12.6 C
Alajärvi
keskiviikko 27.9.2023
spot_img
MAINOS
Alajärven Optiikan syyshulinat-mainos

Vaikeat ajo-olosuhteet vaativat ennakointia ja tarkkuutta

”Talvi yllätti autoilijat” on vanha vitsi, joka kuitenkin aina välillä muuttuu todeksi.

Keliolosuhteet saattavat muuttua samankin päivän aikana, mutta varsinkin aina perjantaina mökille ajaessa olisi hyvä jo tarkistaa millaista keliä sunnuntain paluuliikenteeseen on luvattu. Liikenneturva muistuttaa, että ennakointi alkaa jo kotona ennen ajoon lähtöä.

Hidasta ajonopeutta hankalissa olosuhteissa

MAINOS

Lumen tupruttaessa ja kasatessa kinoksia kannattaa tienkäyttäjän ottaa huomioon monenlaisia viivästyksen mahdollisuuksia. Vastassa voi olla isoja työkoneita auraamassa lumia, hankeen jumiin jäänyt henkilöauto, kinoksia väisteleviä kävelijöitä tai polanteita, joissa ajaminen vaatii hidasta ajonopeutta.

Huonot ajo-olosuhteet voivat olla mitä tahansa pimeästä ja märästä pöllyävään lumeen ja matalalta paistavaan aurinkoon. Kaikissa näissä auttaa kunnollinen turvaväli ja olosuhteisiin suhteutettu ajonopeus.

Nopeusrajoitus kertoo tien suurimman sallitun nopeuden. Pyryttävässä lumisateessa on ajettava turvallista nopeutta keskittyen auton hallintaan sekä muistettava sumuvalojen käyttö.

Ennakoi jo kotona

Ota huomioon huonot ajo-olosuhteet pakkaamalla autoon heijastinliivi, lämmintä vaatetta, lumilapio, sekä taskulamppu. Kopistele lumet pois kengistä autoon mennessäsi, ettei kosteutta pääse kertymään sisätiloihin.

Jos lunta sulaa kengistä kaukalomattoihin, muista ravistella matot kuiviksi ajon jälkeen. Tämä estää auton lasien huurtumista seuraavalla ajomatkalla.

– Ennakointi kannattaa aloittaa jo kotona ja seurata sääennusteita, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen. – Nykyaikaiset etätyömahdollisuudet toivottavasti edistävät liikenneturvallisuutta siltä osin, että osa tielläliikkujista voi jopa siirtää matkantekoa odottamaan parempia kelejä.

Aja varovasti polanteissa ja urissa

Muista, että edessä ajavasta autosta pöllyävän lumen keskellä näkyvyys on nolla. Tästä syystä ohituksia tulee välttää, koska moni lumisen ajokauden aikana tapahtuneista onnettomuuksista sattuu ohitustilanteissa heikon näkyvyyden ja/tai auton heittelehtimisen vuoksi.

Ohituksissa joutuu lisäksi vaihtamaan kaistaa ja kaistojen välissä saattaa olla kasautumia haittaamassa kaistojenvaihtoa.

Pyryttävä lumi kerää hetkessä kasautumia kaistojen väliin ja peittää nopeasti myös polanteiden välit, jolloin valpas ohjaaminen on tarpeen.

Taajama-alueella isot lumikertymät ehtivät nopeasti pakkautumaan teille ja kaduille perunapelloiksi, jos aurausauto ei ole ehtinyt lumia auraamaan. Näitä muhkuraisia teitä ajaessa tulee muistaa pitää kunnon turvavälit myös sivuttaissuunnassa, koska auto heittelehtii helposti renkaan pudotessa liukkaaseen lumikuoppaan.

– Talviset ajo-olosuhteet vaativat aina erityistä tarkkaavaisuutta ja vaikka olemmekin niihin vuosien saatossa tottuneet, ei se tottumus tee siitä yhtään helpompaa, Savolainen muistuttaa.

Viisi vinkkiä vaikeisiin ajo-olosuhteisiin

Ennakoi tuleva keli: seuraa ajokeliennusteita ajoissa

Pakkaa autoon heijastinliivi, lämmintä vaatetta, lumilapio ja taskulamppu

Pidä kunnollinen turvaväli. Muista turvaväli myös sivuttaissuunnassa

Hiljennä ajonopeus olosuhteisiin sopivaksi

Ohita vain tarvittaessa ja turvallisesti

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät