Keskeytynyt Stop Syöpä -keräys käynnistyy uudelleen myös Järvi-Pohjanmaalla

Mainos[adrotate banner="3"]

Pohjanmaan Syöpäyhdistys ry järjestää myös Järvi-Pohjanmaan alueella Stop Syöpä – Stop Cancer 2021 -keräyksen. Kerättyjä varoja käytetään alueella syöpätyön hyväksi: jotta seutukunnan ihmiset voisivat elää hyvää elämää – syövästä huolimatta.

Yhdistyksen paikallisten osastojen, eli Alajärven ja Järviseudun potilasosastojen, pääasiallinen tehtävä on olla kohtaamispaikkana ja tarjota vertaistukea syöpään sairastuneille ja heidän perheilleen. Keräysvastaavana alueella toimii Kaarina Höykinpuro.

MAINOS

Osasto toteuttaa keräyksen Järvi-Pohjanmaalla haastamalla ystäviä, yrityksiä ja yksityishenkilöitä lahjoittamaan.

Alajärven syöpäosaston Anneli Murto, Riitta Joensuu ja Lauri Lassila.

Lahjoittaa voi paikalliselle lahjoitustilille tai sähköisen keräyslippaan kautta osoitteessa www.stopcancer.fi/lahjoita. Myös pankkisiirtoja jaetaan alueella joka kotiin. Alajärven osasto aikoo kerätä lippailla kauppaliikkeiden yhteydessä, kun rajoitukset sen sallivat.

Keräys keskeytyi viime vuonna

Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen Seinäjoen neuvonta-asemalla (Järjestötalo, Kauppakatu 1) työskentelee syöpäsairaanhoitaja, jonka palvelut ovat maksuttomia.

Heidän tehtäviinsä kuuluu syöpään sairastuneiden potilaiden neuvonta ja tukeminen, terveyskasvatustyö, tupakkavalistus, luomihuolipäivien järjestäminen, saattohoidon tukeminen, syövän periytyvyyteen liittyvä neuvonta sekä vertaistuen järjestäminen eri muodoissa. Myös kriisiapua on saatavilla.

Viime vuonna Pohjanmaan Syöpäyhdistys joutui keskeyttämään keräyksen alkuunsa koronarajoitusten takia. Nyt alueen syöpäpotilaille tarjottavat maksuttomat palvelut ovat vaarassa, vaikka syöpäpotilaiden haasteet ovat lisääntyneet. Siksi yhdistys käynnistää Stop Syöpä -keräyksen uudelleen.

Pohjanmaan syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Suorannan mukaan yhdistys oli syksyllä 2020 kuilun partaalla.

Yhdistystä uhkasi sosiaali- ja terveysministeriön Veikkauksen voittovaroista myöntämän avustuksen menetys, joka mahdollistaa koko vapaaehtoistyön koordinoinnin ja kriisiavun antamisen.

– Vaikka siltä vältyttiin, saimme vain hetken helpotusta. Syöpäpotilaiden palveluita uhkaa yhä vähentäminen, sillä pakon edessä keinovalikoimassamme on yhä henkilöstön lomautukset, jotka
toteutuessaan heikentävät suoraan syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä palveluita.

Hyvä elämä syövästä huolimatta on Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen tavoitteena. Siksi syöpäyhdistyksen hallitus on linjannut, että syöpään sairastuneiden taloudelliseen tukeen ei tässä vaiheessa kosketa, kiperästä tilanteesta huolimatta. Ilman lahjoituksia tämä ei olisi mahdollista.

– Maksamme vuosittain yli 130000 euroa taloudellisina avustuksina syöpäpotilaille erilaisina hoitopäiväkorvauksina ja erityisavustuksina. Näitä avustuksia varten meillä on käytössä myös erilaisia rahastoja, jotka perustuvat ”korvamerkittyihin” lahjoituksiin. Niistä olemme kovasti kiitollisia”, Suoranta kertoo.

Uudelleen käynnistyvän Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen Stop Syöpä – Stop Cancer -keräyksen keräyskohteet ovat samat kuin ennen keräyksen keskeytymistä: Syöpäpotilaiden psykososiaalinen ja taloudellinen tuki, alueella tapahtuva palliatiivinen kotisaattohoidon tukitoiminta sekä syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä kriisityö.

– Vetoamme suureen yleisöön saadaksemme tukea asiallemme haastavassa tilanteessa. Kaikki apu alueen syöpään sairastuneille on nyt tarpeen, Suoranta kiteyttää.

MAINOS
Edellinen artikkeliEilen yhdeksän uutta tartuntaa
Seuraava artikkeliPohjalaiskirjailija Paula Nivukoski vierailee Alajärvellä