1.2 C
Alajärvi
perjantai 29.3.2024
MAINOS
MAINOS

Alajärven Kirkonkylän nuorisoseuran tilanne selkiytymässä

Alajärven Kirkonkylän nuorisoseura on kärsinyt monen muun yhdistyksen tavoin koronan mukanaan tuomasta talouden ahdingosta.

Yhdistykselle on kertynyt muiden muassa ostovelkaa, jonka takaisinmaksusta on neuvoteltu ja sovittu velkojien kanssa. Toimintaa on lähdetty turvaamaan Suomen Nuorisoseurat ry:n rahankeräyksellä, johon yksityishenkilöt ja yritykset voivat lahjoittaa suoraan Alajärven Nuorisoseuralle.

MAINOS

Suunnitelmissa on myös Alajärven Kirkonkylän nuorisoseuran omistuksessa olevien kansallispukujen myyntiä. Tulevaisuudessa yhdistyksen toiminnan keskiössä on lasten ja nuorten kulttuuriharrastus.

Alajärven Kirkonkylän nuorisoseuran talous on ollut tiukka jo useamman vuoden ajan. Viime vuosi vei yhdistykseltä tilojen vuokratuloja, kun perinteikkäässä Alvar Aallon suunnittelemassa kiinteistössä ei koronapandemian vuoksi pystytty järjestämään tilaisuuksia edellisvuosien malliin.

Vuokratuloilla on katettu kiinteistöstä aiheutuvia kuluja – kuten esimerkiksi vesi-, sähkö- ja lämmityskuluja sekä jätehuoltomaksuja ja hälytysjärjestelmäkuluja. Nuorisoseurantalon käyttökustannukset ovat 10000 euroa vuodessa.

Nuorisoseuralla on järjestetty moninaisia yleisötilaisuuksia. Kuva Aaltoa ja aarioita -festivaalin lounaskonsertista.

– Alajärven Nuorisoseuralla ei ole ollut puskurirahastoa. Aikaisemmista vuosista on selvitty, mutta viime vuosi vei tuotot ja yhdistykselle on kertynyt noin 11000 euron edestä ostovelkaa. Olen käynyt kaikki ostovelat ja velkojat läpi ja pyytänyt velkojilta lisäaikaa maksamiseen. Lisäaikaa on saatu toukokuun loppuun, kertoo Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseura ry:n toiminnanjohtaja Sanna Kivilahti.

Helpotusta taakkaan

Sanna Kivilahti painottaa, ettei Alajärven Kirkonkylän nuorisoseuran tilanne ole sen nykyisten toimijoiden syytä. Yhdistyksen taloustilanteen ja tulevaisuudennäkymien ruotiminen on lisännyt alajärveläisten nuorisoseura-aktiivien taakkaa, jota Kivilahti haluaa olla vähentämässä ottamalla asiassa ohjia itselleen.

– He eivät ole tehneet mitään väärin vaan päinvastoin ovat yrittäneet kaikkensa haasteellisessa tilanteessa, kun normaalit toimet tilanteen parantamiseksi eivät päde. Meillä on järjestönä myös mahdollisuus tukea heitä.

Nuorisoseuran toimijat ovat olleet huojentuneita siitä, että ostovelalle on saatu lisää maksuaikaa ja lumipalloefekti saatu pysäytettyä. Jatkossa nuorisoseura tarvitsee nykyisten toimijoiden rinnalle myös uusia ihmisiä. Kevään aikana Alajärvellä järjestetään nuorisoseuran yleinen kokous, jossa mietitään uusienkin toimijoiden kanssa tulevaisuudensuunnitelmia.

Alajärven Kirkonkylän nuorisoseura on Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseura ry:n jäsenseura. Sanna Kivilahti kertoo, että hänen edustamansa yhdistys tukee jäsenseuroja vaikeissa tilanteissa ja silloin, kun yhdistys katsoo tarvitsevansa apua.

– On ollut hienoa nähdä, että alajärveläiset nuorisoseura-aktiivit tekevät töitä, että velkojen kattamiseen pystytään saamaan rahaa. Jatkossa jäsenmaksukeräystä täytyy laajentaa. Toimilla pystytään saamaan jatkossa tuottoa ja rahoitusta toimintaan. Kierteen katkaiseminen oli tärkein juttu, ja nyt lähdetään kääntämään uutta sivua.

Rahankeräys ja kansallispukujen myyntiä

Nuorisoseuran omistuksessa oleville kansallispuvuille etsitään uusia omistajia ensisijaisesti Alajärveltä. Myyntiin tulevat puvut ovat uudenveroisia.

Alajärven Kirkonkylän nuorisoseuraa on ryhdytty auttamaan rahankeräyksellä. Suomen Nuorisoseurat ry:llä on rahankeräyslupa, joka on tarkoitettu jäsenseurojen toiminnan tukemiseen ja siihen, että pystytään järjestämään lasten ja nuorten kulttuuriharrastustoimintaa.

– Käännymme alajärveläisten sekä muiden alueen asukkaiden ja yritysten puoleen. Kaikista lahjoituksista – pienistäkin summista – ollaan kiitollisia. Keräyksellä ja lahjoituksilla pystytään vaikuttamaan siihen, että tämän nuorisoseuran toimintaa voidaan jatkaa.

– Tarkoituksena on nimenomaan jatkaa toimintaa siten, että keskitytään hyvin voimakkaasti lasten ja nuorten kulttuuriharrastustoimintaan, kertoo Kivilahti.

Kivilahden mukaan nyt ollaan tilanteessa, ettei ostovelka enää kasva. Jos asetetuissa tavoitteissa onnistutaan alajärveläisten tuella, saadaan perinteikäs nuorisoseura pelastettua.

Alajärven nuorisoseuran hallussa on kansallispukuja, joita ryhdytään markkinoimaan ensin paikallisesti. Myyntiin tulee naisten Munsalan kansallispukuja, muutamia miesten Jussi-liivejä ja -paitoja sekä pari lasten liiviä.

– Kaikki puvut ovat täysin uudenveroisia ja hämmästyttävän hyväkuntoisia. Pukuja ei ole juurikaan käytetty. Pukuja ei myydä uuden hinnalla vaan sellaisella hinnalla, mikä on niiden käypä arvo. Pukujen markkinointia laitetaan sosiaaliseen mediaan ja pukuja myydään ensisijaisesti alajärveläisille. Jos Alajärveltä ei löydy ostajia, lähdemme laajentamaan markkinointia.

Tammikuussa 1896 perustetun Alajärven Kirkonkylän nuorisoseuran aktiivit järjestivät taannoin kirpputoritapahtuman yhdistyksen toiminnan tukemiseksi. Kymmenien vuosien aikana kertynyttä teatteripuvustoa laitettiin myytiin, samoin esimerkiksi tarpeettomaksi käynyttä lasitavaraa ja muuta esineistöä, jotka eivät liity Alvar Aallon suunnitteleman rakennuksen historiaan. Kirpputoritapahtuma tuotti reilut 900 euroa, joka käytetään velkojen maksamiseen.

Monta merkitystä

Nuorisoseuratoiminta ja Alvar Aallon vuonna 1919 suunnittelema rakennus kulkevat käsi kädessä. Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseura ry. tukee vahvasti Alajärven Kirkonkylän nuorisoseuran toiminnallista sisältöä ja sen kehittämistä, lasten ja nuorten kulttuuriharrastoiminnan kehittämistä sekä kaikenikäisten toiminnan kehittämistä, joilla on arvoa.

– Pystymme järjestämään sellaista toimintaa, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua. Toiminnalla on esimerkiksi ennaltaehkäisevää merkitystä. Kun toimitaan yhdessä ja yhteisöllisesti tekemällä vaikka teatteritoimintaa tai muuta kulttuuriharrastustoimintaa, sillä on ihmisen kasvun, sosiaalisen kasvun ja oppimisen kannalta suuri merkitys, miettii Sanna Kivilahti.

Alvar Aallon ensityö on itsessään arvokas ja sillä on kulttuurihistoriallinen merkitys. Aalto-kierrokseen kuuluva rakennus kiinnostaa sekä kotimaanmatkailijoita että kansainvälisiä kävijöitä.

Sanna Kivilahti muistuttaa, että erilaisten juhlien ja muiden tilaisuuksien pitopaikkana alajärveläisiä vuosikymmeniä palvellutta nuorisoseurantaloa vuokrataan edelleen ulkopuolisten käyttöön – kunhan alueelliset ja paikalliset koronarajoitukset otetaan huomioon.

Virpi Poikelin

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät