Teollisuuteen koulutetaan sata uutta osaajaa

Mainos[adrotate banner="3"]

Työelämäyhtiö Barona, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu sekä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-toimisto käynnistävät Metallimestarit-koulutusohjelman.

Ohjelma käynnistyy Etelä-Pohjanmaalla, mutta saattaa laajentua myös Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle. Tavoitteena on kouluttaa seuraavan noin 12 kuukauden aikana jopa sata teollisuuden osaajaa alueen yritysten tarpeisiin.

MAINOS

Metallimestarit-ohjelmaa tukee Teknologiateollisuus ry. Neuvottelut yritysten kanssa ovat yhä kesken mutta mukana on jo nyt noin kymmenen yritystä, mukaan lukien KJH-Comp, Ferrum Steel ja Kpa Unicon.

Koronapandemian heikentämästä työmarkkinatilanteesta huolimatta Etelä-Pohjanmaalla on merkittävä osaajapula. Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli joulukuussa 2020 Etelä-Pohjanmaalla Manner-Suomen toiseksi alhaisin.

– Pohjanmaan teollisuusyritysten liiketoiminta on vaikean viime vuoden jälkeen lähtenyt tammikuussa reippaaseen kasvuun. Työpaikkoja on auennut kymmenittäin mutta yrityksistä on tullut erittäin vahva signaali, että osaajia ei löydy.

– Alueelle tarvitaan mm. hitsaajia, särmääjiä ja koneistajia, joilla on ajantasainen osaaminen sekä valmiudet oppia uutta. Tänä päivänä esimerkiksi koneistajan on tunnettava robotiikkaa sekä ohjelmointiakin, toteaa Baronan koulutusjohtaja Ari Lähteenmäki.

Ohjelma tarjoaa laajan valikoiman väyliä työelämään: rekrytointi-, oppisopimus- ja täsmäkoulutuksia. Koulutukset kestävät enimmillään viisi kuukautta.

Koulutusohjelman on alun perin konseptoinut Barona yhdessä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston, Sedun ja Teknologiateollisuus ry:n kanssa. Barona vastaa projektinjohdosta, kouluttajat tulevat Sedulta. Koulutus toteutetaan työvoimakoulutuksena.

– Meille on tärkeää löytää sellaiset kumppanit, jotka tuntevat työmarkkinoiden ja yritysten ajankohtaiset tarpeet. Suunnittelemme koulutuksia työntekijöiden osaamisvaatimusten mukaisesti ja kehitämme opettajien osaamista vastaamaan vaatimuksia, toteaa Sedu Education Oy:n liiketoimintapäällikkö Joona Aro.

Edellisellä ohjelmakaudella vuosina 2016-2018 koulutettiin 114 metallialan osaajaa, joista vain 12 oli työttömänä joulukuussa 2020. Työllistäviä yrityksiä oli mukana 40.

– Metallimestarit -toimintatapa mahdollistaa hyvin joustavat yritys- ja työnantajalähtöiset koulutussisällöt opiskelijoiden työ- ja koulutuskokemukset huomioiden. Metallimestareissa toteutettu koulutus on ollut erittäin tuloksekasta, sanoo Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kehittämispäällikkö Marjut Leppänen.

Metallimestarit-ohjelman laajentumisesta Pohjanmaalle ja Keski-Pohjanmaalle päätetään alkuvuoden aikana.

Haku koulutusohjelmaan on käynnistynyt.

MAINOS
Edellinen artikkeliLappajärven geolukion vanhat kruunattiin lukion hallitsijoiksi – ainakin hetkeksi!
Seuraava artikkeliSoinissa puhallettiin yhteen hiileen sydäniskureiden hankinnassa