2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Konttisuon tuulivoima-alueen rakentuminen tuo työtä myös paikallisille yrittäjille

Soinin kunnan hankintavuoropuhelu ja Energiequelle Oy:n hankintainfo käytiin tiistaiaamuna Teamsin välityksellä.

Ohjelmassa olivat kunnan vuodelle 2021 suunnitellut hankinnat ja investointikohteet sekä Energiequelle Oy:n info Konttisuon tuulivoima-alueen rakentumisesta.

MAINOS

Avaussanoissaan kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi kertoi tuoreina kuulumisina mm. sen, että kunnanhallitus on päättänyt esittää valtuustolle uudistetun JPYPn:n osakassopimuksen hyväksymistä.

Yleiskatsauksen teknisen toimialan tuleviin hankintoihin ja hankintamenettelyihin antoi tekninen johtaja Risto Rinne, jonka mukaan suuria yksittäisiä investointeja ei ensi vuodelle ole tulossa kunnan taholta.

Tällä hetkellä Energiequelle etsii paikallista yrittäjää tiestön kunnossapitoon. Kuva: Raine Kyrö, Energiequelle Oy.

Silti ulkopuolisillekin tekijöille on välillä tarvetta ja esimerkiksi kaavateiden kunnossapidon kilpailutus tulee ajankohtaiseksi ensi vuoden aikana.

Konttisuolla rakennetaan nyt seitsemää voimalaa

Hankekehitysjohtaja Atte Lohman Energiequelle Oy:stä kertoi Konttisuon tuulivoimalapuiston rakennusvaiheista ja siitä, millaisia hankintakäytäntöjä Energiequelle Oy:llä on.

Energiequellen Oy:n operoiman Konttisuon tuulivoima-alueen rakennustyöt ovat käynnistyneet heinäkuussa 2020. Hankealueelle rakennetaan seitsemän voimalaa.

Lohman kertoi, että Energiequelle on eurooppalainen tuulivoimayhtiö, joka on rakentanut noin 700 tuulivoimalaa lähinnä Ranskaan ja Saksaan. Suomessa yhtiön ensimmäinen voimala on valmistumassa Pyhäjoelle, toinen tulee Soiniin.

Konttisuon voimalat ovat kooltaan 4,28 MW, ne ovat moderneja, suuria tuulivoimaloita. Yhteensä alue tuottaa sähköä noin sata gigawattituntia, mikä vastaa 21000 rivitaloasunnon sähkönkulutusta. Alue rakentuu ilman valtion tukea.

Voimaloiden napakorkeus tulee olemaan 145 metrissä ja kokonaiskorkeus 220 metriä. Investointi on suuruusluokassa useita kymmeniä miljoonia euroja ja kiinteistöveroa niistä maksetaan Soinin kunnalle noin 200000 euroa per vuosi.

Hankkeen maanrakennus- ja sähkötöiden pääurakoitsijana toimii Intra Builders ja voimalatoimituksesta vastaa Nordex. Nämä toimijat tarvitsevat tehtävissään aliurakoitsijoita ja alihankintaa, jota paikallisetkin yrittäjät voivat tarjota.

Nyt käynnissä ovat maanrakennus- ja sähkötyöt ja ensi kesän lopulla aletaan paikalle tuoda voimaloiden osia ja pystyttää niitä. Energiequelle etsii parhaillaan paikallista toimijaa, jonka kanssa tehdään sopimus Konttisuon tuulivoimapuiston tiestön kunnossapidosta.

Teiden tulee olla tulevaisuudessa kesät talvet siinä kunnossa, että huoltotöihin päästään välittömästi tarpeen tullen normaalilla henkilöautolla.

Rakennustöiden ja pienten materiaalihankintojen lisäksi paikallisia yrittäjiä tarvitaan myös tarjoamaan majoituspalveluja, varastotiloja, ruokapalveluja ja esimerkiksi siivous- ja vartiointipalveluja.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät