-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Lappajärven pinta on noin 20 senttiä tavanomaista korkeammalla

Ely-keskuksen helmikuun vesitilannekatsaus kertoo, että kuu oli alueellamme hyvin talvinen. Lähes koko kuukauden ajan lämpötila oli reilusti pakkasella ja lisäksi useampaankin otteeseen satoi runsaasti lunta.

Lumen vesiarvot olivat helmikuun lopussa keskimääräistä suuremmat, mutta vielä toistaiseksi vaikutukset vesistöihin ja pohjavesiin olivat vähäiset.

MAINOS

Helmikuussa lämpötila pysyi kuun loppua lukuun ottamatta reilusti pakkasella. Lunta satoi reilusti etenkin helmikuun puolivälin jälkeen. Jokien virtaamat olivat melko pieniä ja lähellä ajankohdan keskimääräisiä.

Lunta oli pohjalaismaakunnissa helmikuun lopussa enemmän kuin keskimäärin tähän aikaan. Lumen vesiarvot olivat helmikuun loppupuolella keskimääräistä suurempia eli noin 80–120 millimetriä. Yleensä lumimäärät ovat suurimmillaan maalis-huhtikuun vaihteessa.

Tekojärvien ja säännösteltyjen järvien pintoja laskettiin helmikuussa, jotta niihin saadaan tilaa lumien sulamisvesille ja mahdollisen kevättulvan hillitsemiseen.

Lappajärven pinta on noin 20 senttiä ajankohdan keskimääräistä korkeammalla, ja se pysyy ennusteiden mukaan korkealla pitkälle kevääseen.

Happamuusongelmia ei jokivesissä helmikuussa havaittu.Kyrönjoen pH pysytteli koko helmikuun n. 6 tuntumassa. Talven edetessä happitilanne uhkaa heikentyä matalissa järvissä.

Toistaiseksi happitilanne on pysynyt kohtuullisena, mutta on kaikkein matalimmissa järvissä selvästi heikentynyt. Happikatojen ja mahdollisten kalakuolemien syntyyn vaikuttavat lopputalven ja kevään säät. Sulamisvedet parantavat tilannetta.

Pohjavedenpintojen lievää laskua on jatkunut maakunnissa koko helmikuun ajan, ja pinnat ovat tällä hetkellä ajankohdan keskiarvoissa ja paikoitellen 10–80 senttiä ajankohdan keskiarvojen yläpuolella.

Pohjaveden pinnan lasku jatkuu todennäköisesti, kunnes pohjavesivarastot taas täydentyvät keväällä lumien sulamisen vaikutuksesta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät