjänä.

Tainan yrityksen taustat ulottuvat vuoteen 1985, kun hänen äitinsä Raija Kangas perusti Volcano Fur -nimisen yrityksen. Verho- ja Mattotalo on Volcano Fursin aputoiminimi, vaikkakin se on jo pitkään ollut yrityksen toimiva osa.

MAINOS

Taina kasvoi äitinsä yrityksen myötä yrittäjyyteen ja myös yksi hänen veljistään on yrittäjänä Lappajärvellä. Molemmat yritykset ovat tänä vuonna 35-vuotiaita.

– Äiti oli aina mahdottoman ylpeä siitä, että kaksi hänen lapsistaan oli yrittäjinä Lappajärvellä. Ajattelenkin, että tämä huomionosoitus on myös kesällä 2019 edesmenneelle äidilleni, Taina toteaa sylissään ehkäpä seuraavan sukupolven yrittäjä, kolmikuinen poikansa Kiito.

– On mukava saada tunnustusta monien vuosien työstä. Kiitos tästä kuuluu asiakkaille, että olen saanut tehdä tätä työtä Lappajärven Verho- ja Mattotalossa. Jokainen ratkaistu asia, pieni tai suuri, ja asiakkaan tyytyväiseksi tuleminen on tavoite ja samalla kiitosta työstä.

Tainan äiti toimi Volcano Fur yrityksessään turkkurina. Turkisateljee sijaitsi kodin yhteydessä, jossa valmistettiin tai muodistettiin noin 200 turkkia. Kun turkispuoli jäi vähemmälle, perustettiin Verho- ja Mattotalo aluksi pienenä kangaskauppana vuonna 2002. Pian mukaan tuli myös mattopuoli, kun VM Carpetista Arto Viita-aho tarjosi kakkoslaadun mattojaan myyntiin.

Tuolloin tehty sopimus on voimassa yhä ja edelleen Verho- ja Mattotalo myy runsaasti VM Carpetin kakkoslaadun mattoja.

Vuonna 2011 yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos ja Taina astui vetovastuuseen, vaikka olikin jo vuonna 2008 aloittanut äidillään töissä ihan virallisestikin.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Taina opiskeli ylioppilaaksi tulon jälkeen Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiassa amk artenomiksi vaatetuspuolelta, nykyisellä nimikkeellä tutkinto olisi muotoilija.

Tuon jälkeen hän on opiskellut laajasti lisää ja mm. oppisopimuksessa äidillään hän on opiskellut yrittäjien erikoisammattitutkinnon.

Paluu Lappajärvelle perheyrityksen jatkajaksi on aina ollut Tainalle itsestään selvää. – Tykkään asua täällä, Lappajärvi on ihan omanlaistaan aluetta enkä kaipaa kaupunkeihin, Taina sanoo. – Minusta on olut aina aivan luontevaa se, että jatkan tätä työtä.

Paikoilleen ei ole jääty

Verho- ja Mattotalo on perinteikäs liike, mutta siellä ei ole jääty polkemaan paikoilleen.

Korona-aika ja Tainan erikoinen Kiito ovat laittaneet asioihin taas lisää vauhtia, sillä tämän vuoden aikana on pitkään suunniteltu verkkokauppa laitettu viimein käyntiin ja asiakkaita on muutoinkin ”tavattu” yhä useammin verkossa, Facebookin kautta.

Verkkokauppa on saanut jo mukavasti jalansijaa ja paketteja Lappajärveltä lähtee eri puolille Suomea ja joskus rajojen ylikin.

Lappajärven myymälään on perinteisesti tullut asiakkaita laajalta alueelta ja niin on edelleen. – Tässä on saman katon alla monipuoliset mattovalikoima, paljon ihania kankaita, jotain sisustusjuttuja, ompelutarvikkeita ja ompelupalvelu verhoille, tyynynpäällisille ja päiväpeitoille.

Sisustusta suunnittelevalle onkin melkoista luksusta, kun voi valita maton ja kankaat siihen sopiviin verhoihin yhdellä silmäyksellä samasta liikkeestä ja vieläpä idearikkaiden ammattilaisten opastuksella. Kangasvalikoimat ovat ajan hengen mukaisia. Valtaosa on sisustuskankaita, mutta myös vaatekankaita löytyy.

Mattoja on tarjolla paitsi VM Carpetia, myös paljon muuta. On vanhoja lappajärveläisiä merkkejä, tuontitavaraa Belgiasta ja Turkista, Korpela Carpetia kuin Mattokutomo Irma Ylitalon tuotantoa Lapualta.

Tainalla on liikkeessä kaksi työntekijää ja kiireapulainen. Hyvät työntekijät ovatkin mahdollistaneet yrittäjälle nyt myös äitiysloman pitämisen.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliVaikka joulunavaus peruuntui, tehdään #joulualajärveltä yhdessä!
Seuraava artikkeliKotiseututyön ansiomitali Lasse Autiolle