Kultaisen Kiulukan jouluinen popup -putiikki lumoaa Lappajärvellä

Viitalan Marjatilan isäntäpari Timo ja Tanja Viitala, Kultaisen Kiulukan yrittäjä Kaisu Huhtala ja Hunajakukan Vuokko Honkaniemi iloitsevat siitä, että laadukkaita, kotimaisia ja paikallisia tuotteita saa nyt joulun alla Lappajärven keskustassa sijaitsevista liiketiloista!
Mainos[adrotate banner="3"]

Lappajärvellä vanhan Osuuskaupan liiketiloissa on joulukuun ajan todellinen joulunajan ihmemaa, kun Kultaisen Kiulukan jouluinen popup-putiikki on koonnut siipiensä suojaan kaikkiaan 25 valmistajan upeat tuotteet.

Tarjolla on toinen toistaan ihanampaa, laadukasta ja kotimaista, usein aivan paikallista tuotetta, niin että melkein silmät kiinni voisi käydä hyllyistä valikoimassa joululahjan hänelle, jolla on ennestään jo kaikkea.

MAINOS

Hunajaa, tyrnituotteita, luonnonkosmetiikkaa, upeita kynttilöitä, koruja, neulomuksia – niille on käyttöä ihan jokaisella! Näitä tuotteita hankkiessa saa kaupan päälle hyvän mielen: eurot jäävät hyödyttämään paikallista tai ainakin suomalaista yrittäjää.

Kynttilät hehkuvat joulun väreissä.

Kultaisen Kiulukan yrittäjä Kaisu Huhtala kertoo, että ensimmäisen liikkeensä hän perusti joulun alla seitsemän vuotta sitten samaiselle kadulle, nykyistä paikkaa vastapäätä. Siitä hän muutti liikkeensä Kaustiselle ja palasi takaisin Lappajärvelle, tällä kertaa Nykälänniemeen.

Kun Nykälänniemessä ovet suljettiin keväällä, jäi vain verkkokauppa ja hyvät kontaktit alan toimijoihin. Samoin jäi ajatus, että kenties ovet vielä joskus ja jossain avataan.

Kultaisen Kiulukan tuotevalikoiman ovat alusta alkaen muodostaneet kotimainen käsityö, mahdollisimman pitkälle paikallinen. Parhaimmillaan myynnissä on ollut noin 50 yrittäjän tuotteita, nyt joulu-popissa on edustettuna 25 suomalaista valmistajaa.

12 paikallisesta valmistajasta suurin osa on Lappajärveltä, jossa kädentaitojen ja tuotannon osaajien määrä tuntuu olevan naapurikuntia suurempi.

Myymälässä on tarjolla monipuolisesti tuotteita niin omaan käyttöön kuin lahjaksi. Vaikka tuotteet ovat laadukkaita ja kotimaisia, hintataso on silti maltillinen.

Notkuvilta hyllyiltä löytyy erilaisia elintarvikkeita, kahvia, teetä, makeisia, säilykkeitä ja marjajalosteita sekä hunajaa, on koruja, neuleita, luonnonkosmetiikkaa, kynttilöitä, joulukortteja ja paljon muuta.

Terveelliset tyrnimehut, Lappajärveläisten metsien hunajaa.

– Meillä on nyt myynnissä myös Itäkylässä valmistettuja laadukkaita puunkantotelineitä. Niitä oli myynnissä ihan ensimmäisessä liikkeessäni kolme kappaletta ja olisin aina mielelläni ottanut niitä lisää myyntiin. Nyt niitä jälleen saa, Kaisu iloitsee. Koruista kauppias nostaa esiin Lappajärvellä valmistetut Finlandia Korun tuotteet, jossa Lappajärvi-teeman koruissa on kärnäiittiupotus.

Tyrnimehua ja hunajaa

Popup-myymälä on mukava piristysruiske paitsi Lappajärven katukuvaan, myös yrittäjille, joiden tuotteita liikkeessä myydään. Monelle pienvalmistajalle torit ja markkinat ovat tärkeitä myyntikanavia. Tänä vuonna niitä ei juurikaan ole ollut, joten on mukava saada tuotteita myyntiin edes nyt joulun alla.

Markkinoilla tuotteitaan olisi myynyt normaalina vuotena myös Viitalan Marjatilan isäntäpari Timo ja Tanja Viitala. He kasvattavat Itäkylässä tilallaan marjoja noin kolmen hehtaarin alalla.

Pelloilla on niin tyrniä, mansikkaa, vadelmaa, mustaherukkaa, aroniaa kuin pensasmustikkaakin, ja ne kaikki kerätään käsin. Oman tilan marjojen lisäksi tuotantoon käytetään metsämarjoja.

Tuotantotilat ovat kodin yhteydessä erillään. Tuotekehitystä tehdään aina maku edellä.

Viitalan tilalla on siirrytty marjanviljelyyn jo 90-luvun lopulla ja nykyinen isäntäpari on lähtenyt kehittämään toimintaa eteenpäin kymmenisen vuotta sitten. Tuotteina ovat olleet alusta saakka tyrnimehu ja -rouhe sekä tyrnihyytelö, nyt tarjolla on myös monenlaista muuta mehuista mustaherukkaglögiin ja jopa Kraatterijärven Törmäystimantit -marmeladiin!

Tilan tuotteita myydään juuri Kultaisen Kiulukan kaltaisissa pikku myymälöissä, mutta etenkin reko-piirit ovat tärkeitä myyntikanavia. Lisäksi tuotteita myydään suoraan kotoa. Valtaosa tuotannosta myydään sadan kilometrin säteellä, mutta yksittäisiä asiakkaita on Oulua ja Helsinkiä myöten.

Myyntikanavien vähäisyys on ollut tänä vuonna huolena myös Hunajakukan yrittäjälle Vuokko Honkaniemelle. Hunajakukan tuotteita myydään normaalivuosina paljon markkinoiden kautta. Niitä menee myös yrityslahjoiksi.

Luomukosmetiikkaa, ihania saippuoita… ylellistä ja ihanaa!

Vuokon tuottama hunaja on peräisin Lappajärven metsistä. Vaikka metsissä olevista mehiläispesistä saa pienemmän hunajasadon kuin pelloilta, ei siellä myöskään tarvitse pelätä ns. peltomyrkytyksiä. Kesällä mehiläistarhoilla on ollut muutamia karhutuhoja.

Hunajakukan tuotteita on ollut tarjolla jo noin 25 vuoden ajan, ja parhaimmillaan pesiä on ollut jopa 50. Tuotevalikoimassa on metsäkukkahunajaa ja aromiaineilla maustettuja makuhunajia sekä hunajalla makeutettuja hyytelöitä ja sinappia. Tarjolla on myös kuivattua suppilovahveroa. Hunajakukan metsäkukka- ja kanervahunajat saivat ensimmäisenä Kraatterijärven Geopark -tunnuksen!

– Omat marjat ja omat mehiläiset, näistä saa lähiruokaa Lappajärveltä, toteaa Vuokko.
Lappajärven jouluinen popup-puoti on avoinna 29.12. saakka, joulunpyhät ja sunnuntait pois lukien.

MAINOS
Edellinen artikkeliJärvi-Pohjanmaalla jälleen uusia koronatartuntoja
Seuraava artikkeliNelimarkan Leipomo täyttää 60 vuotta – leipomoyrittäjiä jo kolmessa polvessa