Hoivakoti Rantakaisla tarjoaa asukkailleen kodinomaista huolenpitoa

Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen Rannankylällä vuodesta 2008 toiminut Hoivakoti Rantakaisla on vuoden 2017 tammikuusta alkaen ollut osa Esperi -konsernia.

Esperi Hoivakoti Rantakaisla tarjoaa tänä päivänä ympärivuorokautista palveluasumista ikäihmisille ja muistisairaille ja se on koti yhteensä 16 asukkaalle.

MAINOS

Vakituisen asumisen ohella Rantakaisla tarjoaa yksilöllisesti räätälöityjä asumispalveluita myös lyhytaikaiseen hoivan tarpeeseen, esimerkiksi tuoden omaishoitajalle levon hetken arjen keskelle.

Yksikön päällikkönä Rantakaislassa toimiva Ulla-Riitta Latvala kertoo, että Rantakaislan kaikki asukaspaikat ovat olleet jatkuvasti täynnä. Talon asukkaat ovat tyytyväisiä ja ammattitaitoinen henkilökunta pitää huolta sekä heidän fyysisistä että henkisistä tarpeistaan.

Tänä talvena Rantakaislan asukkaat ovat saaneet nauttia potkukelkkakyydeistä! Raimo Kaukola iloitsee kevätauringosta!

– Viimeinen vuosi on ollut raskas, koska alueen vaikean koronatilanteen vuoksi olemme joutuneet asettamaan omaisille vahvoja suosituksia siitä, ettei meillä vierailtaisi. Tämä on muuttanut arkea paljon. Aikaisemmin osa omaisista vieraili meillä päivittäin ja useimmat heistä viikoittain, Latvala kertoo.

– Monesti omaisilla onkin ollut tämän vuoden aikana kova ikävä vanhempiaan ja heille on järjestetty puhelin- ja videoyhteydenpitoa. Kesällä ulos laitettiin pöytiin pleksit, joiden takaa voitiin turvallisesti tavata omaisiaan.

Tämän lisäksi Rantakaislan työntekijät ovat lähetellyt pitkin vuotta omaisille kuvia heidän läheisistään ja saanut tästä paljon kiitosta.

– Asukkaamme ovat ymmärtäneet ihmeen hyvin sen, miksi heidän omaisensa eivät ole päässeet vierailulle. Meidän väkemme on sen ikäistä, että he ovat kokeneet ennenkin jo niin monenlaista.

– Täällä heillä on tutut hoitajat ympärillä, päivittäinen ohjelma eikä yksinäisyyttä, joten täällä asuvien ikäihmisten kannalta vuosi on varmasti ollut helpompi, kuin mitä se on ollut monille omissa kodeissaan yksin asuville.

Tällä hetkellä vieraillut ovat jälleen mahdollisia terveenä, suojaimia käyttäen ja lyhyesti. Tälle viikolle Rantakaislassa odotetaan toteutettavaksi myös asukkaiden koronarokotuksia. Rokotusten myötä voidaan pikkuhiljaa palata lähemmäs vanhoja vierailukäytäntöjä.

Hyvä työyhteisö

Rantakaislan asukkaat ovat pääasiassa Alajärven, Lehtimäen ja Soinin alueelta, mutta onpa yksi asukas kirjoilla Espoossa. Kyselyjä vapaista paikoista tulee säännöllisesti kauempaakin, mutta Rantakaislassa tilaa on harvoin.

Rantakaisla on alusta pitäen ollut tunnettu kodinomaisista puitteistaan ja hyvästä hoidostaan. Talossa on oma keittiö ja toiveita lempiruokien suhteen kuunnellaan. Kaikessa toiminnassa pyritään yksilöllisyyteen ja työtä tehdään kuntouttavalla työotteella, jotta asukkaan omat voimavarat riittäisivät mahdollisimman pitkälle.

Asukkaille järjestetään päivittäin viriketoimintaa ja ulkoilua sään salliessa. Tänä talvena ulkoilussa uusi hitti on ollut potkukelkkailu, sillä säät ovat olleet siihen pakkasen lauhtuessa mitä parhaimmat!

Viriketoimintaa on monenlaista, mutta vankkumaton suosikki on bingo! Bingoa pelataan joka perjantai ja sitä odotetaan aina yhtä innolla.

Latvala muistuttaa, että koti, jossa asukkaiden on hyvä olla, ei synny itsestään. – Meillä on täällä todella hyvä työyhteisö ja osaavaa porukkaa, jotka sen mahdollistavat.

– Olen todella kiitollinen henkilökunnallemme myös siitä, että asukkaidemme terveyttä on pystytty vaalimaan eikä tartuntaketjuja meille ole tullut. Tämä kertoo siitä, että henkilökunta on perheineen myös vapaa-aikanaan muistanut vastuunsa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliJärvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella 15 henkilöä eristyksissä tai karanteenissa
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä neljä uutta tartuntaa