1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Ruisleipäpäivää vietetään jo viidettä kertaa

Tänään sunnuntaina 28.2. on taas aika juhlistaa suomalaista kansallisruokaa, ruisleipää.

Ruisleipäpäivää vietetään nyt jo viidettä kertaa. Ruisleivällä on vahva asema suomalaisten sydämissä: edelleen lähes puolet kotimaisesta leivästä syödään rukiisena. Ruisleipä leivotaan nykyään suomalaisesta rukiista.

MAINOS

Suomalainen ruisleipä kotimaisesta rukiista

Vielä kymmenen vuotta sitten elintarviketeollisuuden käyttämästä, noin 100 miljoonasta ruiskilosta, puolet tuotiin ulkomailta.

Viime vuosikymmenen aikana koko ruisketju on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön, jonka ansioista rukiin viljely on lisääntynyt Suomessa.

Nykyisin olemme omavaraisia rukiin osalta: leipomoiden leipoma ruisleipä leivotaan suomalaisesta rukiista. Kun rukiin tuonti vielä vuonna 2012 oli yli 50 miljoona kiloa, oli se vuonna 2019 enää alle kymmenesosa tästä.

Ruisleipä pitää pintansa ruokapöydässä

Suomalaisten leivän kulutus on ollut pitkään samalla tasolla: suomalaiset syövät vuosittain reilut 40 kilogrammaa leipää. Tästä kotimaista pehmeää ruokaleipää on noin 33 kiloa. Tämä käy ilmi Leipätiedotus ry:n leipomotuotteiden toimitustilastoista.

Vaikka terveellinen ja trendikäs kaura on nostanut suosiotaan myös leipävalikoimassa, pitää ruisleipä edelleen sisukkaasti pintansa suomalaisten ruokapöydissä.

Kotimaisesta pehmeästä leivästä ruisleipää on lähes puolet, reilut 15 kiloa, kertoo Leipätiedotuksen tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen. Suomalaiset syövätkin eniten ruista koko maailmassa ja se maistuu meille parhaiten leipänä, Virtanen toteaa.

Nautitaan Ruisleipäpäivänä siis kotimaisesta rukiisesta leivästä!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät