Taidetyöskentelyä Taimelan koululla

Mainos[adrotate banner="3"]
Kalat ja kalojen vanhin.

Tanssitaiteilija Elina Hauta-aho sekä nukketeatteritaiteilija ja kuvataideopettaja Maria-Elina Koivula toteuttivat Yhteismaa-taideprojektin Lehtimäen Taimelan koululla 3.-5. luokkien oppilaiden kanssa.

Työskentely tapahtui tiivisjaksoissa syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana. Projektin ajatuksena oli tuoda tanssitaiteen ja nukketeatterin tekeminen saataville lapsille alueella, jossa näitä esittävän taiteen lajeja kohtaa harvemmin.

MAINOS

Hauta-aho ja Koivula halusivat tarjota lapsuuden kotikuntansa alueen koululaisille mahdollisuuden tutustua taiteen tekemiseen, siitä innostumiseen yhdessä, kehollisuuteen ja materiaalisuuteen tutustumiseen ja oivaltamiseen.

Taimelan koulu lähti mukaan projektiin ja tutussa kouluympäristössä työskentely lasten kanssa onnistui jopa yli odotusten. Työskentelyn pitkäjänteisyys oli tärkeää sen onnistumiselle.

Projektin aikana lapset tulivat hyvin tutuiksi taiteenlajien sekä uusien ohjaajiensa kanssa ja työskentely pääsi syvenemään. Projekti loi taiteen tekemisen kautta lapsille henkistä tilaa uudenlaisille kokemuksille, uskallukselle kokeilla uutta, sekä yhteisön ja itsen peilaamiselle uudenlaisessa valossa.

Projektin aikana lapset pääsivät harjoittelemaan tanssia ja nukettamista, joihin lapset keskittyivät ihailtavalla tavalla.

Jakson aikana lapset sekä muu koulu myös näkivät esityksen valmistamisen pitkän kaaren tyhjästä yhteisen työskentelyn kautta syntyneeseen teokseen. Yhteismaa-projekti huipentui kevään päätteeksi Muilusenpurolla-esitykseen, jonka lapset esittivät toukokuun lopussa kahdessa näytöksessä koko muulle koululle sekä Lehtimäen Opiston opiskelijoille ja heidän ohjaajilleen.

Esityksen pohjana olivat lehtimäkeläisen Esko Halosen kirjoittamat maagiset tarinat peikoista ja keijuista Muilusenpuron metsämaisemissa.

Valmiita nukkeja.

Hauta-aho ja Koivula valikoivat esitykseen koko projektin matkalla tehdystä muutamia elementtejä ja harjoituksia, joista esitys rakennettiin yhdessä lasten kanssa.

Esitystä varten jokainen lapsi myös rakensi itselleen nuken. Jokaisella luokalla oli oma kohtauksensa, jonka lisäksi kaikkien lasten yhteisissä aloitus- ja lopetuskohtauksissa esitys nivoutui yhdeksi kokonaisuudeksi.

Yleisöt seurasivat esitystä kiinnostuneena alusta loppuun saakka. Tällaisena aikana elävän esityksen jakaminen tuntui aivan erityisen sykähdyttävältä.

Työskentely saa jatkoa marraskuussa 2021 Taimelan koulun 130-vuotisjuhlassa, jossa Muilusenpurolla -esitys nähdään uudestaan. Lisäksi Hauta-aho ja Koivula tuovat Lehtimäelle vierailemaan ammattinukketeatteriesityksen, jonka pääsevät koululaisten lisäksi näkemään muutkin kyläläiset, jos pandemiatilanne sen sallii.

Projekti on toteutettu koronavarotoimet huomioon ottaen.

Projektin ovat mahdollistaneet tuellaan Taiteen edistämiskeskus Pohjanmaa ja Alajärven kaupunki. Syksyn työskentelyn mahdollistavat Kuortaneen Säästöpankkisäätiö ja Aura of Puppets.

Elina Hauta-aho

MAINOS
Edellinen artikkeliSoinin seurakunnan nimikkolähetti toi aurinkoiset terveiset Angolasta
Seuraava artikkeliAlkoholin ja huumausaineiden käyttö huolestuttaa eteläpohjalaisia