MAINOS

Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella rokotetaan jo jopa 200 henkilön viikkovauhdilla

Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella on saatu siinä määrin koronarokotteita, että rokotteen voi saada tällä viikolla jopa jo noin 200 ihmistä.

Rokotteita onkin saatu alueelle nyt kiihtyvällä vauhdilla ja niitä on annettu kaikilla alueen terveysasemilla, mutta uusien rokotusaikojen antaminen tapahtuu hitaasti, koska tietoa lähiviikkoina saatavista rokotemääristä ei ole saatu.

MAINOS

Niin paljon alueelle rokotetta kuitenkin tilataan kuin sitä on mahdollista saada ja kaikki rokotteet annetaan alueen väestölle rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Koronarokotuksen pääpaino onkin siirtynyt nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksen mukaisesti entistä voimakkaammin ikäihmisiin.

Vs. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila kertoo, että todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen, infektiovastaanoton ja koronanäytteenottojen henkilökunta sekä koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta on rokotettu ja he ovat saaneet myös tehosterokotteen.

Sosiaalihuollon iäkkäiden asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen, eli ympärivuorokautisen hoivan, viimeisetkin asukkaat ovat saaneet ensimmäisen rokotteen kuluvan viikon aikana.

Myös osa henkilöstöstä on saanut rokotteen. Sekä osa asukkaista että osa henkilöstöstä on saanut myös tehosterokotteen.

Eri ikäryhmille eri rokotteet

Järvi-Pohjanmaalle on tulossa eri rokotevalmisteita, jotka on suunnattu eri ikäryhmille. Pfizerin Comirnaty ja Modernan rokotetta annetaan yli 70-vuotiaille, kun taas AstraZenecan rokotetta annetaan alle 70-vuotiaille.

Pfizerin rokotteella ovat ensimmäisenä vuorossa vuonna 1941 ja sitä aiemmin syntyneet kuntalaiset. Rokotukseen ovat tässä vaiheessa oikeutettuja myös heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa. Rokotusjärjestys etenee iän ja perussairauksien mukaisesti.

Rokotukset toteutetaan ajanvarauksella Alajärven terveyskeskuksessa sekä Lappajärven ja Vimpelin terveysasemilla.

Avohoidon palveluvastaava Birgitta Luoma-aho kertoo, että myös Lehtimäen terveysasemalle on suunniteltu rokotuksia ja sellainen onkin järjestetty jo tällä viikolla, jotta rokotukseen tässä vaiheessa oikeutettujen ei ole tarvinnut kulkea pitkää matkaa Alajärvelle. Kela-taksilla ei matkaa rokotuksille voi tehdä.

Käytössä oleva koronarokote vaatii hyvin tarkat säilytys- ja käsittelyohjeet, mistä syystä yksittäisiä rokoteannoksia voida kuljettaa ikäihmisten kotiin.

Ikäryhmille avataan sähköisiä ajanvarausoikeuksia porrastetusti. Ajanvarausoikeudesta lähetetään kirje kotiin. Ajanvarausoikeuden avauduttua tulee myös välittömästi testiviesti matkapuhelimeen, mikäli asiakas on antanut luvan tekstiviestin lähettämiseen.

Ajan voi varata hyvis.fi sivuston kautta. Ohje ajanvarauksen tekemiseen on kirjeessä. Tällä viikolla kirjeen saavat yli 80-vuotiaat henkilöt.

Järvi-Pohjanmaan perusturvassa on otettu käyttöön Suomi.fi valtuuskäytäntö, jolla mahdollistuu toisen ihmisen puolesta asiointi terveydenhuollon asioiden hoidossa yhdellä valtuutuksella.

Sen avulla esimerkiksi läheiset voivat hoitaa iäkkäiden vanhempien tai muiden sukulaisten asioita sähköisesti. Tämä on hyvin suositeltavaa nyt mm. rokotusaikojen varaamiseksi, jos ikäihmiselle itselleen ei sähköinen ajanvaraus ole tuttua.

Eri rokotevalmisteita saadaan kerrallaan vain rajattu määrä ja rokotukset etenevät sen mukaisesti. – Rokotteiden saatavuuden mukaisesti olemme aloittaneet jo soittelemaan viikolla 6 yli 90-vuotiaille ja jatkamme soittelua tällä viikolla muutamille yli 80-vuotiaille vanhimmille henkilöille ja tarjoamme heille koronarokotusaikaa, Anttila selvittää.

Kotihoidon asiakkaistakin suurin osa saa koronarokotteensa kuntansa terveysasemalla. – Toivomme, että ikäihmisten omaiset, tuttavat sekä naapurit tarjoaisivat nyt apuaan, jotta jokaisen olisi mahdollista päästä rokotuspaikalle. Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää iäkkäille henkilöille, sillä he ovat kaikkein alttiimpia vakaville koronavirusinfektioille.

Osaa kotihoidon asiakkaista on mahdollista rokottaa Modernan rokotteella, joka kestää kuljettamista paremmin. Tätä rokotetta saadaan Järvi-Pohjanmaalle vain rajallinen määrä. Kotihoito kartoittaa nämä kotona rokotteen saavat henkilöt ja heihin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

AstraZenecan rokote on suunnattu yli 18-vuotiaille työikäisille. Sen osalta rokotusjärjestys määräytyy riskitekijöiden mukaan.

AstraZenecan rokotteen saavat ensimmäisenä sellaiset alle 70-vuotiaat kuntalaiset, joilla on vakavalle koronavirukselle erittäin voimakkaasti altistava taustasairaus tai tila. Tällaisia ovat esimerkiksi aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö tai vaikeat krooniset munuais- tai keuhkosairaudet.

Tämän jälkeen edetään seuraavaan riskiryhmään, jossa on lievempiä perussairauksia, mutta jotka silti altistavat koronavirusinfektiolle. Vasta kaikkien riskiryhmien jälkeen on vuorossa perusterveiden työikäisten rokotukset.

Nämä massarokotukset voidaan Anttilan arvion mukaan aloittaa aikaisintaan maaliskuun lopulla, mutta kaikki riippuu siitä miten paljon rokotteita alueellemme saadaan.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset toteutetaan Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin terveysasemilla. Pfizerin rokotteen tavoin AstraZenecan rokotteen kuljettamien on haasteellista. Myös Lehtimäen terveysasemalla järjestetään rokotuspäiviä.

16-18-vuotiaiden nuorten rokotuksista odotetaan vielä lisätietoa ja linjauksia. Toistaiseksi millään rokotteella ei ole käyttölupaa alle 16-vuotiaille lapsille, ja 16-18-vuotiaillekin käyttölupa on vain Pfizerin rokotteella.

Rokotusajat takaisinsoittojärjestelmän avulla

Koronarokoteaikoja annetaan ainoastaan koronarokotteiden ajanvarausnumerosta. Koronarokotteen ajanvarausnumerossa on takaisinsoittojärjestelmä. Opastavat nauhoitteet kertovat, kun soittajan numero on tallentunut takaisinsoittojärjestelmään.

Tämän jälkeen numero on takaisinsoittojonossa ja soittaja voi rauhassa jäädä odottamaan yhteydenottoa. Asiakkaalle pyritään soittamaan 1-3 päivän kuluessa.

Järvi-Pohjanmaan työntekijät soittavat asiakkaille jonon järjestyksen mukaisesti sitten kun viikoittaisten rokote-erien määrät varmistuvat. Näin ollen takaisinsoitto voi tulla esimerkiksi viikon kuluttua. Asiakkaan numero säilyy jonossa kunnes hän on saanut yhteydenoton.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version