Alajärven seurakunnassa satsataan verkkolähetysten laatuun

67
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi 20000 euron lisätalousarviomäärärahan valokuituyhteyden perustamiseen seurakuntatalosta Kirkontuvalle ja kirkkoon, sekä striimaukseen tarvittavan teknisen välineistön hankintaan.

Taustalla on se, että Alajärven seurakunnassa aloitettiin jumalanpalvelusten suoratoisto maaliskuussa 2020 alkaneen pandemian seurauksena.

MAINOS

Kokoontumisrajoitukset antoivat perusteet aiemmin käyttämättömälle nettitoiminnalle, jonka hyödyntäminen tarjosi uudenlaisen mahdollisuuden seurakunnallisten tilaisuuksien etäosallistumiseen kännykän, tabletin tai tietokoneen välittäminä.

Muutamassa kuukaudessa seurakunnan suoratoistolähetykset muodostuivat laaja-alaisesti käyttöönotetuksi menettelyksi. Jumalanpalvelusten lisäksi eri työalat aloittivat omat striimauksensa, joista osa on vakiintumassa viikoittain tiettyyn ajankohtaan toistuviksi lähetyksiksi.

Suoratoistolähetykset ovat osoittaneet saavuttavansa aktiivisesti seurakuntaelämässä mukanaolevien tavoittamisen lisäksi seurakuntaelämään harvemmin osallistuneiden mielenkiinnon viriämisen eri ohjelmien seuraamisessa.

Nettitoiminta ei sellaisenaan voi korvata seurakunnan fyysistä kokoontumista ja siihen sisältyvää hengellisen elämän harjoittamista, sosiaalisia kohtaamisia ja yhteisöllisyyden kokemusta, mutta se voi tarjota merkittävän lisän koronan aikana ja sen jälkeisessä vaiheessa seurakuntatoiminnan rinnalle.

Kirkon piirissä on todettu, että suoratoistopalveluista muodostuu pandemian jälkeenkin vakiintuva toimintatapa.

Alajärven kirkosta välitettyjen striimausten käytännön ongelmaksi ovat muodostuneet viime kuukausien aikana kännykän nettiyhteyden riittämättömyys laadukkaan ja katkeamattoman videon ja äänen välittämiseksi sekä toisaalta teknisistä välineistä aiheutuneet syyt.

On tarpeellista luoda oma nettiyhteys striimauksille sekä muille nettiyhteyttä edellyttäville käytännöille. Erillinen valokuituverkko tarjoaa netin käytön työntekijöille, vierailijaverkkoa tarvitseville ja kirkon valvontajärjestelmälle.

Kirkossa toteutuva suoratoisto edellyttää myös teknistä laitteistoa, jolla mahdollistuu tasokas kuvan ja äänen välittäminen. Edellytyksinä ovat mm. tietokone, kuvamikseri, näyttö, kamerat jalustoineen, mikrofonit sekä erilaiset johdot liittimineen.

Tapio Moisio kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi

Alajärven seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi on valittu Tapio Moisio ja varapuheenjohtajaksi Antti-Kalle Levijoki.

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi valittiin Kimmo Niskala.

Kirkkoneuvostoon valittiin seuraavat varsinaisiksi jäseniksi Niskala Kimmo (varalla Nurmi Jukka), Lahti Leila (Rintamäki Esko), Orajärvi Torsti (Niskakangas Jorma), Hauta-aho Jorma (Vistbacka Raimo), Joensuu Sanna (Korkia-aho Seija), Leppäaho Ritva (Ketola Heli), Kuoppa-aho Aune (Koivulampi Hanna), Hirvelä Reijo (Peltokangas Erkki) ja Kellokoski Juliaana (Paananen Marja Leena).

Lapuan hiippakunnan 35 seurakuntaa perusti aluekeskusrekisterin 1.1.2020 alkaen, ja he solmivat seurakuntien yhteistoiminnasta sopimuksen.

Solmitun sopimuksen ulkopuolelle jääneistä Lapuan hiippakunnan seurakunnista Alavus, Vimpeli ja Ähtäri ovat ilmoittaneet haluavansa liittyä uusina sopijaosapuolina sopimukseen siten, että Alavuden seurakunnan jäsenyys aluekeskusrekisterissä alkaisi 1.1.2021 ja Vimpelin sekä Ähtärin seurakuntien jäsenyys vastaavasti 1.1.2022.

Uusien sopijaosapuolien hyväksyminen tehtyyn sopimukseen tarkoittaa käytännössä sopimuksen muuttamista niin paljon, että voidaan puhua uuden sopimuksen hyväksymisestä. Siksi sopimus on vietävä jokaisen sopijaosapuolen kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi. Tämän sopimuksen Lapuan hiippakunnan alueellisesta keskusrekisteristä Alajärven kirkkovaltuusto kokouksessaan hyväksyi.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa