Kuninkaantuvan kesässä tutustutaan Raamatun kiviin

Mainos[adrotate banner="3"]
Kivien yhteydessä olevien qr-koodien kautta saa lisää tietoa kohteista.

Olitko tiennyt, että Raamatussa mainitaan noin 40 erilaista kiveä? Nyt nämä kivet paria pientä puutetta lukuun ottamatta, ovat kaikki nähtävillä Soinin Kuninkaantuvan kesänäyttelyssä. Puuttumaan näyttelystä jäävät vain smaragdi, tina, jää ja sardonyksi.

Avajaistilaisuudessa näyttelyä esitteli sen kokoaja, geologi ja kraatteeritutkija Teemu Öhman. Kyseessä on ensimmäinen näin suuri näyttely Raamatussa mainituista kivistä.

MAINOS

Öhman kertoi, että näyttely perustuu Kauko Alasaarelan ja Sirpa Mäki-Rajalan elämäntyölle, heidän kokoelmalleen joka syksystä 2016 kevääseen 2019 oli Järviseutu-Seuran omistuksessa. Nykyisin kokoelma on Lappajärven kunnan omistuksessa ja se sisältää tuhansia näytteitä.

Musiikillaan avajaistilaisuudessa viihdytti Anne Luodeslampi.

Raamatun kivet -näyttelyssä on esillä lähinnä eri mineraaleja, jotka voivat koostua yhdestä alkuaineesta, kuten kulta, tai kahdesta kuten kvartsi tai vaikkapa kolmesta, kuten topaasi. Esillä on joitain kivilajeja, jotka ovat mineraalien seoksia ja moni esillä oleva näyte on lasketavissa korukiviksi. Onpa joukossa jokunen jalokivikin.

Öhman toteaa, että näyttelyssä ei oteta minkäänlaista hengellistä tai uskonnollista kantaa Raamatun teksteihin tai tulkita niitä. Kantaa otetaan vaihtelevasti nimien alkuperään, kuinka todennäköisesti Raamatun nimitys vastaa mineralogista todellisuutta, niiden esiintymistä Raamatun tapahtumapaikoilla sekä syntyyn ja käyttökohtaisiin.

Näyttelyssä on esillä 40 Raamatussa esillä olevaa kiveä ja joskus malmimineraali korvaa luonnollisen alkuaineena esiintyvän mineraalin. Malmimineraaleja tai kivilajeja on myös täydentämässä eräitä näytteitä, kuten kupari- ja rikkikiisu sekä Eilatin kivi.

Kultaa ja Onyksia.

– Raamatussa mainitaan ainakin nämä 40 mineraalia, korukiveä, kivilajia tai perinteisesti korukivien joukkoon laskettavaa eloperäistä ainetta, Öhman selvittää.

– Mineraalien nimitykset vaihtelevat merkittävästi eri käännösten välillä. Päälähteenä olen käyttänyt vuoden 1992 ev.lut raamatunkäännöstä.

Valtaosin kivet mainitaan Vanhassa testamentissa, Uudessa testamentissa mainitaan lähinnä vain korukiviä Johanneksen ilmestyksessä.

– Kulta on ensimmäinen Raamatussa mainittu mineraali ja se mainitaan siinä ainakin 150 kertaa, toisena tulee hopea. Näitä mainitaan usein rikkauden symboleina.

Karneolin kauneutta.

Näyttelyn Kuninkaantuvalle mahdollistivat Soini-seura ry:n kansa mm. Järviseutu-seura ry ja Lappajärven kunta.

Esillä myös soinilaista taidetta

Kuninkaantuvan kesän toisena uutena on soinilaisten jo tunnettujen ja myös nuoremien taiteilijoiden töitä. Esillä on myös edelliskesiltä tuttuja näyttelyitä.

Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio kertoo, että taidenäyttelyyn on saatu laaja kattaus erilaisia taideteoksia paikallisilta osaajilta, myös edesmenneiltä.

Esimerkkinä hän mainitsee Lauri Räisäsen öljyvärityöt. mies oli tuottelias taiteilija 30 -luvulta aina vuoteen 51, jolloin hän katosi Kilpisjärvellä eikä miehen kohtalosta sen koomin tiedetä.

Hienoksi asian tekee se, että esille on saatu myös Laurin Pojan Hannun öljyvärimaalauksia.

Edellä mainittujen lisäksi nähtävillä on mm. Reijo Kivijärven, Reijo Kotasen, Johanna Peuran, Eva-Riitta Turpelan, Jaakko Saarisen, Hilja Honkolan, Riikka Välikankaan, Mai Syrjälän ja Jussi Paarvalan taidetta.

Musiikillaan avajaistilaisuudessa viihdytti Anne Luodeslampi.

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliOhjattua nuorisotoimintaa moposuorien sijaan
Seuraava artikkeliSoinin seurakunnan nimikkolähetti toi aurinkoiset terveiset Angolasta