-1.6 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Onnintuvan juhannus Tolska-tontun emännöimänä

Taide- ja kulttuurikeskus Onnintuvalla vietetään juhannusaattoa Karikko-teatterin Tolska-tontun emännöimänä.

Tolska-tonttu on herännyt pitkiltä talviuniltaan Itäkylän vaaleanpunaisessa mökissään ja tulee Nykälänniemelle tapaamaan tuttuja sekä tekemään tuttavuutta Lappajärven juhannusvieraiden kanssa.

MAINOS

Tolskan kanssa pääset ripustamaan toiveesi Onnintuvan Toivomuspuuhun ja kuulemaan Toivomuspuun tarinaa. Onnituvalla voit tutustua myös Markku-Tapani Hakalan taidenäyttelyyn Minun Maisemani. Ja voi Tolskalta irrota jokunen juhannustaikakin tarvittaessa.

Ruotsin, Ahvenanmaan ja Suomen ruotsinkielisten rannikkoseutujen juhannusperinteisiin kuuluu juhannussalko. Koristesalon pitkään varteen on asetettu poikkipuita, jotka koristellaan kukkasin ja lehväköynnöksin.

Onnintuvan juhannussalkona on Suomen kansallispuu koivu. Se muuttuu juhannuksena Toivomuspuuksi. Kukin voi kirjoittaa nauhaan ison tai pienen toiveensa ja ripustaa sen Toivomuspuuhun tuulten kuljetettavaksi.

Toivomuspuun alkuperä liittyy Japanin ja Tanabata-juhlaan. Vieläkin juhlan aikana maaseudulla on talojen edessä bambukeppejä, joihin on ripustettu erivärisiä papereita. Ja papereihin on kirjoitettu pieniä toivomuksia.

Koivu on koko kansan suosikkipuu ja oikea juhannuspuu! Ei ihme, että koivu ja nimenomaan rauduskoivu vuonna 1988 valittiin Suomen kansallispuuksi. Valkokylkinen pihakoivu ja juhannussaunan tuoksuva vasta kuuluvat erottamattomasti suomalaisuuteen. Ja vieläkin juhannuksena ovenpieliin tuodaan tuoksuvat koivut.

Onnintuvan toivomuspuu ottaa vastaan toiveita juhannusaaton avauksen jälkeen yötä päivää koko juhannuksen ja koko kesän. Tarvikkeet toiveiden jättämiseen löytyvät Toivomuspuun juurelta.

Onnintuvan juhannusaattoa vietetään iltapäivällä kello 15-18. Tapahtuma on osa Taide- ja kulttuurikeskus Onnintupa -hanketta, joka on saanut Leader-rahoitusta Aisapari ry:ltä.

Tuija Ahola

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät