11.4 C
Alajärvi
tiistai 26.9.2023
spot_img
MAINOS
Alajärven Optiikan syyshulinat-mainos

Soini panostaa ensi vuoden budjetillaan lapsiperheisiin

Soinin kunnanhallitus esittää valtuuston hyväksyttäväksi talousarvioehdotusta, jonka laadintaa ovat sävyttäneet lukuisat epävarmuustekijät, päällimmäisenä koronakriisi.

Poikkeuksellisen budjetista tekee myös se, että se oli hallintojohtaja Hannele Hannulan 42. budjetti Soinin kunnassa, ja samalla viimeinen ennen ensi vuonna tapahtuvaa eläköitymistä.

Hannulan ura Soinin kunnassa on ollut todella poikkeuksellinen. Hän aloitti Soinissa vuonna 1979 vain 21 -vuotiaana, kunnallistutkinnon suoritettuaan.

MAINOS

Kuluneiden vuosikymmenten aikana hänestä on tullut se henkilö, joka tietää Soinin kunnasta ”kaiken” ja on mm. toiminut useita kertoja vt. kunnanjohtajana.

Lapsiperheille hyvää elämää Soinissa

Kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi kertoi talousarvioehdotusta esitellessään, että kuluvan vuoden budjetti laadittiin 439000 euroa miinukselle, mutta näyttäisi sille, että nyt voidaan päästä jopa plussatulokseen.

Tämä johtuu osin valtion tukitoimista, mitkä ovat hetkellinen apu. Kuntatalouden ongelmia ne eivät poista.

Suurimpina haasteina Soinin kunnalle Rannanjärvi kertoo ikärakenteen, sillä yli 74-vuotiaiden osuus väestöstä kasvaa ja syntyvyys on alhainen koko maassa. – Emme kuitenkaan ala synkistellä, vaan tarjoamme lapsiperheille hyvää elämää Soinissa.

Rannanjärvi kertoo, että maksuton varhaiskasvatus sekä jo keväällä sovitut sopivan kokoiset oppimisympäristöt lapsille ovat asioita, joita lapsiperheiden kannattaa todella pohtia.

Isot ikäluokat jotka Soinissa nyt on opintojaan aloittamassa ja aloittaneet, on sovittu opetettavaksi kahdessa noin 15 oppilaan ryhmässä vielä 3-6 luokkien ajan.

Myös sivistystoimenjohtaja Kati Tiala painottaa sitä, miten lapsiperheitä ajatteleva ensi vuoden talousarvio on.

– Lapsiperheiden kannattaa nyt miettiä tarkkaan Soiniin muuttoa, edut ovat niin hyvät. Maksuttoman varhaiskasvatuksen ja pienempiin opetusryhmiin panostamisen lisäksi meillä on perhetyöntekijä koululla kahdesti viikossa.

-Tulossa on myös Ähtärin kanssa yhteinen koulukuraattori, Tiala kertoo ja toteaa, että näillä eduilla vanhempien kannattaa ajaa vaikka vähän pidempää työmatkaa.

Nuoria Soinista vievät pois opiskelut ja ensi vuonna on luvassa tarkennuksia opiskelijoille suunnattuun tukeen, jotta näiden siteet kotipaikkakuntaan saataisiin säilytettyä paremmin.

– Rakentajatuki poistuu ensi vuonna, mutta sen tilalle tulee Murtokankaan alueelta myytävät vain kymmenen sentin hintaiset tontit, Johanna Rannanjärvi jatkaa.

Hannele Hannula muistuttaa, että Soinin kunnan taseessa on edelleen 4,7 miljoonaa ylijäämää, mutta ensi vuodelle on budjetoitu 441000 euron alijäämä. Poistot ovat 546000 euroa, joita tämän vuoden tiehankkeet nostavat noin 100000 eurolla.

Näin suurta alijäämää ei kunnan kanssaan voida monena vuotena tehdä, mutta Hannula muistuttaa, että jo 2022 on luvassa tuulivoimasta ensimmäisiä tuloja, Konttisuolta noin 200000 euron kiinteistöverot. Ne auttavat merkittävästi.

Lainamäärissä Soini on päässyt hyvään malliin. Takavuosien 11 miljoonan lainat ovat vaihtuneet tämän vuoden lopun 6,4 miljoonaan. Toimintakate on pysynyt vuosien ajan lähes samana, noin 14,3 miljoonassa.

Kunnan veroennuste on nyt parempi kuin se oli vielä keväällä, korona ei ainakaan Soinissa näy vielä tässä.

Tekninen johtaja Risto Rinne kertoo, että isoja muutoksia toimintaan ei ole luvassa. Investoinnit ovat malitillisia. Lokerotien rivitalon kahdeksan asuntoa remontoidaan, niiden salaojitus laitetaan uusiksi ja sisätöitäkin tehdään.

Rivitalojen asunnoista puolet on ollut tyhjänä. Ne ovat kooltaan 60 ja 80 neliöisiä.

Myös paloaseman lattiaa uusitaan ja Karstulantien varressa Kirkonmäki-Murtokangas välin uusi kevyen liikenteen väylä asfaltoidaan ensi vuonna. Väylää saa jo käyttää, mutta viimeistelyt menevät ensi kesään.

Kaavoituksessa on ensi vuodelle varauduttu Tukkitien jatkoon teollisuusalueella, jotta raskasta liikennettä saataisiin ohjattua pois keskustasta yhä tehokkaammin.

Myös katuvalaistusten uusimiseen on varattu 40000 euron määräraha. Sillä summalla vaihdetaan vanhimpia katuvaloja led-valoiksi. Päiväkodin Soinitalon puoleisen piha-alueen kunnostamiseen on varattu määrärahaa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät