-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Astra Zenecan rokotteita ei anneta ikääntyneille Etelä-Pohjanmaalla – Kuusiolinna Terveyden alueella korkea rokotusmyönteisyys

Kuusiolinna Terveyden alueella Soinissa, Kuortaneella, Ähtärissä ja Alavudella koronarokotteen on ottanut lähes kaikki, joille se on jo tullut mahdolliseksi. Rokotuksesta kieltäytyneiden määrä on vain muutamissa, samoin niiden jotka ovat tarvinneet hieman miettimisaikaa.

Vaikka THL eilen linjasi, että Astra Zenecan rokotetta voidaan nyt antaa myös yli 70-vuotiaille, niin palveluvastaava Kirsi Haveri kertoo, että sairaanhoitopiiri on juuri linjannut, että toistaiseksi sillä ei maakunnassamme rokoteta yli 70-vuotiaita.

MAINOS

Lisäselvityksiä odotetaan ennen käytön aloittamista ikääntyneille, koska Itävallasta ja Tanskasta on raportoitu mahdollista veritulppariskiä rokotteeseen liittyen.

Kuusiolinna Terveys Oy:n toimitusjohtajana aloittanut Juha Viitasaari toteaa, että alueella rokotukset ovat hyvässä vauhdissa. Keskiviikkoon 10.3. mennessä alueella oli rokotettu 2434 henkilöä, eli 12,8 prosenttia yli 16-vuotiaista. Puolet kotihoidon asiakkaista on nyt rokotettu ja lähes kaikki yli 80-vuotiaat.

Muihin Suomen kuntiin verrattuna Kuusiolinnan alueen kunnat ovat rokotuksissa hyvällä tasolla ja rokotusten eteneminen on kiinni siitä, minkä verran uusia rokotteita saadaan.

Viitasaari toteaa, että yli 80-vuotiaille rokotusajat on soitettu ja yli 75-vuotiaat voivat nyt varata itselleen rokotusaikoja soittamalla tai Hyvis-palvelun kautta. Aikoja annetaan sitä mukaa kun tulossa olevat rokotusmäärät vahvistuvat, joten jos puhelu menee vastaajaan tai jos Hyviksessä ei ole aikoja tarjolla, kannattaa palata myöhemmin tarkastamaan tilanne uudelleen.

– Tällä tietoa rokotusmäärät moninkertaistuvat viikolla 18 ja silloin laajemmat rokotukset mahdollistuvat.

Yksi ajanvarausnumero

Kuusiolinnan ajanvarausta on kehitetty siten, että yksi numero toimii niin kiireellisen kuin kiireettömän hoidon tarpeessa.

Kuusiolinna seuraa ajanvarauksen toimintaa säännöllisesti. Suorista puheluista 82 prosenttiin on vastattu heti.

Kuusiolinna seuraa ajanvarauksen toimintaa säännöllisesti. Alkuvuonna takaisinsoitto toteutui saman päivän aikana joka kerta niissä tapauksissa, joissa soittopyyntö on onnistuttu jättämään toivotusti. Keskimääräinen odotusaika on ollut alle 20 minuuttia. Suorista puheluista 82 prosenttiin on vastattu heti.

Vaihtoehtona puhelinpalvelulle on sähköinen ajanvaraus, joka onnistuu hyvis.fi-palvelun kautta tai Pihlajalinnan mobiilisovelluksella. Sähköisen palvelun käyttö helpottaa yhteydenottoa niin ajanvarauksessa kuin etäpalveluissa.

Kiireellisissä asioissa kannattaa muistaa myös päivystysapupuhelin 116117, joka on avoinna vuorokauden ympäri. Hätätapauksissa tulee aina soittaa numeroon 112.

– Pyrimme hyvään palveluun, ennaltaehkäisyyn ja nopeaan hoitoon pääsyyn, Viitasaari toteaa ja kertoo näiden tekijöiden olevan niitä asioita, joiden vuoksi hän itse hakeutui yrityksen palvelukseen. Myös Kuusiolinnan arvot; eettisyys, energisyys ja ennakkoluulottomuus, istuvat hyvin kuntajohtajana tätä ennen alueella tutuksi tulleelle Viitasaarelle.

Kuntatalouden kautta yritystä aikaisemmin tarkastellut Viitasaari on tyytyväinen siitä, miten hyvin Kuusiolinnan on onnistunut pitämään kulukehityksensä kurissa. Vuosina 2017-2019 toimintakulujen kasvu oli vain 2,23 prosenttia, vaikka samaan aikaan henkilöstön määrä on kasvanut merkittävästi.

Henkilöstöä myös rekrytoidaan jatkuvasti lisää, tälläkin hetkellä Kuusiolinna Terveydellä on kymmeniä työpaikkoja avoimena ja kesätöitäkin pääsee hakemaan vaikka heti. Uutta väkeä on saatu mm. Ähtärin lääkäritilannetta helpottamaan.

– Soinissa lääkäritilanne onkin ollut varsin vakaa, mutta lääkäreitä saadaan tänä keväänä lisää myös Ähtäriin ja muualle alueelle, Viitasaari sanoo ja kertoo, että uusia lääkäreitä on tulossa kaikkiaan kymmenen eripituisiin työsuhteisiin, heistä kolme vakinaisesti.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät