6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Keitaan ovi on avoinna jokaiselle, joka sen haluaa avata

Alajärven keskustassa sijaitseva Keidas on nimensä veroinen paikka. Sen ovesta voi tulla sisälle kuka tahansa sellaisena kuin on, eikä syytä tulolle tarvitse selittää kenellekään. Jos haluaa tulla vain kahvikupposelle, se käy, jos taas haluaa jutella, niin juttuseuraa löytyy.

Keitaan toiminnanjohtaja Maija-Leena Rantakangas kertoo, että paikan tarkoituksena on lievittää yksinäisyyttä olohuone- ja kohtaamispaikkatoiminnan avulla. Aikaisemmin kohderyhmänä ovat olleet etenkin päihde- ja mielenterveysongelmaiset sekä syrjäytymisvaarassa olevat.

MAINOS

Kesällä tehdyn strategiauudistuksen myötä kohderyhmäksi on määritelty yksinäiset. – Yksinäisyyttä eri syistä on kovin paljon. On yksinäisiä ikääntyneitä, mutta yhtä lailla parisuhteessakin voi kokea yksinäisyyttä. Myös aikaisempi kohderyhmä menee tämän yhden yhteisen otsikon alle, Rantakangas muistuttaa.

Mitään määrittelyä Keitaalle tulevan ei kuitenkaan tarvitse täyttää. Sinne voi tulla aina pyörähtämään, jos iskee tekemisen puute tai käy aika pitkäksi. Tai jos kahvihammasta kolottaa. Keidas on koko kylän olohuone, jonne voi poiketa silloin kun huvittaa ja ilman sen kummempia syitä.

Keidas on toiminut Alajärvellä jo 26 vuotta, mutta aikaisemmin se oli kaupungin rahoittamaa. Kolme vuotta sitten toiminta siirtyi Stean rahoittamaksi ja Keidas tuotiin keskelle kylää. Toiminnan pyörittäjänä on Alajärven Päiväkeskusyhdistys ry.

Ensi vuodelle toiminnan pyörittämiseen on tulossa reilun 61000 euron avustus Stealta. Summa on suunnilleen sama kuin aikaisemminkin ja sillä pystytään pyörittämään perustoiminnat, myös vapaaehtoistyön ollessa toiminnassa merkittävässä roolissa.

Matala kynnys

Rantakangas kertoo, että korona-ajassa yksinäisyys on korostunut eri ikäryhmissä. – Yksinäinen voi olla vaikka vain hetkellisestikin, toiselle se taas on jatkuva olotila. Tänne on jokaisen seuraa kaipaavan helppo tulla, ottaa vaikka kahvit ja lukea lehdet. Kukaan ei kysele miksi tulit.

– Ovemme on avoinna kaikille ja vaikka kenenkään ei tarvitse selittää kuka on ja millä asialla, niin tukea ja juttuseuraa saa heti halutessaan.

Korona-aikana Keitaan avoinnaolo on vaihdellut, mutta normaalitilanteessa ovet ovat auki maanantaisin kello 12-15, tiistaista torstaihin kello 9-15 ja perjantaisin 9-13.

Suunnitteilla on, että kunhan toiminta taas pyörii normaalimmin, alkaisi Keitaalla toimia myös ryhmiä. Seniorisektori kokoaisi ikäihmisiä yhdessä iltapäiväkahville ja syksyllä perjantaisin kerran kuussa aloitetut pizza- ja biljardi-illat saavat jatkoa heti kun mahdollista.

– Perjantai-iltojen toiminnasta saatiin hyvä palautetta. Niiden avulla saatiin lyhennettyä viikonloppujen yksinäisyyttä.

Näiden lisäksi naisille on suunniteltu jotain omaa kahvihetkeään, koska naiset ovat selvästi huonompia lähtemään paikalle kuin miehet.

Maanantaisin Keitaalla on pullakahvit ja tiistaisin sekä torstaisin edullinen lounas, ja nämä ovat myös vilkkaimmat päivät.

Keitaan oman toiminnan lisäksi tiloissa kokoontuu neljänä iltana viikossa muita, toimintaa tukevia vertaisryhmiä. Tilojen käyttöä voivat muutkin sopivat ryhmät tiedustella.

Normaalioloissa Keitaalla käy päivittäin 10-20 henkilöä, valtaosa on ollut miehiä vaikka naisiakin toki mukana on päivittäin. Vuositasolla Keitaalla on käynyt noin 140 eri henkilöä ja käyntejä on kaikkiaan noin 2600 vuodessa.

Keitaalle poikkeaa kaiken ikäisiä, mutta tyypillinen kävijä on aikuinen, +50 ikäluokkaa. Ikäryhmästä johtuen Rantakangas avustaa usein kävijöitä myös ihan käytännön asioiden hoitamisessa.

Yhdessä täytetään työttömyysturvan hakusivuja, tehdään ajanvarauksia ja käytetään Kelan palveluita. Jos apua tarvitsee, sitä voi tulla pyytämään!

Hyvä aika -keräys tulee

Alajärven Päiväkeskusyhdistys ry:n viime vuonna aloittama Hyvä aika -keräys oli tarkoitus järjestää joulun alla tänäkin vuonna, mutta keräyslupa jumittaa jossain käsittelyssä.

Heti, kun lupa saadaan, niin keräys tulleen joka tapauksessa järjestämään ja kaikki siihen lahjoitettu raha jää Alajärvelle. Viime vuoden keräystuotto jaettiin kaupungin ja seurakuntien kautta tarvitseville, kaiken ikäisille.

Samalla tavalla toimitaan myös uuden keräyksen kanssa. Nyt apua ei saada jouluksi, mutta sitä tarvitaan yhtä lailla myös joulun jälkeen, joten järjestäjät toivovat keräyksen menestyvän, vaikka sen aloitus myöhästyi suunnitellusta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät