0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Pohjalaisen taiteilijaliiton näyttely avaa taiteen tekemisen prosessin Nelimarkka-museolla

Pohjalaisen taiteilijaliiton Prosessi-näyttely järjestetään Nelimarkka-museossa 12.6.-22.8. Näyttely antaa monipuolisen katsauksen taiteilijaliiton jäsenten tuoreimpiin teoksiin valottaen samalla teosten taustalla olevia moninaisia, usein ristikkäisiäkin prosesseja.

Eero Nelimarkan vuonna 1945 perustaman Pohjalaisen taiteilijaliiton näyttelyillä Nelimarkka-museossa on pitkä perinne. Näyttelyjä on vuosien mittaan järjestetty eri teemoilla ja kokoonpanoilla.

MAINOS

Kesän 2021 näyttely sukeltaa ensimmäistä kertaa myös kulisseihin ja keskittyy valmiiden teosten lisäksi taiteilijan työn siihen puoleen, joka ei aina näy katsojalle.

Näyttelyssä esitellään 24 Pohjalaisen taiteilijaliiton jäsentaiteilijan teoksia tarjolla olleista noin 40 taiteilijasta. Näyttelyn on kuratoinut ulkopuolisella silmällä kuvataiteilija, kuraattori Sanna Sarva Espoosta, joka kertoo valinneensa esille uran eri vaiheissa olevia taiteilijoita ja esillä on laaja kirjo taiteen eri tekniikoita.

Elina Förstin Riihi -teoksen työvaiheita esitellään Prosessi -näyttelyssä kuvin.
Museolehtori Elina Suutari ja kuraattori Sanna Sarva ihastelevat Elina Förstin Riihi -maalausta, jonka työstäminen on ollut hidas prosessi, jossa teos syntyy kerros kerrokselta viikkojen, jopa kuukausien aikana.

– Olen yrittänyt tuoda näyttelyyn monipuolisuutta, pitkään mukana olleita tekijöitä kuin uudempiakin ja erilaisia tekniikoita valokuvauksesta veistoksiin ja maalauksiin. Teostekstit avaavat taiteen tekemistä taiteilijoiden omalla äänellä.

Työskentelyprosessia esitellään näyttelyssä teosten rinnalla esimerkiksi musiikin, kirjallisuuden tai valokuvien välityksellä. Sarvan mukaan taiteen tekemisen prosessia on usein vaikea sanallistaa ja osa näyttelyn taiteilijoista kuvaa taiteellista prosessiaan alitajuiseksi tai intuitiiviseksi. Osalle taas prosessiin sisältyvät tekniset ja materiaaliset vaiheet ovat yhtä merkityksellisiä.

Moni taiteilija on kiinnostunut myös prosesseihin liittyvistä teemoista; tuttu kulttuurimaisema muuttuu, luonnollinen luonto uhkaa hävitä tai jo vakiintuneet energialähteet osoittautuvat ongelmallisiksi.

Sarva toteaakin, että yhdistävää pohjalaisille taiteilijoille olikin se, että peräti kolmella eri taiteilijalla oli teoksissa latoja ja riihiä, monet pohtivat kulttuurimaisemaa kantaen huolta sen katoamisesta. Tämä kertoo Pohjanmaan tarjoavan taiteilijoille visuaalista lähtökohtaa.

Toisaalta nuoren polven taiteilijoilla näkyi teemalähtöisyys, luonnon tilan ja ihmisen identiteetin pohdinta.

Näyttely toteutetaan museonäyttelyn lisäksi myös verkkonäyttelynä Nelimarkka-museon verkkosivuilla.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taitelijoilta: Marita Erkkola-Järvinen, Mira Roivainen, Eliisa Määttälä, Owe Åsvik, Tuija Arina-Sundelin, Björn Aho, Mattias Löfqvist, Aamu Tikkanen, Elina Försti, Maria Forsblom, Tiina Laasonen, Mia Damberg, Lars Höglund, Paula Blåfield, Seppo J. Tanninen, Sture Sunabacka, Timo Konttinen, Minna Tuohisto-Kokko, Kaarina Heikinheimo, Janika Herlevi, Leif Strengell, Sven Svanbäck, MarjaRiitta Vuorela ja Katri Yli-Erkkilä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät