12 C
Alajärvi
tiistai 26.9.2023
spot_img
MAINOS
Alajärven Optiikan syyshulinat-mainos

Sari Haapaniemen kesänäyttely hehkuu Wanhan Nevantakasen ateljeessa

Värit ja kauneus hehkuvat myös Wanhan Nevantakasen puutarhassa, jonka nykyinen isäntäparin omin käsin raivannut esille ryteiköstä.

Lehtimäellä Wanhan Nevantakasen tila on pukeutunut taas parhaimpiinsa, kun tilan isäntäpari Sari ja Ari Haapaniemi ovat avanneet oven Sarin kesänäyttelyyn.

Kesänäyttelystä on tullut lyhyessä ajassa legenda Lehtimäen kesässä. Pariskunnan työnjako ja intohimo yhteiseen tekemiseen näkyvät ja tuntuvat kaikkialla tilan puutarhassa ja näyttelytiloissa.

Positiivinen, elämästä ja sen väreistä sekä yltäkylläisyydestä ilolla nauttiva asenne ei jää tarttumatta vierailijaan.

MAINOS

Sari Haapaniemi on vaasalaissyntyinen taidemaalari, joka on arvostettu paitsi Suomessa, myös kansainvälisesti. Hänen tuotantonsa on vahvaa, kädenjälkensä helposti tunnistettavaa, tekijänsä persoonallisuudesta kumpuavaa.

Yksi poikkeava piirre Sarin urassa maalarina on moniin ammattitovereihin nähden se, että Sari on saanut keskittyä yksinomaan maalaamiseen. Hän saa työskennellä keskeytymättömästi murehtimatta näyttelyjen järjestämisten yksityiskohtia, koska puoliso Ari toimii täysipäiväisesti vaimonsa rinnalla ja hoitaa arjen pyörityksen.

Arin kautta Sarin elämässä on myös Lehtimäen koti ja sen ateljeenäyttely. Wanha Nevantakanen on ollut Arin suvussa vuodesta 1648 alkaen. Ari ja Sari ovat tilan nykyisenä isäntäparina kunnostaneet alunperin lähes purkukuntoista tilaa nykyiseen loistoonsa.

Talon puutarha ja ulkorakennukseen upeasti kunnostettu näyttelytila luovat kokonaisuuden, jossa viihtyy vaikka koko päivän.

Kesänäyttelyssä viimeisen vuoden satoa

Sari Haapaniemi maalaa normaaleina aikoina talvikaudella paljon etelän lämmössä ja valossa.
Nyt tilanne on ollut erilainen jo toista talvea koronatilanteen vuoksi. Sari on työskennellyt joko Vaasan tai Helsingin kodeissaan.

– Aluksi oli outoa työskennellä talven hämäryydessä, mutta matkustusrajoitusten tultua huomasin työskenteleväni aivan valtavasti. Mitäpä muutakaan tekemistä olisi ollut?

Tilan pihapiiri on haluttu säilyttää perinteisenä, isona rakennuksien ympäröimänä pihamaana.

– Viime talvi olikin jo tuttua ja työskentelin edelleen paljon. Olen myös huomannut, miten hyvää on tehnyt pysähtyä. Sikäli tämä korona-aika on ollut omalla tavallaan ihanaakin. Elämä on yleensä niin hektistä, nyt on ollut rauhaa tehdä työtä.

Vuosi sitten työskentely kotimaassa toi kesänäyttelyyn vahvan Suomi-teeman, mutta tänä keväänä etelän hehku on jälleen kummunnut vahvasti esille. Töissä on enemmän valoa, aurinkoa ja merimaisemaa.

– Olen maalannut nyt myös musiikkiteemaa pitkän tauon jälkeen. Tähän on vaikuttanut kaksi asiaa. Olen kuunnellut musiikkia enemmän kuin pitkiin aikoihin ja lisäksi olen saanut olla mukana projektissa, jossa yhdistyvät taide, musiikki ja runot.

Tämän projektin lopputuloksesta avataan näyttely ja YouTube -esitys syyskuun alussa Helsingissä Galleria 46:ssa. – Kyseessä on muusikko Pekka Haahdin sävellykset, jotka hän on tehnyt ranskalaisen runoilijan runoihin. Haahti laulaa sävellykset itse ja minä olen maalannut niihin kuvat, Sari kertoo.

Nyt ollaan kuitenkin Lehtimäen kesänäyttelyssä, joka vetää kävijöitä paikalle kautta Suomen. Kesällä Sari ei maalaa, vaan nauttii seurustelusta vierailijoiden kanssa ja niistä hetkistä, jolloin näyttelyn ovet iltaisin sulkeutuvat ja on aika viettää pientä lomaa yhdessä Arin kanssa.

Kesänäyttelyssä ovet ovat avoinna heinäkuun ajan joka päivä kello 12-17.

Syksyllä Sari toivoo koronatilanteen sallivan matkan ja työskentelyn Pohjois-Norjassa, jonka raikasta valoa hän rakastaa. Sen jälkeen toiveissa olisikin pidempi työskentelyjakso Madeiralla, jossa ajatuksena on maalata akvarelleja.

– Aloin maalata akvarelleja tänä keväänä pitkän tauon jälkeen. Akvarellien maailma sopii kevään herkkään värimaailmaan ja uskon, että Madeiran kukkaloiston maalaaminen akvarellein olisi yhtä innostavaa.

Kesänäyttelyssä on esillä myös Sarin tämän kevään akvarelleja öljyvärimaalausten rinnalla. kannattaakin lähteä tutustumaan väreihin ja maalausten vahvoihin tunnelmiin!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät