Veto haastaa sarjakolmosen pudotuspeleissä

Mainos[adrotate banner="3"]

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla pudotuspelipaikkansa varmistanut Vimpelin Vedon naisten Korisliiga-joukkue saa tiistaina alkavaan puolivälieräsarjaan vastaansa Espoo Basket Teamin.

Runkosarjassa kuudenneksi sijoittunut Veto kohtaa kolmanneksi sijoittuneen EBT:n perjantaina Vimpelissä. Välieräpaikka irtoaa kahdella voitolla.

MAINOS

Play offien ensimmäisellä kierroksella Vedon vastustajaksi tuleva EBT on kova siirtymähyökkäyksiä pelaava joukkue, joka juoksee nopeita hyökkäyksiä, jos siihen on pienikin mahdollisuus.

Vedon päävalmentaja Jukka-Pekka Kujala kertoo, että tulevalla vastustajalla on hyviä kaukoheittäjiä, jotka yrittävät heittää kolmosia erilaisten hyökkäysoptioiden jälkeen. Kujala kokee, että Vedolla on yllätysmahdollisuus lyhyessä sarjassa.

– Kaksi viimeistä EBT-peliämme ovat olleet tasaisia ja hävitty pienillä marginaaleilla. Yllätysmahdollisuus on olemassa. Ensimmäisen pelin merkitys on suuri, kun kahdella voitolla mennään jatkoon.

– Puolivälieräpareissa sarjataulukossa ylempänä olevat ovat suosikkeja, mutta lyhyessä sarjassa voi tapahtua yllätyksiä ja yksittäisen ottelun sisällä tilanteet voivat heilauttaa voimasuhteita yllättävästikin.

Vedon ja Espoo Basket Teamin lisäksi välieräpaikkaa kärkkyvät Peli-Karhut Kotkasta, Catz Lappeenranta, Tapiolan Honka Espoosta, helsinkiläinen HBA Märsky, Forssan Alku ja Kouvottaret.

Tavoitteita saavutettu

Veto asetti kauden tavoitteekseen nuorten pelaajien kehittämisen ja pudotuspelipaikan. 27 ottelustaan kymmenen voittanut Veto sai ensimmäistä kertaa osallistumisoikeuden Suomen cupiin.

Joukkue aiheutti tammikuussa pienen yllätyksen voittamalla puolivälierässä naisten Korisliigan kärkisijoilla pitkään viihtyneen Tapiolan Hongan.

Cupin välierässä sitkeästi taistellut Veto joutui taipumaan cupin voittoa puolustaneelle ja lopulta myös tänä vuonna cup-kannua nostaneelle Peli-Karhuille.

Jukka-Pekka Kujala otti vetovastuun Vimpelin Vedon naisten Korisliiga-joukkueesta kaudelle 2020–2021. Aikaisemmin naisjoukkueen kakkosvalmentajana toiminut Kujala on tyytyväinen Vedon jo saavuttamiin tavoitteisiin. Puolivälieräsarjassa Vedolla on Kujalan mukaan yllätysmahdollisuus.

Ensimmäistä kauttaan Vedon naisjoukkueen päävalmentajana toimiva Jukka-Pekka Kujala kertoo joukkueen hitsautuneen yhteen koko kauden ajan ja myös kentän ulkopuolella on viihdytty hyvin yhdessä: syksyllä käytiin testaamassa kuntoa Lakeaharjun kuntoportaissa ja talvella on käyty hiihtämässä.

Joukkue on pystynyt Kujalan mukaan pelaamaan nousujohteisesti ja parempaa koripalloa kauden edetessä, ja tavoitteet ovat siltä osin täyttyneet.

Plus-sarakkeeseen voidaan merkitä myös se, että joukkue on voittamaan ne joukkueet, jotka sen ennakkoveikkailujen mukaan pitikin voittaa. Liigan kärkipään joukkueita on pystytty haastamaan useampaan kertaan.

– Hyökkäyspelitaktiikkaa on muutettu kauden aikana. Nykyinen malli on vapaampi ja luovempi, ja se tuntuu sopivan meille selkeästi paremmin. Levypallopelissä ollaan oltu kohtuullisen hyviä, summaa Kujala.

Kokemusta ja ensikertalaisia

Vedossa pelaa kolme naisten Korisliigan ensikertalaista – vuonna 2004 syntyneet Jemina Männikkö ja Adalmiina Syynimaa sekä vuonna 2003 syntynyt Emilia Vörlin – jotka ovat vielä urheilijan polullaan alkuvaiheessa. He ovat suoriutuneet Kujalan mukaan kaudesta hyvin.

– Olisi ollut hyvä, että he olisivat saaneet pelata jotakin oman ikäluokan sarjaa ja saaneet peliminuutteja ja vastuuta enemmän, toteaa Kujala.

Hyvän alkukauden pelannut sentteri Destinee Young palasi marraskuussa Yhdysvaltoihin ja hänen tilalleen Veto hankki Kayla Gordonin. Aikaisemmin Portugalissa ja Kreikassa pelannut Gordon voitti naisten Korisliigan levypallotilaston suvereenisti.

Helmikuun puolivälissä hän heitti EBT:tä vastaan pelatussa ottelussa 30 pistettä. Myös laiturit Doniyah Cliney ja Mariah Miller ovat pelanneet tasaisen kauden. Aloitusviisikon Veto-kasvatit, takamiehet Anni Kujala ja Riikka Kujala ovat ottaneet lisää vastuuta sekä puolustus- että hyökkäyspäässä ja myös korintekovastuuta.

Runkosarjan viimeisessä ottelussa Kouvottaria vastaan jokainen aloitusviisikon jäsen heitti kaksinumeroisen koriluvun. Laituri Minttu Isoranta ja takamies Pihla Jaatinen ovat saaneet kuluvalla kaudella hyvin peliaikaa.

Sentteri Miina Niemitalo teki paluun naisten pääsarjatasolle maaliskuun alussa.

Korona kurittaa seuroja

Pudotuspelivaiheella jatkuvan naisten Korisliigan tasoero kärki- ja tyvipään joukkueiden välillä on ollut suurempi kuin edelliskausilla.

Koronatilanteen ja seurojen taloudellisen tilanteen takia monessa joukkueessa pelaa vain yksi tai kaksi amerikkalaisvahvistusta. HBA-Märsky, Tampereen Pyrintö ja Torpan Pojat ovat pelanneet kotimaisten pelaajien voimin. Vastaavasti kotimaiset pelaajat ovat saaneet lisää vastuuta.

– Meillä on kolme amerikkalaisvahvistusta, koska materiaali on ollut varsin kapea, valottaa yli 30 vuotta valmennustehtävissä Vedossa toiminut Jukka-Pekka Kujala.

Yleisön puuttuminen on ollut kaikille naisten Korisliigan joukkueille harmillista. Seurat eivät ole saaneet lipputuloja, eivätkä korisjännärit ole kansoittaneet katsomoita.

Kotijoukkueelle on yleensä aina hyötyä siitä, että yleisö sekoittaa vastustajan peliä. Vedon pelaajiston suunnasta viestitetään, että yleisö tuo lisäbuustia joukkueen tekemiseen.

Vedolla on ollut aikaisemmilla kausilla hyvä katsojakeskiarvo ja vimpeliläisyleisö on tunnettu kovasta kannustuksestaan.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliJärviseudun Golfseura panostaa aloittelijoihin
Seuraava artikkeliHumalan viljely kehittyy – missä nyt mennään?