-22 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Monessa eteläpohjalaistaloudessa sammutin, jonka tarkastukset unohtuneet

Moni hankkii kotiinsa käsisammuttimen, mutta ei tule huolehtineeksi sammuttimen säännöllisestä tarkastamisesta sen toimivuuden varmistamiseksi.

– Eteläpohjalaisissa kotitalouksissa olevista sammuttimista hieman vajaata puolta ei ole tarkistettu viimeiseen kahteen vuoteen, selviää LähiTapiolan kyselystä. Sammuttimen toimivuus on tärkeää palon uhatessa, koska siihen on voitava luottaa onnettomuustilanteessa.

MAINOS

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista eteläpohjalaisista, joiden taloudesta löytyy käsisammutin, hieman yli puolet kertoo tarkistuttaneensa kotitaloutensa sammuttimen kuluneen kahden vuoden aikana.

Vastaavasti hieman alle puolella vastaajista tarkastuksesta on tätä pidempi aika tai sammutinta ei ole tarkastettu koskaan. Pieni osuus vastaajista kertoo, etteivät he tienneet, että palosammutin ylipäätään on syytä määräajoin tarkastuttaa.

– Palosammuttimien säännöllisten tarkastusten tehtävä on varmistaa, että hätätilanteessa sammutin toimii. Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle.

– Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille suosittelemme kahden vuoden välein tehtyä tarkastusta, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja. Jos sammutinta on käytetty, se pitää uusia, kertoo LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan korvauspäällikkö Arto Laine.

Jos sammutin on ollut talven kylmässä kesämökissä, ajoneuvossa tai veneessä, on se syytä tarkastuttaa ammattilaisella.

Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta tai sammutejauhe on saattanut paakkuuntua, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn. Myös veneissä tarkastus tulisi tehdä vuosittain.

Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta.

Paloturvallisuuden edistämiseksi ja vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa tarjosi keväällä asiakkailleen maksuttoman mahdollisuuden tarkastuttaa sammuttimensa.

Sammutintarkastustilaisuuksia järjestettiin 7.4.-27.5. Etelä-Pohjanmaalla 24 paikassa, joissa tarkastettiin kaikkiaan reilu 6000 sammutinta. Järviseudun alueella sammuttimia tarkastettiin Vimpelissä 42, Alajärvellä 122, Lappajärvellä 141, Evijärvellä 185 ja Soinissa 131 kappaletta.

– Sammutintarkastuspäivät ovat LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalle olleet jokakeväinen perinne, mutta viime keväänä koronaepidemian alettua ne jäivät pitämättä, kertoo Laine. Kysyntää näille tarkastuksille selvästi on, sillä tarkastuksiin tuotiin Järviseudun alueella reilusti enemmän sammuttimia, kuin edellisillä kerroilla, toteaa Laine.

Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia palosammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Kotiin sopii parhaiten kalvovaahtosammutin. Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori.

Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.

– Toimiva palovaroitin, sammutin ja alkusammutustaito luovat erittäin toimivan joka kodin palokunnan.

Käytännössä kaikki kodin tulipalot voidaan sammuttaa alkusammutuksella, jos palo vain havaitaan ajoissa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät