Reijo Kivijärven 40-vuotinen taiteilijan taival avautuu juhlanäyttelyssä

Suomalaisen, kadonneen maaseudun tulkkina taiteessaan toimiva Reijo Kivijärvi on luonut ateljeensa ympäristöön sen idyllin, joka on pääosin muutoin jo kadonnut.
Mainos[adrotate banner="3"]
Tällaiset maalaukset ovat ehkä sitä tutuinta Kivijärveä. Ihmisiä suomalaisessa maisemassa, paljon yksityiskohtia ja maalauksellisuutta.

Soinilainen taidemaalari Reijo Kivijärvi on maalannut ammatikseen vuodesta -81 lähtien naivistisia kansankuvauksia sekä maisema-maalauksia. Hän on tunnettu upeasta maalausjäljestä sekä loistavista oivalluksistaan.

Lokakuussa tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Kivijärvi alkoi maalata tauluja ammatikseen. – Aluksi tein pieniä miniatyyrejä, joiden aiheina olivat Turun Luostarinmäki, sekä maaseutunäkymät.

MAINOS

Evijärveltä syntyisin oleva Kivijärvi muutti aikanaan Turkuun töiden perässä. Hän työskenteli Värtsilän Turun telakalla ja alkaessaan maalata miniatyyrejä hän löysi muutaman jälleenmyyjän tauluilleen, mutta kiersi myös itse ovelta ovelle niitä myymässä.

– Miniatyyrien maalaaminen oli hyvää harjoittelua, toteaa itseoppinut taiteilija nyt jälkikäteen. Muuttaessani Turusta Soiniin vuonna -86, maisemataulut kasvoivat kokoa, mutta rinnalle tulivat naivistisesti tyylitellyt kansankuvaukset. Niiden teossa on ollut suureksi hyödyksi lapsena hankittu intohimoinen sarjakuvien ja pilapiirrosten teko.

Vuonna 1988 oli vuorossa Kivijärven ensimmäinen oma näyttely, se oli Helsingissä. Näyttely oli menestys ja kaikki taulut myytiin. Tuolloin elettiin suuren taidebuumin aikaa ja monet yritykset ja säätiöt ostivat niin Kivijärven kuin muidenkin suomalaisten taiteilijoiden töitä.

Maisemamaalauksen rinnalle Kivijärvellä kasvoi pikkuhiljaa naivismi. – Ajelin täällä Soinissa kaikki syrjäkylät ja katselin vanhoja pihapiirejä. Aloin maalata niitä ja siinä sijoittaa maisemiin ihmisiä.

Kivijärvi kutsuttiin Naivistit Iittalassa -näyttelyyn vuonna 1994, missä hän onkin tänä päivänä pisimpään mukana ollut taiteilija. Vielä tänä kesänä Kivijärven teoksiin voi tutustua myös Iittalassa, mutta tällä hetkellä Kivijärvi uskoo, että se oli siinä sitten hänen osaltaan.

– Olen tänä kesänä mukana myös kahdessa muussa näyttelyssä, joten ne, Iittala ja tämä Soinin juhlanäyttely vievät kaiken aikani. Ajattelen että nyt on aika antaa Iittalaan tilaa jollekulle toiselle, joka vielä tarvitsee vetoapua uralleen sieltä.

Vaikka Kivijärvi varsin yleisesti mielletäänkin nimenomaan naivistiksi, niin hän itse kuvailee olevansa ”rajatapaus”. Hänen teoksensa ovat hyvin maalauksellisia. – Maalarina minulle kaikkein tärkeintä on kadonneen maaseudun esille tuominen.

Juhlanäyttely Soinissa

Kivijärven juhlanäyttely ”40 vuotta taiteilijan taivalta” on esillä maalarin Soinin taideateljeessa 25.7. saakka joka päivä.

Kivijärven 40-vuotisjuhlanäyttelyssä on esillä myös vuodelta 1995 peräisin oleva maisemamaalaus (vas.).

Näyttelyssä oli avajaispäivänä esillä 69 teosta, mutta määrä ja maalaukset vaihtuvat päivien vieriessä, sillä osa teoksista myytiin heti alussa ja uusia teoksia on asetettu niiden tilalle.

Valtaosa esillä olevista töistä on uudehkoa tuotantoa, mutta mukana on mm. maisemamaalaus vuodelta 1995.
Tällä hetkellä suurin asiakaskunta taiteilijalle ovat yksityiset henkilöt ja taiteen keräilijät, yritykset ja yhteisöt eivät tauluja enää juurikaan kokoelmiinsa hanki.

Yksityisasiakkaiden profiili on vuosikymmenten varrella muuttunut merkittävästi.

– Aikoinaan naivistisia tauluja ostivat pääasiassa pääkaupunkiseudulla asuvat, varakkaat ja jo vähän iäkkäämmät henkilöt. Nyt naivistisia töitä haluavat kotinsa seinille myös nuoret, joille maisema takan päällä ei enää ole ”se juttu”.

Kivijärven idyllisessä ateljeeympäristössä palvelee myös kesäkahvila. Taulujen lisäksi myynnissä on mm. suosittuja tarjoilupäresettejä lahjapakkauksissa, onhan taiteilija myös perinnerakentaja, joka taitaa päreen teon.

Kivijärvi tekee pärekattoaineksia mm. Museoviraston kohteisiin ja esimerkiksi Väinöntalolle Evijärvelle hän paitsi teki päreet, myös itse katon kokoamansa rakennusporukan kanssa.

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliSari Haapaniemen kesänäyttely hehkuu Wanhan Nevantakasen ateljeessa
Seuraava artikkeliKuusi vinkkiä rengasrikkojen ehkäisyyn