Näin toimit onnettomuuspaikalla

Mainos[adrotate banner="3"]

Jonain päivänä sinä saatat olla ensimmäinen onnettomuuspaikalla. Tieliikennelain mukaan jokaisella on avustamisvelvollisuus onnettomuustilanteissa.

Tienkäyttäjän on jäätävä paikalle ja kykynsä mukaan avustettava loukkaantuneita.

MAINOS

Onnettomuustilanteessa muistettavaa: Pelasta hädässä olevat. Varoita ja estä lisäonnettomuudet. Hälytä apua numerosta 112.

Onnettomuustilanteesta riippuen voi toimien järjestys vaihdella ja tilanne tulisikin arvioida paikan päällä.

Oma ajoneuvo pysäytetään tien laitaan ja autosta laitetaan hätävilkut päälle. Varoituskolmio viedään riittävän kauas muiden tielläliikkujien varoittamiseksi.

Loukkaantuneet pitää siirtää turvaan. Pyri lähestymään onnettomuuden uhreja ensisijaisesti takakautta, jotta et joudu mahdollisesti laukeamattoman turvatyynyn ja uhrin väliin.

– Onnettomuustilanteessa tärkeintä on auttaa ja toimia kykyjensä mukaan. Ensiaputaidot ovat kullanarvoiset, mutta jos itsellä ei niitä ole, voi auttaa muuten esimerkiksi soittamalla 112:een ja toimia ohjeiden mukaan. Perusensiaputoimet kannattaisi jokaisen opetella, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kannustaa.

Älä kuvaa, ohita onnettomuuspaikka jouhevasti

Jos onnettomuus on jo tapahtunut ja tilanne näyttää olevan hallinnassa, ohita onnettomuuspaikka rauhallisesti. Omalla toiminnalla voit varmistaa myös pelastushenkilökunnalle turvalliset työskentelyolosuhteet.

– Läheltä piti -tilanteita on paljon, kun ihmiset jäävät seuraamaan onnettomuutta tai jopa kuvaamaan sitä. Jokainen voi omalta kohdaltaan miettiä, miltä itsestä tuntuisi joutua kuvattavaksi onnettomuustilanteessa. Empatiaa ja hienotunteisuutta tarvitaan. Pysähdy auttamaan, älä kuvaa, Tapio Heiskanen korostaa.

Edellinen artikkeliKaksi uutta tartuntaa sairaanhoitopiirin alueella
Seuraava artikkeliMiia Koivulampi on kuvittanut Satusilta-hankkeen kirjan