25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Joulusukka -keräyksellä kerätään hyvää mieltä Vimpeliin ja Lappajärvelle

Vimpelissä nyt kuudetta kertaa järjestettävä Joulusukka-keräys on saanut rinnalleen myös vastaavan Lappajärvellä toteutettavan keräyksen.

Molemmissa keräyksissä on sama järjestävä yhdistys, Moms For Kids ry, mutta keräykset ovat erilliset, niitä touhuavat eri henkilöt eri yhteistyökumppanien kanssa.

MAINOS

Ja mikä tärkeintä – keräyksen kohteena ovat eri henkilöt, sillä Vimpelissä kerätyt lahjakortit menevät vimpeliläisille avun tarvitsijoille ja Lappajärvellä lappajärveläisille.

Sinä et ole yksin -hankkeen työntekijät Anu Pihlaja ja Hanna Kujala sekä vapaaehtoinen Hanna Harju Vimpelistä kertovat, että Joulusukka-keräys on asia, josta koko Moms For Kids -yhdistys on saanut alkunsa.

Keräyksen idea on lahjoittaa jouluksi lahjakortteja niitä tarvitseville. Lahjakorttien saajat löytyvät yhteistyökumppanien kautta.

Vimpelissä nämä ovat Järvi-Pohjanmaan perhepalvelut sekä Vimpelin seurakuntien diakoniatyöt.
Lahjoittajina Vimpelin keräyksessä on ollut niin yrityksiä, yksityisiä kuin yhteisöjäkin. Viime vuonna lahjoittajista 19 oli yrityksiä ja 54 yksityisiä henkilöitä.

Myös yhdistykset ja yhteisöt ovat mukana, esimerkiksi tänä vuonna SPR Vimpeli ja MLL Vimpeli lahjoittavat Joulusukkakeräyksen kautta Hyvä Joulumieli -lahjakortit.

Viime vuonna Vimpelissä lahjoituksia jaettiin 113 kohteeseen. Kohde voi olla yksi ihminen tai vaikka kokonainen perhe, joten vaikuttavuus on suuri. Keräyksen suosio on vuosi vuodelta kasvanut, sillä ensimmäisenä vuotena kohteita johon lahjoituksia saatiin, oli 30.

Keräykseen toivotaan lahjakortteja mahdollisuuksien mukaan vimpeliläisiin yrityksiin. Keräysaika on Vimpelissä 5.12. saakka.

Hanna Harju kertoo, että nyt keräyksen alkuvaiheessa hän on soitellut Vimpelin yrityksiin ja kertonut keräyksestä ja vastaanotto on ollut positiivista.

Kuitenkin nyt on selvästi havaittavissa, että korona-aika haastaa myös avun antajat. Nyt jos koskaan avun tarve on kuitenkin suuri ja järjestäjät toivovatkin, että lahjoittajat olisivat jälleen mukana keräyksessä, vaikka pienemmälläkin summalla. Yhteistyössä on voimaa!

Pienkeräykseen voi lahjoittaa sen, mitä pystyy, mutta sitä voi hyödyntää myös isompien summien kanssa jos ei halua asioida liikkeissä lahjakorttia hakemassa. Yhteistyökumppaneilta on saatu nimettömät listat siitä, millaisia lahjakortteja tarvittaisiin, joten kannattaa kysyä neuvoa!

Yritykset voivat antaa keräykseen omia lahjakorttejaan, mutta muuten lahjakortteja ostavien kannattaa olla yhteydessä talkoolaisiin sitä ennen. Vimpelin vapaaehtoistiimissä mukana ovat Maria Kangasaho, Virpi Kataja, Hanna Harju, Anna Nieminen, Hanna Kujala, Anu Pihlaja.

Joulusukka -keräyspisteinä toimivat K-Market Veto, Kukkasalonki Kastanja ja Boutique Johanna K.
Lappajärvellä keräykseen voi osallistua 10.12. saakka. Lappajärvellä järjestetään myös Lions Clubin joulupuu -keräys, jonka kanssa ollaan Joulusukka -keräyksessä pitkälti samalla asialla, ja onkin hienoa, että paikkakunnalla on paljon mahdollisuuksia auttaa.

Hanna Kujala vastaa Lappajärvellä keräyksestä kiinnostuneiden kysymyksiin Sirpa Korkeasaaren ja Anu Pihlajan kanssa.

Keräyksessä yhteistyössä on mukana Järvi-Pohjanmaan perhepalvelut ja Lappajärven seurakunta. Keräyspaikkana on Alasen Kukkakauppa, Mukana keräyksessä on myös MLL Lappajärvi, jossa Sirpa Korkeasaari on vapaaehtoisena työssä mukana.

Sekä Vimpelin että Lappajärven kesäyksiin voi osallistua myös pienkeräyksen kautta, johon voi lahjoittaa haluamansa summan.

Vaikuttavaa toimintaa

Moms For Kids toimii Järvi-Pohjanmaan alueella. Yksi sen näkyvä toimintamuoto on Vimpelissä sijaitseva Vaatepankki, jossa käy paljon väkeä myös naapurikunnista. Järvi-Pohjanmaan sosiaali- ja perhepalveluilla on vaatepankkiin oma avain, jotta he voivat käydä siellä tarvittaessa asiakkaidensa kanssa.

Vaatepankki on avoin kaikille, jotka sieltä jotain tarvitsevat. Tavara sinne saadaan lahjoituksena. Vastaan otetaan ehjää ja puhdasta vaatetta, Alajärvellä niitä voi viedä Adeliinaan ja Vimpelissä suoraan Vaatepankille sen avoimien ovien aikana.

Vapaaehtoiset käyvät läpi saadut tavarat ja sen jälkeen ne ovat valmiita lahjoitettavaksi tarvitseville. Pääpaino on lasten ja nuorten vaatteissa, mutta vaatetta löytyy myös miehille ja naisille, on kenkiä, luistimia ja monoja, lastenhoitotarvikkeita ja äitiysvaatteita.

Yhdistyksen toinen Vaatepankki on Alavudella. Sitä pyörittävät Alavuden kaupungin perhetyön ja Alavuden seurakunnan diakonian työntekijät ja vapaaehtoiset.

Vaatepankki toimii vähän kuin kirpputori, mutta Vaatepankista ei myydä mitään, kaikki annetaan. Avun tarvitsijan taustoja ei kysellä Vaatepankissa kuin muutenkaan. Tällä hetkellä Vaatepankissa ei voida järjestää avoimia ovia koronatilanteen vuoksi, mutta ruokajako toimii normaalisti.

– Ihminen voi tarvita apua, kohdatuksi tulemista, olipa hän kuka tahansa, Anu Pihlaja sanoo.

– Rinnalla kulkemista ja keskusteluapua onkin tarjolla myös Sinä et ole yksin -hankkeen kautta.
Keskusteluapua tarjotaan kuormittaviin elämäntilanteisiin, tai silloin kun vain kaipaat mahdollisuutta jutella luottamuksellisesti.

Hanke järjestää myös Vimpelissä pian päättyvää PerheHetki -kampanjaa yhdessä Vimpelin vapaa-aikatoimen, 4H-yhdistyksen ja kirjaston kanssa marraskuun aikana. Kampanjaa on tukemassa Vimpelin apteekki ja Osuuspankki. Tarkoituksena on kerätä passiin merkintöjä. Kun merkintöjä on kymmenen sen voi palauttaa ja saa pienen palkinnon ja osallistua myös arvontaan!

Pääsääntöisesti Moms For Kidsin toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön, johon kuka tahansa on tervetullut, myös miehet. Hanna Harju kertoo itse aloittaneensa vapaaehtoistyöt aikoinaan Vaatepankilla ja se ei koskaan ole tuntunut hukkaan heitetylle ajalle, päinvastoin!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät