-13 C
Alajärvi
perjantai 19.4.2024
MAINOS

Tiedenaiset romuttavat terveysmyyttejä

Terveyden ja hyvinvoinnin suorittaminen on aikamme ilmiö. Seurannassa ovat niin askelmäärät, polteltu kalorit kuin unenkin määräkin.

Ruokavaliosta ei lipsuta ja joka päivä on mentävä lenkille – vaikka sitten hammasta purren. Iskostuneen ajattelutavan mukaan hyvinvointi ja terveys saavutetaan suorittamalla.

MAINOS

Rutiinista lipsumista seuraa syyllisyys ja morkkis. Kahdeksan eri tieteenaloja edustavan naisen mukaan tällaisesta ajattelutavasta tulee pyristellä eroon.

Toukokuun viidentenä päivänä ilmestyvän To do: terveys -kirjan kirjoittajiin eli Tiedenaisiin kuuluu myös alajärveläissyntyinen lääketieteen lisensiaatti Jenni Puoliväli.

Uutuuskirjan aiheita ovat muiden muassa kokonaisvaltainen hyvinvointi, itsetunto ja kehonkuva, terveet elämäntavat, uuden oppiminen ja itsensä motivoiminen.

Tiedenaiset edustavat laaja-alaisesti eri tieteenaloja. Mukana on ravitsemustieteilijöitä ja lääkäreitä sekä esimerkiksi peruskoulun uskonnon, terveystiedon ja psykologian lehtorina työskentelevä teologian maisteri.

Hyvinvointiin liittyvät vinkit ja terveystieto täyttävät uutissivustot ja sosiaalisen median.

Tiedenaisten huomion mukaan moni tarttuu vinkkeihin ja lähtee mukaan hyvinvointitrendeihin ja noudattamaan tiettyä ruokavaliota, joka koostuu pilkuntarkoista ohjeista. Hyvinvoinnin tavoittelusta on tullut kuuliaista suorittamista. Suorittamisen sijaan olisi tärkeää oppia joustava ja lempeä suhde omaan itseen.

Tiedenaiset myös kumoavat sosiaalisessa mediassa virheelliseen tietoon pohjautuvia terveysväittämiä ja tuovat tieteellistä tietoa kaikkien saataville yleistajuisesti.

Kirja on syntynyt oppaaksi terveystiedon viidakkoon, jotta oikean ja luotettavan tiedon löytäminen olisi helpompaa.

Somesta kirjaksi

Jokainen uutuuskirjan kahdeksasta kirjoittajasta on aikaisemmin tuottanut terveysalan asiasisältöä sosiaalisen median omiin profiileihinsa. Jenni Puoliväli kertoo naisten kaivanneen tahoillaan vertaistukea.

– Alkujaan porukkamme oli WhatsApp-ryhmä, jossa jaoimme ideoita ja annoimme toisillemme vertaustukea, sillä työskenteleminen somessa on välillä varsin raadollista.

– Porukassa syntyi ajatus siitä, että olisi hienoa luoda tili tai yhteisö, jonne tuottaisimme asiantuntijoina luotettavaa tietoa terveydestä ja siihen liittyvistä aiheista. Syntyi Tiedenaiset, jonka me kahdeksan nuorta, korkeasti koulutettua naista perustimme.

Tiedenaisten Instagram-tilillä on noin 41 700 seuraajaa. Facebookissa seuraajia on lähes 3 000.

Ajatus kirjan julkaisemisesta kypsyi Jenni Puolivälin mukaan pikkuhiljaa. Kun uutuuskirjan kustantava Tuuma-kustannus lähestyi ryhmää, päätettiin ryhtyä sananmukaisesti tuumasta toimeen.

Kirjan työstäminen kesti lähes puolitoista vuotta. Kukin Tiedenainen kirjoitti kirjaa tahoillaan ja omasta osaamisalueestaan.

Alun perin tarkoituksena oli kirjoittaa enemmän yhdessä ja kokoontua myös yhteen kirjoittamaan, mutta koronapandemia sotki suunnitelmat. Kirja koottiin kuitenkin yhdessä.

– Kirjan julkaisun lähestyessä fiilis on todella odottavainen ja ollaan varsin ylpeitä tästä projektista. Emme pidä perinteistä julkaisutilaisuutta vaan sen tilalla pidämme useamman liven Instagramissa Tiedenaiset-profiilissa ja keskustelemme kirjan aiheista.

Tulevaisuudensuunnitelmiakin Tiedenaiset ovat tehneet.

– Tiedenaisten toiminta jatkuu hyvin pitkälti ennallaan. Julkaisemme luotettavaa sisältöä Instagramiin ja Facebookiin. Tulevaisuudessa meitä voi myös nähdä luennoimassa terveyteen liittyvistä aiheista. Se, mitä kaikkea muuta tulevaisuus tuo tullessaan on vielä arvoitus.

Uteliasta uuden oppimista

To do: terveys ohjaa lukijan tielle, jossa terveys ei ole suorittamista. Tiedenaiset-ryhmä tuottaa luotettavaa ja tutkittuun tietoon nojaavaa terveyssisältöä Instagramiin ja kirja on syntynyt samasta lähtökohdasta.

– Kirjassamme ei ladota liukuhihnalta sääntöjä, joiden avulla hyvinvointi syntyy, vaan kannustetaan uteliaaseen oppimiseen.

– Terveys ei ole projekti, joka alkaa ja loppuu vaan se on elämän mittainen matka. Kun oppii tuntemaan itsensä ja löytämään luotettavaa tietoa oman hyvinvoinnin tueksi, voi tehdä aitoja valintoja kohti parempaa vointia, valottaa Jenni Puoliväli kirjan ydinsanomaa.

Tiedenaisten esikoiskirja näkee päivänvalon ensi keskiviikkona. Kirjan kirjoittajiin kuuluu myös Alajärven Paalijärveltä kotoisin oleva lääketieteen lisensiaatti Jenni Puoliväli.

Kirjassaan Tiedenaiset huomioivat, että pakko ja hyvinvointi eivät kuulu samaan lauseeseen. Hyvää tarkoittavat ja pienetkin terveysteot – kuten unen laadun parantaminen tai veden juonnin lisääminen – saattavat muuttua terveyttä heikentäviksi tekijöiksi, jos ne tuovat merkittävää ja ylimääräistä stressikuormaa arkeen.

Hyvinvointioppiminen terveyssääntöjen tilalle

Uutuuskirjan keskeisiin teemoihin kuuluu myös hyvinvointioppiminen, jossa omasta hyvinvoinnista huolehtiminen kumpuaa jatkuvan oppimisen kautta.

Ensi keskiviikkona julkaistavassa kirjassa käsitellään hyvinvointia ja terveyttä monelta kantilta. Kirjassa otetaan kantaa muiden muassa vastuulliseen terveyspuheeseen ja käsitellään myös esimerkiksi tieteellisen tiedon luotettavuutta.

Tiedonjanoisten oloa Tiedenaiset-ryhmä helpottaa antamalla vinkkejä tutustumisenarvoisista kirjoista, podcasteista ja muusta sosiaalisen media sisällöistä, jotka nojaavat tutkittuun tietoon.

Alajärven Paalijärveltä kotoisin oleva Jenni Puoliväli kirjoitti ylioppilaaksi Alajärven lukiosta vuonna 2009. Hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Oulun yliopistosta vuonna 2018.

Hän erikoistuu parhaillaan anestesiologiaan ja tehohoitoon. Hän asuu puolisonsa ja tyttärensä kanssa Seinäjoella

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät