12.5 C
Alajärvi
sunnuntai 01.10.2023
spot_img
MAINOS

Kunnanmestarilla monta rautaa tulessa

Kyyjärveläinen Juha Kinnunen on hoitanut Vimpelin kunnanmestarin tointa vuoden alusta lähtien.

Siirtyminen Vimpeliin ei ollut Kinnuselle hyppy tuntemattomaan, sillä hän suoritti kahtena kesänä työnjohtoharjoittelua Vimpelin teknisessä toimessa. Aikuisiällä rakennusmestariksi kouluttautunut Kinnunen on tuonut mukanaan rakennusalan tuoreinta tietotaitoa.

Kunnanmestari toimii Vimpelin tilapalvelussa ja johtaa työyhteisöä asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Tehtäväkenttä on laaja.

MAINOS

Siihen kuuluvat esimerkiksi korjaus- ja rakennushankkeiden ja investointien suunnittelu, toteutus ja läpivieminen. Kunnan omien ja vuokrakiinteistöjen tekninen isännöinti on myös kunnanmestarin työsarkaa, samoin tilapalvelussa työskentelevien ammattimiesten esimiehen tehtävät. Kunnanmestari järjestää ammattimiehille korttikoulutuksia ja ylläpitää työturvallisuutta sekä järjestelee lomia ja varallaoloaikoja.

– Vastaan kausiluontoisien tehtävien – puisto- ja yleisten alueiden hoidon järjestämisestä. Tehtäviin kuuluu laskujen tarkistus ja kohdentaminen oikeille kustannuspaikoille. Ohjaan, tuen ja valvon työkokeilussa ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevia sekä yhdyskuntapalvelua suorittavia henkilöitä.

Harjoittelijasta toimenhaltijaksi

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa rakennusmestariksi tuolloin opiskellut Juha Kinnunen tuli kesällä 2018 työnjohdolliseen harjoitteluun Vimpelin kuntaan. Hän tutustui esimiehensä opastuksella erilaisiin työtehtäviin, tilapalvelun ammattimiesten tehtäväkenttään ja siihen, mitä kunnassa ylipäätään tapahtuu.

– Tulin kesäksi 2019 uudelleen tänne. Viime vuonna toimin määräaikaisena työnjohtajana.

Juha Kinnunen on tuonut Vimpelin kuntaorganisaatioon mukanaan opinnoissaan ammentamaansa rakennusalan tuoreinta tietotaitoa.

– Kiinteistöt ovat osaltaan ehkä iäkkäitä ja niiden hoitaminen ja ylläpito eivät ole aina olleet kohdillaan. Rakennuksen huolto pitää olla suunnitelmallista ja säännöllistä. Vuosikymmenten takaiset ohjeistukset eivät enää päde ja siksi henkilökunnan ammattitaitoa on ylläpidettävä koulutuksella..

Vimpeliin on ollut Juha Kinnusen mielestä helppo tulla.

– Kuntalaisten positiivisuus, työkavereiden vankkumaton tuki sekä pyyteetön ammattimies – voiko paremmin olla?

Ruusuja ja tekemisen meininkiä

Kunnallisen puolen kiitollinen puoli on Juha Kinnusen mukaan se, että risut ja ruusut pämähtävät Kinnusen sanoin nopeasti. Hänen mukaansa pitää muistaa aina se, että kunnan työntekijät ovat kuntalaisten palveluksessa ja että kaikkia pitää kohdella tasa-arvoisesti.

– Ruusuja tulee työn nopeasta tekemisestä, oli kyseessä mikä työ tai työsuoritus tahansa. Kun kuntalaisen esittämään ongelmaan on paneuduttu heti, siitä tulee kiitoksia. Pitää kuitenkin muistaa, ettei kaikkia pyydettyjä tehtäviä saada suoritettua heti, sillä tehtävän suorittaminen saattaa vaatia erillistä päätöksentekoa.

Juha Kinnunen kertoo olevansa vimpeliläisten kanssa tekemisissä lähes päivittäin. Korona-aikana henkilökohtaisten kontaktien määrä on tosin Vimpelinkin kunnantalolla minimissään.

Tekemisen meininki on Vimpelin teknisellä puolella ollut Juha Kinnusen mukaan aikamoista ja aika vauhdikasta. Harjoittelukesänä 2018 intervalliosasto joutui siirtymään väistötiloihin.

– Olin suunnittelemassa väistötilojen saneerausta ja osaston siirtoa. Vuonna 2019 päiväkoti piti siirtää Lakaniemestä Avopalvelukeskus Toimelaan. En itse ollut loppuvaiheessa mukana, mutta näitä asioita käytiin vahvasti läpi kesän aikana.

Viime vuonna iski puolestaan korona ja kuntataloutta piti ryhtyä tasapainottamaan. Kuntakin joutui elämään nuukasti, vaikka kulut saattoivat koronan takia kasvaa. Henkilökuntaa piti järjestellä, etteivät he olleet tekemisissä turhaan keskenään ja varamiehityskin piti saada järjestämään.

Vimpelissä siirryttiin muiden kuntien tapaan etätöihin ja Teamsin käyttöön, ja nämä toivat lisähaastetta teknisen puolen toimintaan.

Investointeja ja haasteita

Korona on lyönyt viivästyksiä tarkoittavan leimansa myös Vimpelin kunnan investointeihin. Kaikkea ei ole voitu toteuttaa siihen suunnitelmatahtiin, mitä vuosi tai puolitoista vuotta sitten kaavailtiin.

– Esimerkiksi nuorisotalon sisäänkäynnin ja liikuntahallin saneerausta on jouduttu venyttämään. Kunnassa oli myös suunnitelmia tekojään saamiseksi Aapiskujalle.

Sen sijaan intervalliosaston kakkosvaihe menossa parasta aikaa ja projekti saadaan maaliin loppukesästä. Lakasenkujaa on tarkoitus saneerata samaan aikaan, sillä pysäköintialuetta jouduttiin laajentamaan jo puretun päiväkodin puolelle.

Aikuisopiskelu kannattaa

Juha Kinnunen kertoo, että hänellä oli pikkupoikana kuvitelma, että hänestä tulee isona rakennusmestari. Vanhempana tämä haave toteutuikin. Hän kouluttautui aikanaan ajoneuvonosturin kuljettajaksi. Hänellä on myös yrittäjäperhetaustaa ja on myös itse toiminut yrittäjänä.

Hän aloitti rakennusmestariopinnot Seinäjoen ammattikorkeakoulussa vuonna 2016. Hän kertoo lähteneensä tosimielellä hakemaan itselleen uudenlaista työuraa.

– En ole sellainen, että lähden kokeilemaan ja että en kävisi loppuun. Minulla on selkeät päämäärät, mitä olen pyrkinyt tekemään – ja myös pitämään niistä kiinni.

Kinnunen kertoo viihtyneensä 3,5 vuoden mittaisessa koulutuksessa hyvin.

– Tykkäsin olla koulussa. Luokan ikähaitari oli laaja, ryhmän keski-ikä oli noin 27–30 vuotta. Porukkahenki oli hyvä ja vertaistuki toimi.

Hän suosittelee aikuisille jatko-opintoja tai kokonaan uuden ammatin opiskelua ja vinkkaa samalla, että kannattaa ajatella omaa elämäntilannetta: puolisoa, lapsia, asuntovelkaa, tulopuolta, mahdollista asumista opiskelupaikkakunnalla ja myös muita opiskeluun vaikuttavia asioita.

Puolisonsa ja pohjanpystykorva Japen kanssa Kyyjärvellä asuva Kinnunen harrastaa kanalintujen, pienriistan ja joskus myös pienpetojen metsästystä. Kesällä hän kalastaa sen verran, mitä ehtii. Kuha ja hauki valmistetaan paistinpannulla ja paistamiseen käytetään oikeaa voita.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät