0.5 C
Alajärvi
maanantai 04.3.2024
MAINOS

Alajärven paloasema valmistuu toukokuussa

Alajärven uuden paloaseman rakennustyöt ovat kääntyneet loppusuoralle. Kaupungin keskustaajaman tuntumaan nousevan uudisrakennuksen kustannusarvio on 4,9 miljoonaa euroa.

Paloaseman rakennuttajana toimii Alajärven kaupunki, joka myös omistaa kiinteistön ja tontin. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos puolestaan vuokraa tilat kaupungilta.

MAINOS

Paloaseman rakentaminen on suuruusluokassaan viime vuosien merkittävimpiä rakennushankkeita Alajärvellä.

Monitoimihalli oli suuruusluokaltaan viisi miljoonaa euroa maksanut investointi. Uimahalli maksoi puolestaan seitsemän miljoonaa.

Alajärven kaupunki rakennuttaa ja omistaa uuden paloaseman kiinteistön ja tontin. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos vuokraa tilat kaupungilta.

Uuden paloaseman rakentaminen tuli ajankohtaiseksi nykyisten tilojen jäädessä vanhoiksi. Myöskään paloaseman sijainti ei ole paras mahdollinen.

Nykyisten tilojen laajentaminen tai suurempi saneeraus eivät olisi olleet tarkoituksenmukaisia vaihtoehtoja.

Uuden paloaseman suunnittelutoimikunnan ensimmäinen kokous pidettiin 16.4.2018. Uuden paloaseman sijoittumiselle Alajärven sisääntuloväylän läheisyyteen on rakennusmestari Juuso Pikkukankaan mukaan selkeä syy.

– Kyseinen tontti on ainoa, joka sallii kaavallisesti paloasemarakentamisen keskustaajamassa. Tontti on ollut jo valmiiksi kaupungin omistuksessa.

Muutto kesällä

Kerrosalaltaan 2 250-neliöisen paloaseman rakennustyöt alkoivat 4.12.2019. Alkuperäisen suunnitelman mukaan rakentamisen piti alkaa syksyllä 2019, mutta rakennustyöt pääsivät käyntiin pari kuukautta ennakoidusta määrärahakäsittelyiden ja hallinnollisten päätösten takia.

– Isompia viivästyksiä rakentamisessa ei ole ollut. Joidenkin lisätöiden ja muiden muassa betonin kuivumisaikojen takia urakka on venynyt joitakin viikkoja, kertoo Pikkukangas.

Uusi paloasema valmistuu toukokuun loppuun mennessä. Kesälle jää esimerkiksi piha-alueen asvaltointi.

– Näillä näkymin tilanne on se, että pelastuslaitos alkaa tehdä muuttoa todennäköisesti kesäkuun aikana. Uskoisin, että heinä-elokuussa toiminta on käynnissä.

Alajärven kaupungilla ei ole olemassa virallista päätöstä aikanaan käytöstä poistuvan paloasemakiinteistön varalle.

Käyttäjien tarpeet huomioon

Varsinainen paloasemarakennus toimii kahdessa kerroksessa. Tontille valmistuu myös reilun 300 neliömetrin suuruinen kylmä hallitila, jossa säilytetään muassa pelastuslaitoksen käytössä olevia laitteita ja koneita.

Juuso Pikkukangas kertoo, että paloaseman suunnittelussa on kuultu Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen päällystöä ja henkilökuntaa ja huomioitu käyttäjien tarpeet.
– Paloaseman suunnittelussa on ollut alusta saakka mukana Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen päällystöä ja henkilökuntaa. Näin tiloista on saatu tarpeen mukaiset.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen vakituisten viranhaltijoiden ja alajärveläisten sopimuspalokuntalaisten käyttöön tulee neuvotteluhuoneita, kuntosali ja myös saunatilat.

Uudella paloasemalla työskentelee kahdeksan vakituista viranhaltijaa ja tiloja käyttää myös 25 sopimuspalokuntalaista.

Toukokuussa valmistuvalta paloasemalta löytyy muiden muassa hallitila, toimistotilat, neuvotteluhuoneita, pukuhuoneita ja kuntosali.

Alajärven paloaseman henkilöstön lisäksi myös Alajärven VPK:n tilatarpeet on huomioitu esimerkiksi toteuttamalla VPK:lle oma varastotila. Myös Alajärven kaupungin häiriö- ja poikkeusolojen johtokeskuksen toiminta siirtyy uudelle paloasemalle.

Paloaseman omaa ja myös yritysasiakkaiden tai yksityisten kiinteistönomistajien sammutinhuoltoa varten tulee oma tilansa ja sisäänkäyntinsä.

Omat tilansa saavat myös pienkonehuolto ja tarra- ja painatuspalvelut. Alajärven paloasemalle on keskitetty koko maakunnan sammutusvarusteiden ja ajoneuvokaluston tarrojen valmistus sekä painatustuotteiden valmistus.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät