10.7 C
Alajärvi
torstai 23.5.2024
MAINOS

Alajärvellä vahva asema vähittäiskaupassa

Alajärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Taisto Rasinaho kokee hyvät kaupan alan palvelut olennaiseksi osaksi koko seutukunnan asumisviihtyvyyttä.

Suurten kauppojen ohella vähittäis- ja kivijalkakaupat ovat myös vetovoimaa lisäävä tekijä Alajärvelle. Tulevaisuudennäkymät ja edellytykset menestyksekkäälle kaupalle välkkyvät Rasinahon mielessä positiivisina, sitten kun ihmiset uskaltautuvat asioimaan liikkeissä koronapandemiaa edeltävällä tasolla.

MAINOS

Alajärvellä toimivien vähittäis- ja kivijalkaliikkeiden asiakasvirrat muodostuvat alajärveläisten asiakkaiden lisäksi naapurikuntien asukkaista.

Myös naapurimaakunnan puolelta riittää asiakasvirtaa Alajärvelle ja kaupan alan yritysten vaikutusalue on suhteellisen suuri. Seutukunnan suurimpana keskuksena Alajärvelle on muodostunut Rasinahon mukaan vastuu alueemme kauppapalveluiden säilymisen puolesta.

– Mitä moninaisempi kauppojen kirjo Alajärvellä on, sitä enemmän paikkakuntamme toimii vetonaulana ympäristö kunnista asiakaskuntaa ajatellen – ja miksei kauempaakin.

Rasinaho listaa vähittäiskaupan puutteeksi Alajärvellä erikoiskaupan palvelut.

– Kaikkien sidosryhmien on syytä tehdä hartiavoimin töitä palvelurakenteemme säilymisen puolesta, hän kannustaa.

Monta tekijää

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana ensimmäistä vuottaan toimiva Taisto Rasinaho haluaa nostaa esiin Alajärven Yrittäjien Kaupan kehittämisryhmän lähes viiden vuosikymmenen mittaista työn, jolla on pidetty yllä monipuolista kaupan rakennetta.

Kaupan kehittämisryhmällä on myös oma roolinsa markkinoiden ja erilaisten tapahtumien sekä myös kauppapalveluiden suotuisan ilmapiirin luomisella.

– Alueen paikallislehtien panostus erilaisten markkinatempausten järjestäjinä on myös osaltaan edesauttanut alajärveläisliikkeiden esilläoloa koko seutukunnan alueella.

Kuluvan viikon torstaista lauantaihin Alajärvellä vietettävää Kevättempausta ryhdyttiin suunnittelemaan reilu kuukausi sitten. Tempauksen takana ovat Alajärven Yrittäjät, Alajärven kaupunki, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu ja Torstai-lehti. Tempaukseen osallistuvissa liikkeissä on keväistä markkinatunnelmaa ja tutustumisenarvoisia tarjouksia.

– Joulukampanjasta jäi hyvät kokemukset ja päätimme järjestää nyt keväällä uuden tempauksen. Yrittäjien voimanponnistuksiin kuuluu kesän Rokulipäivät. Kaupan kehittämisryhmä on aikaisemmin järjestänyt puolestaan syysmarkkinat ja joulunavauksen, kertoo Rasinaho.

Yhteistyötä tarvitaan

Toimivilla kaupan alan palveluilla ja monipuolisella tarjonnalla on monta positiivista vaikutusta. Alajärven tarjoama palvelukokonaisuus tarvitsee seutukuntaa ja seutukunta Alajärven palveluita, jotta alueella säilyisivät palvelut kohtuullisella etäisyydellä.

Työpaikoilla ja muilla elinmahdollisuuksilla on myös merkittävä rooli ihmisten pysymisessä asuinsijoillaan. Monipuoliset kaupan palvelut edesauttavat puolestaan ihmisiä pysymään seutukunnalla ja paluumuuttajia palaamaan synnyinsijoilleen.

– Seutukunnan hyvinvointi perustuu hyvään yhteistyöhön ja toistemme vahvuuksien ja palveluiden hyödyntämiseen, painottaa Rasinaho.

Rasinahon mielestä kolmen järvipohjalaiskunnan kunnanjohtajat ovat näyttäneet esimerkkiä oivallisesta yhteistyöstä positiivisella tavalla.

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen, Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli ovat tempauksillaan saaneet paljon positiivista valtakunnallista julkisuutta, joka hyödyttää kaikkia alueella asuvia.

Alajärven Yrittäjien hallituksessa reilut kaksi vuotta toimineella Taisto Rasinaholla on takanaan yrittäjän uraa lähes 17 vuotta.

Hänen ensimmäinen yrityksensä Rehactive valmisti pyörätuoleja ulkoilukäyttöön ja toimi sairaalakalusteiden maahantuojana. Alumiiniprofiilien katkojalostajana toimivan An-La Oy:n yrittäjänä Rasinaho on toiminut vuodesta 2015.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät