Pääsiäispavlova on kaunis ja herkullinen! Marengin vaahdotuksessa tarvitaan tarkkuutta. Pienikin rasvatahra tai vesitippa kulhossa voi estää vaahtoutumisen. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Timo Viljakainen.

Tarjoa pääsiäisherkkuja mutta älä ruoki hukkaa

Pääsiäisenä on lupa nauttia hyvästä ruoasta. Ennakointi ja ruokaohjeiden luova tulkinta auttavat välttämään ruokahävikkiä.

Kananmuna, lammas, kala- ja kanaruoat, mämmi, pasha, suklaamunat, rahkaherkut. Pääsiäinen on perinteinen suomalainen ruokajuhla, johon kuuluu monenlaisia ruokaperinteitä.

Kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta muistuttaa, että hyvällä suunnittelulla voi torjua pyhien reilusta ruokatarjonnasta mahdollisesti aiheutuvaa ruokahävikkiä.

– Ruokailijoiden määrän varmistaminen etukäteen on todella oleellista. Ruokaa ei kannata valmistaa kohtuuttoman paljon vain varmuuden varalle.

Suontausta myös kehottaa suosimaan ruokaohjeita, joissa raaka-aineet kuten kananmunat käytetään kokonaisuudessaan. Pyhien jälkeen kannattaa valmistaa ruokia, joihin on helppo häivyttää juhlaherkkujen tähteitä.

– Kananmuna on mainio hukan häätäjä. Esimerkiksi munakkaaseen tai shakshukaan katoaa helposti paistin loppu, purkin pohjalliset ja juustonkannikat. Paimenen paistoksessa puolestaan voi käyttää monipuolisesti ylimääräistä lihaa tai tehdä kasvisversion, johon sopii nuhjaantuneetkin kasvikset.

Ruokaohjeita pyhään ja arkeen

Shakshuka

Sakshuka. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Timo Viljakainen.

4 annosta

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 paprika
rypsiöljyä
2 prk (á 400 g) kokonaisia säilyketomaatteja tai tomaattimurskaa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
4 kananmunaa
100 – 200 g fetaa tai salaattijuustoa
tuoretta lehtipersiljaa

Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna ne. Kuutioi paprika. Kuullota sipulit ja paprika paistinpannulla pienessä määrässä rypsiöljyä.

Lisää pannulle säilyketomaatit tai tomaattimurska ja mausteet. Anna kastikkeen kypsyä 10 minuutin ajan.
Voitele laakea uunivuoka (koko noin 15 cm x 20 cm) ja kaada kastike vuokaan.

Tee kastikkeeseen neljä kuoppaa kananmunia varten. Riko kananmunat yksitellen vuokaan kuoppiin kastikkeen päälle, niin että ne jäävät ehjiksi.

Paista 200 asteessa niin kauan, että kananmunat ovat hyytyneet, eli noin 10 minuutin ajan.
Murustele shakshukan päälle juusto ja silppua tuoretta lehtipersiljaa koristeeksi. Nauti tuoreen leivän kanssa.

Vinkki!

Voit myös valmistaa shakshukan valurautapannulla tai muulla uuninkestävällä paistinpannulla, jolloin voit valmistaa koko ruoan yhdessä astiassa. Shaksukaan voi hyvin hyödyntää jääkaapissa olevia pääsiäisen tähteitä: paistin tai broilerin loppuja, juustokannikoita, kasviksia ja kermapurkin loppuja.

Paimenen paistos

Paimenen paistos. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Laura Riihelä.

4 annosta

1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
400 g (karitsan) jauhelihaa (tai lihapadan tähteet tms.)
2-3 (200 g) porkkanaa
pala (150 g) lanttua
pala (100 g) mukulaselleriä
1 dl punaisia linssejä tai 2 dl kypsiä papuja
1 dl kasvislientä tai vettä
0,5–1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl kuivattua rosmariinia
1 tl maustepippuria
0,5 tl mustapippuria
0,5–0,75 tl suolaa

Kuorrutus:

5-7 kpl (500 g) jauhoista perunaa
2 kpl (300 g) palsternakkaa
2–2,5 dl kasvislientä
2 tl kasvimargariinia tai voi-kasviöljyseosta

Kuori ja pilko peruna ja palsternakka kuorrutusta varten ja pane kasvisliemeen kiehumaan. Kuori ja pilko muut juurekset valmiiksi.

Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja kypsennä. Lisää juurekset, linssit tai pavut, tilkka nestettä sekä mausteet ja hauduta välillä sekoittaen noin 20 minuuttia.

Soseuta kypsä peruna ja palsternakka liemeen ja mausta kasvimargariinilla. Kaada jauhelihaseos isohkon voidellun uunivuoan pohjalle ja levitä juuressose päälle. Paista 200 asteessa 30–40 minuuttia ja tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Pääsiäispavlova

Pääsiäispavlova. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry / Timo Viljakainen.

8 annosta

Pohja:
4 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl peruna- tai maissijauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua tai 1 maustemitta suolaa

Tyrnisiirappi:
1 dl sokeria
1 dl tyrnimehua

Täyte:
4 keltuaista
0,5 dl sokeria
0,5 dl tyrnimehua
nokare voita
2 dl vispikermaa


Pinnalle:

2 appelsiinia ja appelsiinin kuorta
1 dl tyrnimarjoja

Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen ja aseta leivinpaperi uunipellille.

Tee pohja. Erottele kananmunien valkuaiset kulhoon. Säästä keltuaiset täytettä varten. Käytä putipuhdasta ja kuivaa astiaa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään.

Lisää sokeriseos lusikallinen kerrallaan valkuaisvaahdon sekaan ja jatka vatkaamista, kunnes seos on kuohkeaa, kiiltävää ja sokeri on ehtinyt sulaa sekaan kokonaan.

Sekoita marenkivaahdon joukkoon sitruunamehu tai suola.

Levitä marenki leivinpaperin päälle halkaisijaltaan noin 25 cm:n pohjaksi. Jätä pohja keskeltä matalammaksi täytettä varten. Halutessasi voit käyttää myös pursotinta.

Kuivata pohjaa 125-asteisessa uunissa, kunnes se on täysin kypsä ja kevyt (noin 2 tuntia). Anna pohjan jäähtyä rauhassa.

Keitä tyrnisiirappi. Kaada kattilaan mehu ja sokeri. Keitä kasaan noin 10 minuuttia.

Valmista täyte. Kaada keltuaiset, sokeri ja tyrnimehu kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää nokare voita ja jäähdytä kiisseli.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita varovasti tyrnikiisseliin. Levitä tai pursota täyte marenkipohjan keskelle.

Pese appelsiini huolellisesti. Raasta tai höylää esimerkiksi kuorintaveitsellä ohuita siivuja keltaisesta kuorenosasta. Kuori ja viipaloi appelsiini nahattomaksi.

Asettele appelsiiniviipaleet ja tyrnimarjat täytteen päälle. Valuta päälle tyrnisiirappia. Koristele appelsiininkuorella.

Vinkki:

Marengin vaahdotuksessa tarvitaan tarkkuutta. Pienikin rasvatahra tai vesitippa kulhossa voi estää vaahtoutumisen. Sama vaikutus on pienelläkin määrällä keltuaista valkuaisen joukossa.