Jos et tiedä mistä aloittaa, niin aloita Ohjaamosta!

Mainos[adrotate banner="3"]

Ohjaamo on monialainen palvelu, joka tukee nuoria ja nuoria aikuisia työllistymisessä, opiskelupaikan saamisessa, kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa ja lähes kaikissa muissa tilanteissa, joita elämä tuo tullessaan.

Lyhyesti, jos et tiedä mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta, kertoo Ohjaamokoordinaattori Jaana Virsula Ohjaamo Alajärvi-Vimpelistä.

MAINOS

– Kohderyhmäämme ovat kaikki alle 30-vuotiaat, eli asiakkaitamme ovat esim. seiskaluokkalainen oppilas, opiskelija, työtön, töissä käyvä, tukitoimia käyttävä, kotiäiti ja -isä, uusi vanhempi tai missä tahansa muussa elämäntilanteessa oleva. Palvelutarjontamme on laaja, se pitää sisällään noin 50 eri alan ammattilaista.

Jokaisella kohderyhmäämme kuuluvalla tulee varmasti vastaan tilanteita, joissa heidän täytyy asioida jonkun ammattilaisen, asiakaspalvelijan, neuvojan tai työntekijän kanssa. Voi myös olla, että asiakkaan asia onkin monisyinen ja sen eteenpäin vieminen vaatii usean eri tahon käsittelyä.

– Tämän takia Ohjaamo on olemassa; ettei nuoren tai nuoren aikuisen tarvitse juosta luukulta toiselle ja että hän voi asioida läheisessä Ohjaamossa hoitamassa joko useita erillisiä asioita pitkällä aikavälillä tai tarvittaessa saada monta kärpästä samalla iskulla.

– Kaikki nämä palvelut ovat saman, yhden oven takana, täysin ilmaisia, eivät vaadi lähetteitä ja asioida voi ilman aikavarausta tai aikavarauksella. Vain muutama asiantuntija toimii ainoastaan ajanvarauksella. Lisäksi asiakkaalla on oikeus nimettömään asiointiin. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta!

Jaana Virsula aloitti itse Ohjaamokoordinaattorina Alajärven-Vimpelin Ohjaamossa tammikuussa 2020. – Olen myös Alajärven kaupungin nuorisopalvelujen ohjaaja ja Ohjaamokoordinaattorin työ kuuluu työnkuvaani. Olen 31-vuotias ja asun Lappajärvellä perheeni kanssa.

Tällä hetkellä elämme vielä rajoitusten alla, jotka estävät fyysiset asiakastapaamiset. Käytännössä Ohjaamon ovet ovat tänä aikana kiinni, mutta palvelumme toimivat täysin samoina etänä. Yhteyttä voi tällä hetkellä ottaa arkipäivisin kello 8-16.

– Kun saamme palata normaaleihin aukioloihin, ovemme on auki joka tiistai ja torstai kello 12-16 pois lukien loma-ajat. Meihin voi kuitenkin ottaa yhteyttä muinakin aikoina.

Lukuisia palveluita

Ohjaamossa on tavattavissa monia toimijoita, osa säännöllisesti ja osa sovitusti. – Pystymme sopimaan tapaamisia nopeastikin, vaikka samalle päivälle, tahojen omasta työtilanteesta riippuen. Kaikki palvelut ovat samoja, mitä saisit kyseisessä virastossa tai toimipaikassa.

Tarjolla on Kelan videoetäyhteys joka fyysinen aukiolopäivä, Te-palvelujen asiantuntija joka tiistai, ammatinvalintapsykologi yhtenä päivänä kuukaudessa, Alajärven kaupungin psykiatrinen sairaanhoitaja joka torstai ja lisäksi paikalta tavoittaa erityisnuorisotyöntekijän, etsivän nuorisotyön, Starttipaja Laiturin, Alajärven 4H-yhdistys ry:n, Apunasi- ja Osaava-hankkeet.

Ohjaamosta tavoittaa myös Järvi-Pohjanmaan Perusturvan perhetyön perheohjaajan, perhetyöntekijän, perheneuvojan ja psykologin, Perusturvan lapsiperheiden sosiaalityö/lastensuojelun sosiaaliohjaajan sekä sosiaalityöntekijän.

Perusturvan aikuissosiaalityöstä tavattavissa on sosiaaliohjaaja ja vammaispalveluista sosiaaliohjaaja sekä terveyspalveluista terveydenhoitaja.
Edelleen ohjaamosta tavoittaa No Trouble ry:n päihdetyöntekijän, Buusti ry:n, SeAmk:n korkeakouluasiamiehen ja Jamin, lukioiden sekä yläkoulujen väkeä.

Myös seurakunnan ja helluntaiseurakunnan työntekijöitä on tavoitettavissa. – Lisäksi työskentelemme saadaksemme elämänlaatuvalmennusta Ohjaamoomme, Jaana Virsula kertoo.

– Meillä on mahdollisuus asiakkaan tarpeen mukaan ottaa myös muihin tahoihin yhteyttä ja sopia tapaamisia.

Ohjaamon ensisijaisia ilmoituskanavia somessa kannattaa seurata. – Rajoitusten ja suositusten takia ohjelmamme ja tapahtumamme saattavat muuttua nopeallakin tempolla.

