-15.7 C
Alajärvi
tiistai 05.12.2023
MAINOS
MAINOS

Neuvosen tilan Kotieläinpiha kutsuu vaikka koko päivän retkelle!

Hevoset ja ponit kuuluvat erottamatta maalaismaisemaan.

Onko mukavampaa paikka retkelle lasten kanssa, kuin aito ja elävä maatilan pihapiiri ympäröivine alueineen ja joenrantoineen, jonka laitumilla käyskentelee niin heppaa, ponia, kania, ankkaa, lehmää, viiriäistä, kanaa kuin pupujakin?

Puhumattakaan talon koirista ja kissoista ja taivaalta lennähtelevistä pääskysistä?

MAINOS

Tulevana keskiviikkona 30.6. siihen avautuu mahdollisuus Alajärven Kuoleman kylässä, kun Neuvosen tilan pihapiirissä avataan kotieläinpiha. Tässä paikassa viettää helposti lasten kanssa vaikka koko päivän!

Neuvosen tilan emäntä Kati Neuvonen kertoo, että ajatus kotieläinpihasta on ollut hänellä mielessään jo kauan. Tilalla on totuttu vierailijoihin, sillä pihapiirissä on aina riittänyt kävijöitä, jotka ovat siellä myös viihtyneet pitkiä aikoja.

Varsinaisen kotieläinpihan perustaminen alkoi konkretisoitua pari vuotta sitten, kun Kati teki tutustumiskäynnin liminkalaiselle kukka- ja kotieläinpihalle.

Jo viime kesänä Neuvosen tilan kotieläinpihaa alettiin suunnitella tosissaan, talvi ajatusta kypsyteltiin ja nyt piha aukeaa keskiviikkona. Kotieläinpiha tulee olemaan avoinna aina keskiviikosta sunnuntaihin, maanantaisin ja tiistaisin se on suljettu.


Onnelliset lehmät laitumella odottavat nekin jo vierailijoita Neuvosen tilan Kotieläinpihalle!

Ajatuksena kotieläinpihassa on se, että esillä on niitä eläimiä, joita maalla yleensäkin on. Neuvosen eläimet ovat ihmisiin ja rapsutuksiin tottuneita, uuhet tulevat ihan viereen rapsutusta hakemaan. – Toki en voi tietää, että jos rapsuttelijoita on oikein paljon, tulevatko ne aina heti paikalle, kuten nyt, Kati kertoo. Mutta kun ei pidä liikaa kiirettä, niin eläimet kyllä tulevat ajallaan.

Myös ponit ja hevoset tulevat mielellään aidalle ihmisten luokse ja tarkoituksena on järjestää myös poniratsastusta ja kärryajelua. Lammaslaitumellekin voi päästä ohjatusti rapsuttelemaan eläimiä.

Aitausten vieriin on tulossa penkkejä, joilla voi viivähtää eläimiä ja luontoa ihailemassa. Alueelle tule nuotiopaikka ja pihaa kaasugrilli, jota kävijät voivat hyödyntää omien eväidensä kanssa. Tilalla palvelee myös kahvio, mutta omin eväin saapuminen on erittäin sallittua!

Lapsille järjestetään leikkipaikkaa ja kunhan löytyy traktori, joka ei enää käynnisty, laitetaan lapsille myös sellainen tutustuttavaksi. Muitakin koneita tulee näytille ja yleensäkin kaikkea, mikä liittyy maatilan elämään.

Eläinten lisäksi Kati suunnittelee myös kasvipuolen kehittämistä alkuperäiskasvien osalta. Hän tulee myös laittamaan luonnonkukkien ja puutarhakasvien yhteyteen opastetaulut jotka kertovat, mistä kasvista on kysymys.

Kotieläinpiha tulee kehittymään ja muuttumaan jatkuvasti, onhan Katilla ideoita moneksi vuodeksi! Ihan kaikkea ei voida kerralla toteuttaa, muuttuuhan maatila luonnostaankin jatkuvasti. Tämä kesä kotieläinpihaa pyritään pyörittämään oman väen voimin, mutta jatkossa sen on tarkoitus myös työllistää.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät