-3.9 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Metsäpeurat siirtyvät kesälaitumille – tarkkana liikenteessä

Suomenselän noin 2000 metsäpeuraa ovat juuri lähtemässä siirtymään talvilaidunalueilta kesälaitumille.
Vaellus lisää tieliikenteen metsäpeurakolaririskiä seuraavan kahden viikon ajan. Keskeisin vaellusreitti kulkee Kauhavalta Lappajärven pohjoispuolelta Perhoon ja Lestijärvelle.

Suurin riski on kantatie 63 Kauhava-Kortesjärvi välillä sekä valtatie 13 Vetelin ja Perhon välillä. Osa metsäpeuroista vaeltaa Kuortaneelta ylittäen valtatie 16 Lapuan ja Alajärven väliltä.

MAINOS

Riskiä on myös pienemmillä tieosuuksilla Lappajärven, Evijärven, Vimpelin, Vetelin ja Perhon kuntien alueilla.

Kevätvaellus on lyhyt ja verrattain yhtaikainen metsäpeurojen siirtymä kesäalueille. Autoilija voi pienentää kolaririskiä alentamalla ajonopeutta ja lisäämällä havainnointia erityisesti mainituilla tieosuuksilla.

Lisäksi riskialuetta voi ennakoida kiinnittämällä huomiota eläinten ylitysjälkiin. Metsäpeurat vaeltavat laumoina, jolloin yhdestä havaitusta eläimestä voi päätellä alueella olevan paljon metsäpeuroja. Kolarin sattuessa tulee ilmoitus tehdä hälytyskeskukseen.

Luonnonvarakeskuksen maaliskuussa 2021 tekemän laskennan mukaan Suomenselän metsäpeurakannan koko on nyt noin 2000 eläintä. Kainuun metsäpeurakannan koko on noin 800 yksilöä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät