-22 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Uutta tempausta ei tarvinnut odottaa pitkään – Mount Pyhävuoren seinämään kolmen kuntajohtajan kasvot!

Yhdysvalloissa sijaitseva Mount Rushmoren vuori on tullut suomalaisillekin tutuksi lukuisten elokuvien myötä. Kalliossa paistattelevat George Washingtonin, Thomas Jeffersonin, Theodore Rooseveltin ja Abraham Lincolnin muotokuvat.

Järviseudulta ei enää kenenkään tarvitse lähteä rapakon taakse moista ihmettä katsomaan, sillä Lappajärvelle avautuvaan Pyhävuoren seinämään on talven aikana veistetty alueemme kolmen, hurjista tempauksistaan kuulun kuntajohtajan; Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivusen, Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasaran ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen, kasvot.

MAINOS

Nämä jättimäiset, peräti kahdeksan metriä korkeat veistokset, muistuttavat ikuisesti näillä seuduin asuvaa kansaa noista kolmesta suuresta miehestä ja heidän varmasti legendoiksi muodostuvista tempauksistaan, kuten Lappajärven ympärikävelystä hellesäässä sekä talvisissa ääriolosuhteissa, inhimillisiä heikkouksia uhmaten toteutetusta hiihtomarssista Lappajärven jäällä.

Turistikohde esikuvansa tavoin

Yhdysvalloissa sijaitsevan Mount Rushmoren tavoitteena on ollut saada vierailijoita houkutelluksi tuolle luonnonkauniille alueelle ja siinä se on myös onnistunut.

Järviseutulaisen muistomerkin yhtenä tavoitteena on niin ikään matkailijoiden houkutteleminen Pyhävuoren upealle alueelle kraatterijärven maisemiin. Matkailumarkkinointia ollaankin virittelemässä hankkeen muodossa Kiinaan ja Japaniin.

Veistoksen Pyhävuoreen on suunnitellut, ja talven aikana kaikessa hiljaisuudessa apujoukkoineen toteuttanut, itseoppinut helsinkiläinen kuvanveistäjä, professori Veikka Vuoripuro, jonka isoisän isä on ollut aikanaan veistämässä Helsingin Rautatieaseman kuulujen kivimiesten jalkoja. Äitinsä puolelta Vuoripurolla on alajärveläiset sukujuuret.

Veistos on rahoitettu kokonaan EU-rahalla.

Käsityötä ja uutta teknologiaa

Pyhävuoren poraaminen aloitettiin seremoniallisesti 10. elokuuta 2020 kaikkien kolmen kuntajohtajan läsnäollessa. Vuoren kaivertaminen on vaatinut 50 kaivosmiehen ja muurarin työpanoksen talven aikana.

Koronaturvallisuuden takia ja koska hankkeesta ei ole haluttu kertoa julkisuuteen ennakkoon, on kaikki työntekijät kuljetettu paikalle jo viime syksynä ja heidät on majoitettu alueella teltoissa sekä pahimpien pakkasten aikaan lumiluolissa. Valubetoni kuljetettiin paikalle pakettiautoissa.

Vaikka korkeuserot ovat työmaalla dramaattiset, ei yhtään vakavaa loukkaantumista ole sattunut koko rakennusaikana.

Kivestä 90 prosenttia poistettiin vasta kokeiluvaiheessa olevalla ruotsalaisella, hiljaisella ja luontoystävällisellä akustisella dynamiitilla.

Viimeistely aloitettiin, kun kiveä oli kaivertamatta enää 10-15 senttimetriä. Hanke toteutettiin siten, että kaivertajat laskettiin vinsseillä vuoren rinteelle. Tässä työvaiheessa työmiehet porasivat kallioon reikiä hyvin lähekkäin ja poistivat niiden välissä olevan kiven käsin. Lopuksi kallio hiottiin sileäksi.

Syntyneet sadat kuutiot kivimursketta on ajanmukaisesti kierrätetty ja käytetty talven aikana alueen kuntien jalkakäytävien ja teiden hiekoitukseen.

Muistomerkki paljastetaan tänään

Mount Pyhävuoren monumentin valmistumista ovat haitanneet päättyvän talven olosuhteet; Kovat pakkaset ja runsas lumikuorma.

Toisinaan myös kuntajohtajilla on ollut vaikeuksia päästä istumaan kuvanveistäjän malleina, mistä syystä työjärjestystä on välillä ollut pakko muuttaa. Toisaalta kuntajohtajien jylhät kasvonpiirteet helpottivat veistotyötä varsinkin projektin loppuvaiheessa.

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta hanke on saatu valmiiksi ajallaan ja muistomerkki paljastetaan tänään 1.4.

Kello 18 alkava ulkoilmatilaisuus kunnioittaa koronarajoituksia. Väki viedään paikalle maakunnan palokuntien ilmatyynyaluksilla. Kuhunkin alukseen otetaan kerrallaan enintään kymmenen ihmistä. Tule ajoissa paikalle, jotta ehdit nähdä omin silmin kasvomaskien laskun kuntajohtajien kasvoilta iloisen haitarimusiikin soidessa!

Koronarajoitusten vuoksi suunniteltua makkaratarjoilua ei voida toteuttaa. Kannattaa siis ottaa omat eväät mukaan ja jäädä seuraamaan illan pimenemistä alueella, sillä hämärän tullen sytytetään myös muistomerkin valaistus. Näyttävä valaistus voidaan juhlapäivinä korvata kirkkaan valon sijasta vaikkapa sinivalkoisella tai jouluna punaisella!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät