17.1 C
Alajärvi
torstai 23.5.2024
MAINOS

Soinissa puhallettiin yhteen hiileen sydäniskureiden hankinnassa

Ähtärinjärven Sydänyhdistys järjesti viime vuoden lopulla pienkeräyksen, jolla saatiin 9800 euroa rahaa sydäniskureiden hankintaan Ähtärin, Lehtimäen ja Soinin alueille.

Pienkeräyksen tarkoituksena oli lisätä sydäniskureita ja ihmisten osaamista sekä rohkeutta auttaa sydänpysähdystilanteessa.

MAINOS

Sydäniskureista kolmeen varat kerättiin Ähtäristä, yhteen Lehtimäeltä ja kolmeen Soinista. Soinilaisten panos olikin vasta ja keräyksestä Soinin osalta vastannut Merja Källi iloitsee siitä, millainen yhteen hiileen puhaltamisen into soinilaiset tässä asiassa valtasi.

Idea keräyksestä tuli Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen myötä. Hankekehittäjä Jesse Keskinen kertoo, että hanke on kilpailuttanut sydäniskureiden hankinnan ja on kannustanut yhdistyksiä ideoimaan siten, miten varoja niiden hankintaan voi kerätä.

Soiniin hankitut sydäniskurit sijoitettiin Vehunkylään Vanhaan Pekkaan, koska sieltä on pitkä matka saamaan apua, Vuorenmaahan, koska siellä on mm. kuntoportaat ja Soinin keskustaan K-Market Kaneliin. Lehtimäelle hankitun sydäniskurin sijoituspaikka on Länsikylässä Länsituulen majatalossa.

Merja Källin mukaan Innostus asian taakse syntyi Soinissa varmasti ennen muuta siitä, että asiaa pidettiin jatkuvasti esillä. Se vaati lukuisia puheluja ja tiedon jakamista niin kauppoihin, seurakunnalle, kuntaan kuin yrittäjillekin, mistä asia alkoi sitten levitä kyliin saakka.

Lopputulos oli se, että Soinissa lahjoittajia oli enemmän kuin Lehtimäellä ja Ähtärissä yhteensä. Soinin sydäniskureiden hankinnan mahdollistivat neljän yksityishenkilön ja Soinin kunnan lisäksi Eläkeliiton Soinin yhdistys, KD Soinin osasto, Kukonkylän Kyläyhdistys, Kuninkaanjoen Martat, Laasalan Kyläseura, Lions Club Soini, Soinin Silmu, Soinin Yrittäjät, Ähtärinjärven Sydänyhdistys, Alajärven Osuuspankki, KM Rahti Oy, Koiviston Kukka ja Hautaus Oy, Leppäsen Sementtivalimo Oy, Maatila Niemenaho, Sairaankuljetus T&K Åkerman, Siivouspalvelu Seija Ky, Soinin Apteekki, Soinin Kuntokulma ja TP Jousmäki Oy.

Lehtimäellä sydäniskurin hankinnan mahdollistivat kaksi yksityishenkilöä, Lehtimäen Sähkö Oy, Lehtimäen Sydänkerho sekä Ähtärinjärven Sydänyhdistys.

Ähtärissä lahjoittajina oli seitsemän yksityishenkilöä, Ähtärin kaupunki, EL Ähtäri, Mesimartat, Pirkanpohjasäätiö, Suomenselän Invalidit, Suomenselän Kuntokotiyhdistys, Ähtäri-seura, Ähtärin Eläkkeensaajat, Ähtärin Oppaat, Ähtärinjärven Reumayhdistys ja Sydänyhdistys.

Rohkeasti käyttämään!

Sydäniskurien oikeaa käyttöä opastettiin kaikelle kansalle K-Market Kanelissa tiistaina.

Jesse Keskinen muistutti, että nopeus on valttia ja siksi on hyvä, että sydäniskureita saadaan uusiin paikkoihin, jotta sellaisen voi noutaa kohtuullisen matkan takaa, kun tarve tulee.

Iskuria käytetään lyhyesti sanottuna aina, kun ihmisen on todettu menneen elottomaksi. Kun kohtaat tilanteen, jossa ihminen vaikuttaa elottomalle, on heti hätänumeroon soiton jälkeen hyvä, jos joku tarkastaa 112 Suomi -sovelluksesta missä on lähin sydäniskuri, ja lähtee noutamaan sitä. Parempi toimia heti kuin jäädä odottamaan, vaikka haku osoittautuisi tarpeettomaksi.

Sydäniskuria uskaltaa ja pitää käyttää, kun ihminen on eloton eikä normaali elvytys tuota tulosta. Laite on suunniteltu niin hyvin, että se neuvoo ja opastaa käyttäjäänsä koko ajan. Iskuelektrodit tekevät analyysinsa ja vain jos on jotain iskettävää, se antaa käskyn iskun antamiseen.

– Eli jos ihminen onkin vain tajuton, eikä eloton, niin mitään vahinkoa ei tapahdu, koska laite huomaa sen analyysissaan eikä anna kehotusta antaa iskua, Keskinen toteaa ja kannustaa käyttämään sydäniskuria mieluummin hyvissä ajoin kuin liian myöhään.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät