25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Desinfioimalla kätesi osoitat välittäväsi

Keskiviikkona 5.5. vietetään kansainvälistä käsihygieniapäivää, jota on vietetty Maailman terveysjärjestön aloitteesta jo vuodesta 2009 lähtien. Tänä vuonna viestitään sitä, että jo muutama sekunti aikaasi voi säästää jonkun ihmisen hengen.

Kädet voi pestä saippualla ja riittävällä määrällä vettä, jonka jälkeen ne kuivataan huolellisesti. Kä-sien pesu on hyvä tehdä silloin, kun käsissä on näkyvää likaa.

MAINOS

Useimmiten mikrobien torjuntaan riittää kuitenkin käsihuuhteen käyttö, joka on käsipesua nopeampaa. Käsihuuhteen käytössä on tärkeää oikea suoritustekniikka, jotta desinfektio toteutuu.

– Käsihuuhdetta pitää ottaa vähintään kaksi annosta. Huuhde hierotaan käsiin, sormenpäitä ja peukaloita unohtamatta. Käsiä hierotaan niin kauan, kunnes kädet ovat täysin kuivat, opastaa hygieniahoitaja Anneli Panttila.

Vakavan infektion pelko saa noudattamaan suosituksia

Käsihygienia-teemapäivä kohdistuu erityisesti hyvän käsihygienian edistämiseen terveydenhuol-lon hoitotehtävissä. Hyvän käsihygienian tavoitteena on taata potilaiden turvallisuus.

COVID-19 pandemia on osoittanut, miten infektioiden leviäminen voi johtaa suuriin taloudellisiin menetyksiin ja inhimillisiin murheisiin. Myös terveydenhoitoon liittyvien infektioiden kustannukset ovat suuret. Niistä johtuvat ylimääräiset ja tarpeettomat hoitopäivät, antibioottien käyttö ja inhimillinen kärsimys olisi osin vältettävissä kehittämällä tehokkaita menetelmiä infektioiden torjuntaan.

Koronapandemia on parantanut käsihygieniasuositusten noudattamista ja myös käsihuuhdekulutus on kasvanut lähes 26 prosenttia sairaalan vuodeosastoilla.

– Käsihuuhdekulutuksen kasvu on merkittävä, vaikka vielä ei ollakaan tavoitetasolla. Haasteena onkin saada savutettu hyvä taso pysymään ja vielä entisestään paranemaan, sanoo hygienia-hoitaja Panttila.

Yhteistyöllä uusia avauksia infektioiden torjuntaan

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri osallistuu parhaillaan HANDTAG-hankkeeseen, jonka tavoitteena on tunnistaa toimivia keinoja terveydenhuollon käsihygieniasuositusten noudattamisen tehostamiseksi.

Käynnissä on käsihygieniaan liittyvien parhaimpien käytänteiden ja lupaavien kehitysideoiden kerääminen sairaanhoitopiirin alueelta. Hankkeessa on mukana myös Region Västerbotten ja sitä kautta Uumajan yliopistollinen keskussairaala.

Merenkurkun ylittävässä yhteishankkeessa etsitään muun muassa uusia keinoja hyödyntää uutta teknologiaa kuten tekoälyä ja data-analytiikkaa infektioiden torjunnassa.

– Haluamme tavoittaa myös yrityksiä, joita kiinnostaa kehittää joko omia käsihygieniaan liittyviä tuotteita tai palveluja, tai jotka haluavat parantaa käsihygieniaa omassa arjessaan, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jussi Rasku Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksestä.

Hyvä käsihygienia on meidän kaikkien vastuulla. Hyvä käsihygienia on yksi tehokkaimmista keinoista torjua mikrobitartuntoja, vierailet sitten sairaalassa, ravintolassa tai ruokakaupassa.

Hyvän käsihygienian noudattaminen osoittaa, että välität. Sinä et välttämättä ole se, joka saa koskettamaltasi pinnalta vakavan infektion, mutta voit olla se, joka hyvällä käsihygienialla estää sen tarttumisen toisiin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät