-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Jussi Haapa-aho voitelee suksiin hiihtämisen ilon ja nautinnon

Hiihtäminen on nautinnollista ja mukavaa, kunhan alla on hiihtäjälleen sopivat ja oikein voidellut sukset.

Alajärvellä sivutoimisen yrityksensä VVR-palvelun aloittanut Jussi Haapa-aho kokee tavoitteekseen sen, että ihan jokainen suksille nouseva saisi kokea, miten hieno laji on kyseessä.

MAINOS

Yrityksen toimenkuvaan kuuluvat murtomaasuksien, laskettelusuksien ja lumilautojen huolto- sekä voitelupalvelu kuin myös murtomaahiihdon tekniikkaopetus ja valmennus.

Jussi itse on aina hiihtänyt ja myöhemmin valmentanut. Hän tykkää hiihdosta ja valmennuksesta edelleen ja yhteistyö myös huippu-urheilutaustan omaavan veljen kanssa on alalla saumatonta.

Yrityksensä Jussi näkee nimenomaan palveluna, rakkaudesta lajiin. – Haluan, että muutkin ihmiset voisivat nauttia hiihdosta, hekin joiden mielikuvat lajista pohjaavat kokemuksiin kouluhiihdosta.

Hiihto on välineurheilua, sillä välineiden pitää olla käyttäjälleen sopivat, se on kaiken lähtökohta. Huonoilla suksilla on hyvänkin hiihtäjän vaikea hiihtää.

Asiantuntevat liikkeet, kuten Jussikin, osaavat testata vanhat sukset ja katsoa, ovatko ne vielä käyttökelpoiset.

– Välineiden pitää olla itselle sopivat ja asiantuntijat eivät myy asiakkaalleen sellaisia suksia, jotka eivät ole hänelle oikeanlaiset.

Suksia löytyy tänä päivänä joka lähtöön, eikä hyvän suksen löytäminen kuntohiihtäjälle ole vaikeaa. Oikein voidellut ja oikein valitut sukset toimivat hyvin myös harrastajilla. Suositut karvapohjasukset ovat vaivattomat, mutta niissä on oleellisen tärkeää, että side on säädettävä.

– Muuten, vanhoista hyvistä suksista voidaan myös tietyin edellytyksin tehdä karvapohjasukset, Jussi Haapa-aho huomauttaa ja kannustaakin tuomaan tällaiset parit näytteille, jotta selvitetään soveltuisivatko sukset tuunattaviksi.

Kaikissa suksissa yhteistä on se, että niitä pitää myös huoltaa. – Jos sukset jätetään kesän yli tekemättä niille mitään, saadaan vahinkoa aikaiseksi, Jussi kertoo ja sanoo tarjoavansa myös sellaista palvelua, että hän laittaa suksiin keväällä suojavoitelut, säilyttää sukset hyvissä tilaoissaan kesän yli ja kun syksy koittaa, laittaa sukset iskuun uutta talvea varten!

– Tavallinen kuntoilija hiihtää noin 200 kilometriä talvessa ja tällä määrällä yksi perusvoitelu riittää koko talveksi, mikäli hiihtäjä muistaa puhdistaa sukset käytön jälkeen ja sipaista pintaan pikavoidetta.

Murtomaasuksien lisäksi voitelut, kanttien hionnat ja pohjien paikkaukset tehdään myös laskettelusuksiin ja lumilautoihin. Tällä hetkellä Jussin aika meneekin paljon laskettelusuksien parissa ja useampi rinteiden ulkopuolella telottu suksenpohja on jo tällekin talvelle paikattu.

Opastusta alkuun – tai vaikka kilpailuun!

Suksien huollon lisäksi Jussi Haapa-aho tarjoaa myös valmennuspalveluja. Tämä kattaa kaiken mahdollisen alkaen niistä suksille mielivistä, joiden edellisestä hiihtoreissusta on kulunut muutama vuosikymmen aina heihin, jotka ovat suuntaamassa kilpailuihin tai vaikkapa pitkän matkan hiihtoon.

– Tekniikkaopetuksessa jo muutamalla kerralla päästään eteenpäin, pienryhmissä tai vaikka yksilöopetuksena. Ajatuksena on se, että hiihtäminen tapahtuu ilon kautta!

– Kun perusteet ovat hallussa, niin hiihto on sen jälkeen paljon hauskempaa.

Jos omia suksia ei ole ja epäilet, kannattaako sellaisia ostaa, voit myös kysellä onko VVR-palvelussa sinulle sopivaa paria, jonka vuokraamalla pääsisit testaamaan lajia ennen ostopäätöstä.

Valmennuspuolella Jussi voi auttaa myös heitä, joilla on kiinnostusta haastaa itseään tosissaan vaikkapa pitkän matkan hiihdossa. Hän laatii harjoitusohjelmia ja opastaa oheisharjoittelut, jotta tavoite on mahdollista saavuttaa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät