Alajärvellä 4H järjesti monenmoista mukavaa talvilomaviikkoon

Mainos[adrotate banner="3"]
Valkealammen ulkoilutapahtumassa moottorikelkkakyytiin jonotettiin!

Vaikka koronarajoitukset puskevat päälle, päätti Alajärvellä 4H yhdistys silti tarjota lapsille ja nuorille monenlaista mukavaa puuhaa talvilomaviikkoon.

Yhteen tapahtumaan otettiin osallistujia aina vain kokoontumisrajoitusten sallimat määrät, etäisyyksiä seurattiin ja maskitkin olivat kovassa käytössä.

MAINOS

Ainoastaan Valkealammen ulkoilutapahtumaan otettiin mukaan punaposkisia mäenlaskijoita kymmentä henkilöä enemmän, koska ulkoilmassa etäisyydet säilyvät helpommin.

Viikko alkoi Legopäivällä 1.3. 4H -kellarilla. Mukana otettiin 6-12 vuotiaita rakentelemaan legoilla ja leikkimään kaverien kanssa.

Tiistaina kellarilla oli vuorossa kiinalaisen kalligrafian kurssit! aamusta tätä lumoavaa taitoa olivat oppimassa alle 12-vuotiaat ja iltapäivällä sitten tätä vanhemmat nuoret.

Itse tehdyt banaanimuffinssit ja pizza maistuivat!

Kalligrafian saloihin osallistujia johdattivat 4H-yhdistyksen oma ohjaaja Jane Eteläaho sekä Huan Ya Chen Ketonen, joka opastuksen alkuun näytti ja selitti havainnollistavan videon siitä, mitä kiinalainen kalligrafia upeimmillaan on, kun sen tekijä valmistaa niin musteen, siveltimet kuin paperinkin itse alusta loppuun saakka, ennen kuin tarttuu työhön.

Kiinan taiteenlajeista kalligrafia onkin maalaustaiteen ohella arvostetuinta. Kalligrafiaa näkee edelleen kaikkialla Kiinassa, sitä opetetaan koululaisille, alan lehtiä ja oppaita julkaistaan useita, ja kalligrafian tutkimus on oma oppialansa.

Kalligrafian ja maalaustaiteen ikiaikainen yhteys Kiinassa perustuu siihen, että kiinalaiset kirjoitusmerkit olivat alun perin kuvamerkkejä.

Moni kiinalainen taiteilija onkin ollut samalla sekä taidemaalari että kalligrafi.

Huan Ya Chen Ketonen kertoi, että monien edeltävien työvaiheiden jälkeen siveltimeen tarttuminen ja musteen tuoksun tarkoituksena on rauhoittaa tekijänsä.

Tämä rauhoittuminen ja työhön keskittyminen oli nähtävillä jopa pienempien opiskelijoiden ryhmässä.

Vaikka ennen tehtävään tarttumista oli melkoista hulinaa, niin sivellin kädessä jokainen keskittyi huolella.

Keskiviikkona perheet ja lapset kokoontuivat Valkealammelle lystin pitoon Alajärven vapaa-aikapalveluiden, Alajärven 4H:n ja Nelimarkka-museon yhteiseen tempaukseen.

Kokkipäivää olivat vetämässä Taimelan koululla kahdeksasluokkalaiset Diana Ahvenlampi ja Sini Sammalisto.

Torstaina kellarilla oli aina yhtä suosittu kepparipäivä. Silloin pidettiin myös Kokkipäivä Lehtimäellä Taimelan koulun kotitalousluokassa.

Kokkipäivää olivat vetämässä kahdeksasluokkalaiset Diana Ahvenlampi ja Sini Sammalisto Lehtimäeltä, jotka opastivat kahdelle eri ryhmälle pizzan ja banaanimuffinsien tekoa!

Innokkaat kokkailijat olivat iältään kuudesta vuodesta viidesluokkalaisiin ja ryhmissä oli juuri sopivasti muutama lapsi niin, että kaikkien kanssa ehdittiin kunnolla opastaa ja aikaansaada tosi hyvää ruokaa!

Diana ja Sini ovat jo kokeneita ohjaajia, sillä Sini on ollut aikaisemmin yhdellä kesäleirillä ohjaajana ja Diana kahdella. Lisäksi hän on pitänyt kepparikerhoa ja molemmat ovat olleet itse kerholaisina pitkään.

Tarina mukana ohjaamassa

4H-yhdistyksen toiminnassa on ainakin nyt keväällä ja mahdollisesti kesälläkin mukana myös nuorta ohjaajavoimaa, kun aktiivisesta 4H-kerholainen Tarina Tomminen on maailmanmatojensa jälkeen jälleen Alajärvellä ja innolla mukana 4H-työssä.

Tarina Tomminen on mukana 4H -työssä ainakin tämän kevään ja ehkäpä myös kesän ajan. Tarina itse on ollut aktiivinen kerholainen ja kansainvälinen 4H-toiminta on hänelle tuttua.

– Alajärvellä olen asunut elämästäni pisimmän ajan, koska olen käynyt täällä kouluni ja täällä minusta on myös tullut 4H-kerholainen jo ihan pienenä, kiitos äitini.

Nyt 23 -vuotias Tarina oli aina hyvä oppilas koulussa, mutta reissukärpänen puraisi häntä 4H:n kautta jo nuorena.

Jo ennen lukioon menoaan hän halusi tehdä muutakin ja ylioppilaaksi tultuaan 2018 hän ei vieläkään oikein tiennyt, mitä haluaisi tehdä, kun kiinnostavia suuntia on ollut niin paljon.

Niinpä Tarina on ollut paljon ulkomailla. Hän on ollut 4H leireillä Tanskassa, Etelä-Koreassa ja Budapestissä, 4H-kulttuurivaihdossa Sveitsissä ja USA:ssa ja nyt viimeksi aupairina Saksassa Stuttgartissa.

– Olen kokeillut monenlaista ja miettinyt, mitä haluaisin tehdä, kun niin moni aihe kiinnostaa. Nyt asiat ovat selkiytyneet ja pyrin ensisijaisesti Helsingin tai Turun yliopistoon opiskelemaan maantiedettä. Maantieteessä on monta minua kiinnostavaa osaa, sen kansainvälisyys, luonnontiede ja -suojelu sekä meret.

Tässä pulkkamäessä riitti vauhtia!

Tarina kiittää sitä, että hänen perheensä on tukenut aina, vaikkei hän edennytkään ikätovereiden kanssa samaa polkua peruskoulusta suoraan lukioon ja lukiosta yliopistoon. – On ollut mahtavaa saada tehdä näin, vaikka jossain vaiheessa olen itsekin stressannut sitä, olisiko minun pitänyt tehdä samoin kuin muut.

– Nyt kun katson asioita taaksepäin, niin tiedän, että olen saanut näistä vuosista tosi paljon kokemusta ja oppinut paljon, Tarina sanoo ja myöntää olevansa kunnianhimoinen, joten pelkkä paikallaan oleminen ei olisi hänelle sopinut. – Haluan kehittyä ja kehittää itseäni jatkuvasti.

Ennen opintoja Tarina on kuitenkin vielä kevään ja mahdollisesti kesänkin Alajärven 4H:lla suunnittelemassa ja ohjaamassa tapahtumia sekä esitteitä suunnittelemassa.

Tuula Jokiaho

 

 

MAINOS
Edellinen artikkeliTartuntojen määrä kasvoi kahdella
Seuraava artikkeliSoinin kuntavaaliehdokkaat listalla