– CV-työpaja järjestetään kun se on taas mahdollista. Lisäksi suunnittelemme työnantajatreffit-tapahtuman järjestämistä, jossa nuori voi tavata työpaikan edustajan, päästä työhaastatteluun ja jopa saada työpaikan siltä istumalta.

Matalan kynnyksen keskusteluapua

Kuten kaikki muutkin Ohjaamon palvelut, myös paikalla kerran viikossa tavattavissa olevan psykiatrisen sairaanhoitajan voi tavata kuka tahansa alle 30-vuotias.

Psykiatrinen sairaanhoitaja tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua niin elämän pieniin kuin isoihinkin murheisiin.

– Juttelemaan pääset varaamalla ajan Ohjaamosta, voit tehdä sen puhelimitse tai mitä muuta kautta tahansa. Et tarvitse etukäteen lähetettä, käyntiä kenelläkään tai ohjauskeskustelua kenenkään kanssa. Riittää kun varaat ajan. Asiointi voidaan järjestää nimettömänä, jos niin toivot, Jaana Virsula lupaa.

Rajoitusten alla tapaamiset psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa tapahtuvat puhelimitse, mutta niiden poistuessa tapaamiset hoidetaan Ohjaamossa.

– Tämä palvelu on osoittautunut erittäin tärkeäksi varsinkin tänä vuonna. Mielenterveys on jokaista koskeva asia, eikä tämä vuosi ole tehnyt siitä huolehtimisesta ainakaan helpompaa. Työttömyys on kasvanut, kouluja on ja on ollut epäopetuksessa, kasvokkaisia kohtaamisia ei suositella, palvelujen saanti on hankaloitunut ja harrastustoiminta on elellyt epävakaata aikaa.

– Kaikki nämä ja monet muut vuoden 2020 tuomat asiat vaikuttavat jokaiseen meistä. Monet kaipaavat keskusteluapua ammattilaisen kanssa, ja kynnys palvelun käyttöön on oltava matala.

– Sinulla ei niin sanotusti tarvitse edes olla ”ongelmaa” hakeutuaksesi psykiatrisen sairaanhoitajan juttusille, tai Ohjaamon palvelujen piiriin ylipäätään. Voit tulla vain kertomaan kuulumisia ja juomaan kupposen kahvia. Ohjaamoon jokainen on tervetullut omana itsenään.

Apua työnhaun asiakirjojen laadintaan

Ohjaamossa saa apua työnhaun asiakirjojen laadintaan sekä jo olemassa olevien asiakirjojen kommentointiin ja konsultointiin.

Apua on mahdollista saada aina Ohjaamon aukioloaikoina ja erityisesti kesätyöhaun kynnyksellä on järjestetty Ohjaamolla tapahtumana CV-paja, minkä toivotaan samalla herättävän nuoret ja nuoret aikuiset hakemaan kesätöitä, joita tulee hakuun vuosi vuodelta aiempaa aikaisemmin.

– Työnhaun asiakirjat ovat tärkeässä roolissa työnhaussa ja jokaisella meillä tulisi olla ajantasalla oleva CV, muistuttaa Te-palvelujen asiantuntija Minna Paloheimo-Asunmaa.

– Ohjeistukset työnhaun asiakirjojen osalta muuttuvat jatkuvasti ja on tärkeää, että osaa painottaa ajankohtaisia ja oikeita asioita työnhaun asiakirjoissaan.

CV on tärkeä asia

Työnhaku vaatiikin paneutumista, aikaa ja vaivannäköä omien vahvuuksien tunnistamisessa ja niiden sanoittamisessa, työnantajan tarpeiden tunnistamisessa sekä työnhakuasiakirjojen laatimisessa.

Työnhaun asiakirjat tulee aina räätälöidä haettavaa tehtävää varten. Ei riitä, että samalla hakemuksella ja CV:llä hakee useita eri paikkoja. Omien vahvuuksien tuntemisesta on apua sekä sopivien työpaikkojen löytymisessä, mutta myös työhakemusten ja CV:n laatimisessa.

Työnhaku kannattaa aloittaa CV:n kirjoittamisella. Hyvä CV sisältää kaiken olennaisen tiedon haettavan työpaikan osalta. CV:een kannattaa panostaa, koska se on useimmiten ensimmäinen asiakirja, jonka pohjalta työnantaja alkaa muodostaa kuvaa työnhakijoista.

CV:stä tulee löytyä ainakin yhteystiedot, koulutus, työkokemus ja taidot. CV:n rakenteeseen vaikuttaa myös se, onko uran alkuvaiheessa tai työpaikkaa tai alaa vaihtava. Tärkeää on, että CV on selkeä ja johdonmukainen. Se voi olla taitopohjainen tai visuaalinen.

Työhakemus on vastaavasti ns. myyntipuhe omasta motivaatiosta ja sen tehtävä on täydentää CV:tä. Hyvä hakemus koostuu motivaatiosta, osaamisesta, taustasta ja persoonasta. Hakemuksen tulee olla selkeä, sujuva ja kieliopiltaan mahdollisimman virheetön. Hakemus on aina hyvä luetuttaa myös jollakin toisella.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliYksi uusi tartunta eiliseltä
Seuraava artikkeliRokotukset ovat käynnistyneet Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä