Johanna Sikkilä tarttui rakennustarkastajan tehtäviin Alajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Rakennusinsinööri (amk) Johanna Sikkilä on aloittanut rakennustarkastajan viransijaisena Alajärvellä ja toimii tässä tehtävässä ainakin elokuun loppuun saakka.

Alajärveltä kotoisin oleva ja täällä opiskeluaikaansa lukuun ottamatta aina asunut Johanna valmistui vuonna 2017. Opiskeluaikanaan hän teki harjoitteluja Alajärven teknisessä toimessa.

MAINOS

Valmistumisen jälkeen työpaikka löytyi Finnlamellilta, jossa Johanna työskenteli siihen saakka, kun siirtyi rakennustarkastajan tehtäviin kaupungille.

Jo opiskeluaikana rakennusvalvonta oli Johannalle mieluisa aihe ja hän teki aiheesta myös opinnäytetyönsä. Siksi siirtyminen rakennustarkastajan tehtäviin oli hänelle mieluisaa. – Haluan tuottaa laadukkaita palveluita kuntalaisille, Johanna Sikkilä toteaa.

Rakennustarkastajan toimenkuva on laaja, mutta päätehtävinä ovat lupa-asioinnit, lupien käsittely, sen selvittäminen mitä, minne ja paljonko saa rakentaa, sekä katselmukset, jotka rakentamiseen liittyvät. – Työ on siis pitkälti rakentamisen valvontaa lupa-asioista alkaen.

Mennyt kevät on ollut Alajärvellä melko vilkas, sillä matkustelun vähentyminen näkyy siinä, että ihmiset sijoittavat omaan rakentamiseen. Muutama omakotitalo on työn alla, ja sen lisäksi lukuisia vapaa-ajanasuntoja, saunoja ja aittoja. Myös teollisuudella on hankkeita.

Lupaa rakentamiseen tarvitaan välillä myös remonttikohteissa, esimerkiksi jos julkisivu tai kohteen käyttötarkoitus muuttuu. Jos lupahakemus on selkeä, kohdistuu kaava-alueelle, jossa rakennusoikeutta on jäljellä, luvat saa yleensä viikossa tai parissa. Jos taas tarvitaan poikkeamisia syystä tai toisesta, käsittelyt venyvät pidemmiksi.

Yleissääntö onkin, että lupaa kannattaa anoa heti kun tietää mitä on tekemässä, jotta rakentamisen ei jää luvista kiinni. Neuvoakin saa kysyä, asiakkaita neuvotaan mielellään myös puhelimen välityksellä.
Edellisvuosien tapaan kaupunginviraston ollessa suljettuna heinäkuun ajan, myöskään rakennusvalvonnassa ei käsitellä silloin rakennuslupa-asioita.

Nyt kannattaakin pistää töpinäksi, jos luvat ovat vielä hakematta, sillä ne lupahakemukset, jotka on haettu 10.6. mennessä, voidaan vielä varmuudella käsitellä ennen lomia, mikäli hakemuksissa ei ole korjattavaa.

– Jos jokin asia hakemuksessa mietityttää niin kannattaa soittaa ennen sen jättämistä, Johanna kannustaa ja toivoo, että kaikki rakennuslupia kesäksi tarvitsevat ne vielä ehtisivät saada. Hän muistuttaa myös sähköisestä Lupapiste -palvelusta, jota kannattaa lupa-asioissa hyödyntää.

Rakennusvalvonnassa vs. rakennustarkastaja Johanna Sikkilä on puhelimitse tavoitettavissa 28.6.-16.7. Heinäkuun aikana katselmukset onnistuvat ajanvarauksella.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSadat kylät somettavat kesäkuun toisena lauantaina
Seuraava artikkeliSinileväseuranta alkaa jälleen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella