12.5 C
Alajärvi
sunnuntai 01.10.2023
spot_img
MAINOS

Fagerkullafest jälleen heinäkuussa

Lehtimäellä, Fagerkullan vanhassa pappilassa kolme kertaa järjestetty hengellinen Fagerkullafest-tapahtuma saa jatkoa ensi heinäkuun seitsemäntenä päivänä.

Festivaalin esiintyjät julkistetaan lähiviikkoina. Salaperäisyyden verhoa raotetaan sen verran, että esiintyjäkaartiin kuuluu Festien Kummisedäksi kutsuttu Jukka Leppilampi yhdessä puolisonsa Toven kanssa.

Fagerkullafestin järjestelyistä vastaa vuodenvaihteessa päivänvalon nähnyt Lehtimäen vanha pappila Fagerkulla ry.

MAINOS

Fagerkullan vanhan pappilan pihapiirissä järjestetty tapahtuma siirtyi koronarajoitusten takia viime kesänä verkkoon. Mikäli heinäkuussa ei voida ottaa yleisöä paikalle, organisoidaan viime vuoden tapaan striimaus.

– Odotellaan, miten rajoitukset menevät ja puretaanko niitä vai mitä tapahtuu. Sen mukaan eletään tässä kevään ja kesän odotuksessa, kiteyttää Vanha pappila Fagerkulla ry:n puheenjohtaja Ari Anttila.

Rento ja yhteisöllinen

Anttila kuvailee Fagerkullafestiä kaikille avoimeksi, yhteisölliseksi tapahtumaksi, jonka taustana ovat kristilliset arvot. Festeiksi kutsuttu tapahtuma tuo esille lehtimäkeläistä yhteisöllisyyttä.

– Yhdessä tehdään, yhdessä järjestetään ja yhdessä saadaan kylälle tapahtuma. Moni on tullut mukaan toimintaamme Festi-tapahtuman kautta.

Festiimiin eli Fagerkullafestin aktiivisiin järjestäjiin kuuluva Ulla Anttila rohkaisee puolestaan paikallisia muusikoita – myös nuoria – nousemaan heinäkuussa Lehtimäen vanhan pappilan lavalle.

Pitkän linjan gospel-muusikko Jukka Leppilampea viehättää tapahtuman yhteisö sekä paikalliset ihmiset, joiden lahjat ja luovuus pääsevät kuulumaan tapahtumassa.

Hän vertaa Fagerkullafestiä Kuhmon Kamarimusiikkifestivaalin alkuaikoihin, jolloin suurempienkin artistien oli helppo tulla tapahtumaan.

– Fagerkullassa on henkeä ja läsnäoloa. Mikä on hienompaa kuin tulla sellaiseen ilmapiiriin?

Leppilampi kertoo, että hänen Festien ohjelmistonsa on suunniteltu pääosin sille kokoonpanolle, jonka kanssa Lehtimäelle tullaan. Repertuaariin kuuluu Leppilammen tuotantoa – sekä julkaistuja että aikaisemmin julkaisemattomia kappaleita. Ensiesityksenä on Fagerkullan vanhan pappilan lavalla kuultu useampikin kappale.

Leppilammen ja Ari Anttilan tiet kohtasivat aikanaan Lappajärvellä järjestetyllä Pyhä yksinkertaisuus -festivaalilla ja myöhemmin Alajärven Suvirannassa järjestetyssä hengellisessä tapahtumassa, josta aukesi Fagerkulla-yhteys. Leppilammet olivat mukana ensimmäisessä Fagerkullafestissä ja myös seuraavissa tapahtumissa.

– Jukka otti Festit omakseen, on vieraillut pappilassa ja pitää meihin yhteyttä. Jukan kautta on auennut portteja muuallekin. Kaksi vuotta sitten hän sai puhuttua Festeille Marzi Nymanin ja Maria Ylipään. Sitä kautta auennut isommat yhteydet muihinkin artisteihin, kertaa Anttila Jukka Leppilammen kytköksiä Lehtimäen suuntaan.

Yhdistys liputtaa luovuuden puolesta

Lehtimäen vanha pappila Fagerkulla ry. sai Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksynnän rekisteröidyksi yhdistykseksi viime vuoden lopulla. Uudella yhdistyksellä on parikymmentä jäsentä.

Toiminnan keskuksena ja luovuuden lähteenä on Marko Isolehdon isännöimä Fagerkullan vanha pappila.
– Yhdistyksen tarkoituksena on tavoittaa paikallisia ihmisiä – ja laajemmaltikin – erilaiseen toimintaan ja tekemiseen luovuuden kautta.

Musiikki on ollut lähtökohta. On tarkoituksena, että toimintaan liittyvät muutkin luovat taiteet ja käsillä tekeminen ylipäätään, kertoo puheenjohtaja Ari Anttila.

Lehtimäen vanha pappila Fagerkulla ry:n toiminnan keskuksena on Marko Isolehdon isännöimä Fagerkullan vanha pappila. Reilun neljän kuukauden ikäinen yhdistys haluaa tavoittaa ihmisiä mukaan toimintaan luovuuden kautta.

Yhdistys tekee yhteistyötä muiden muassa Alajärven seurakunnan kanssa.

Fagerkulla-toimijat ovat olleet mukana vaihtelevin kokoonpanoin Lehtimäen jumalanpalveluksissa soittamalla ja laulamalla sekä olemalla mukana tekstinluvussa ja esimerkiksi rukouspalvelussa. Uuden yhdistyksen toimintaan pääsee tutustumaan Facebookissa ja Instagramissa. Kotisivut ovat työn alla.

Viime kesänä Festeiltä ladattiin Facebookiin kaksi erillistä tallennetta, joiden ohjauksesta vastasi ammattiohjaaja Ruth Friedman.

Kuvaajina ja editoijina toimivat ohjaajan lisäksi lehtimäkeläiset Jani ja Jyrki Nuolikoski tiimeineen. Fagerkullafest-tallenteet esitetään valtakunnallisella TV7-kanavalla toukokuun 23. ja 30. päivinä.

Ensimmäisellä tallenteella esiintyvät lehtimäkeläismuusikot Marko Isolehto, Hannamaria Aho ja Tanja Vuorela.

Toisella tallenteella ovat mukana Jukka ja Tove Leppilampi. Tallenteissa esitellään Festien toimintaa ja ideologiaa esimerkiksi haastattelujen kautta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät