-6.7 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Kävelykipinästä iloinen mieli ja vetreä olo

Järvi-Pohjanmaan seniorit ry. otti Kävelykipinä-haasteen vastaan ja järjesti kävelytapahtuman Alajärven Pallohallissa.

Alun perin tapahtuman pitopaikaksi oli suunniteltu Ankkurikenttää, mutta säänhaltijoiden oltua kylmällä päällä, päätettiin tapahtuma viedä halliin – jossa tuuli tai olomuotoaan vaihtanut sade eivät haitanneet liikunnasta nauttimista.

MAINOS

Tapahtumakutsua noudatti viitisentoista ikäihmistä, jotka kävelivät 250 metrin pituista rataa omaan tahtiin – toiset rivakammin ja toiset rauhallisemmin.

Iloa pintaan lisäsi se, että pitkästä aikaa oli mahdollisuus järjestää tapahtuma, jossa pääsi tapaamaan tuttuja. Turvaväleistä ja käsihygieniasta huolehdittiin ajan vaatimusten mukaisesti.

Alajärvi on yksi monien Kävelykipinä-paikkakuntien joukossa. Suomen Latu ja Tahko Pihkala -seura haastavat 4.–25. toukokuuta kunnat, yhdistykset, järjestöt ja liikeyritykset järjestämään Kävelykipinä-tapahtumia.

Kaikenikäisille ja -kuntoisille tarkoitettu Kävelykipinä-tempauksissa muistellaan selkeästi Suomen voittoon päättynyttä Suomen Ruotsin välistä maaottelumarssia, josta tulee kuluneeksi 80 vuotta.

Tahko Pihkalan muisto oli läsnä, sillä Järvi-Pohjanmaan senioreiden puheenjohtaja Maire Hämeenniemi muistutti professorin viisaista ja kuolemattomista toteamuksista, jotka ovat viisaita sanoja vielä 2020-luvullakin: Liike on lääke ja Ei matka tapa, vaan vauhti.

Jumppia kaivattu

Vaikka Kävelykipinässä kävely oli luonnollisesti pääosissa, oli muutakin liikunnallista ohjelmaa järjestetty.

Järvi-Pohjanmaan senioreiden kanssa pitkään yhteistyötä tehneen yrittäjä Tuija Silver-Lagerin vetämän kehonhuoltoa, tasapainoa ja lihashuoltoa sisältäneen alkujumpan teemana oli ympyrä: venytettiin alakroppaa ja kokeiltiin omaa tasapainokykyä. Käsien pyörivä liike laittoi puolestaan veren kiertämään yläkropassa.

FitFactoryn yrittäjä Tuija Silver-Lager on vetänyt Järvi-Pohjanmaan seniorit ry:lle jumppia jo monen vuoden ajan. Kävelykipinän alkujumpassa hänen teemanaan oli ympyrä. Pyörivää liikettä toistettiin niin käsillä jaloilla kuin lantiollakin.

Silver-Lager kertoo vetäneensä Järvi-Pohjanmaan senioreille jumppaa useamman vuoden ajan. Sekä kävelytapahtumaan osallistuneet ikäihmiset että yrittäjä itse totesivat, että ikävä molemminpuolista ja haluttaisiin päästä jo jumppaamaan yhdessä.

– Olen vetänyt ryhmälle kerran viikossa jumpan, jossa on lihashuoltoa, tasapainoa ja liikkuvuutta. Ihanaa on se, että jumppaan osallistuneet ovat oivaltaneet esimerkiksi tasapainon tärkeyden.

Puiset keilat saivat kyytiä, kun kävelyn lomassa – tai sen jälkeen – pääsi pelaamaan mölkkyä.

Kävelyn lomassa – tai oman kävelyurakan jälkeen – pelattiin. Moni kokeili mölkkyä ja yhtä moni sitä, saako vieritettyä pesäpallon kotipesästä ykköspesään. Perinteistä kisailua edusti puolestaan hernepussin heittäminen.

Monille uusi laji oli isojen frisbee-kiekkojen heittäminen korirenkaaseen. Tyylejä oli monenlaisia ja koripallotermein moni heitto kolisi ensin rautoihin, mutta onnistumisiakin saatiin.

Liikunnan iloa

Moni torstaisen Kävelykipinä-tapahtumaan osallistunut varttuneemman väen edustaja on aktiiviliikkuja. Alajärveläiselle Eero Lepistölle Alajärven Pallohalli on tuttu paikka, sillä hän kertoo käyvänsä kolme kertaa viikossa sauvakävelemässä hallissa.

Kävelysauvat hän kertoo hankkineensa jo vuosia sitten – ja tykkäävänsä sauvojen kanssa kuntoilusta.

– Käyn kesällä usein Levijoentien varressa olevalla reitillä sauvakävelemässä. Olen hyvässä kunnossa ja uskon, että hyvä kunto tuo vuosia lisää.

Maire Pesonen liikkuu aktiivisesti. Torstainakin hänen tavoitteenaan oli kävellä vuorokauden aikana noin 10 000 askelta.

Niin ikään Alajärvellä asuva Maire Pesonen sai tietoa Kävelykipinä-tapahtumasta Facebookista.

– Lähdin mukaan, kun satoi vettä pihalla ja täällä voi kävellä: Kävelen joka päivä melkein 10 000 askelta. Tällä hetkellä ei ole kuin 4 700 askelta, hän kertoo vilkaistuaan askelmittarinsa lukemaa.

Maire Pesonen kertoo harrastavansa liikuntaa monipuolisesti. Viime talven lumilla ja 55 päivässä hän hiihti 610 kilometriä eli noin 11 kilometriä päivää kohti.

– Täällä on hyvät ladut, ei tarvitse mennä Lappiin. En harrasta permantojumppaa, mutta olen käynyt uimahallin perustamisesta lähtien vesijuoksemassa pari kertaa viikossa. Juoksen tunnin verran kerrallaan.

Järvi-Pohjanmaan seniorit ry:n puheenjohtaja Maire Hämeenniemi toivoo, että yhdistyksen jäsenet lähtisivät liikkeelle ja että monipuolisesta tavasta liikkua tulisi kesän aikana tapa – unohtamatta kotona tehtävää hyötyliikuntaa eli esimerkiksi siivousta tai puiden pilkkomista.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät