-3.4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Markkinat huokuvat kesän tunnelmaa

Lappajärven kesämarkkinat pyörähtivät käyntiin perjantaina ja jatkoa seuraa vielä lauantaina.

Markkinatapahtuma etenee perinteiseen tapaan: tehdään ostoksia, tavataan tuttuja, tutustutaan yhdistysten toimintaan ja ennen kaikkea haistellaan tunnelmaa, josta jäätiin viime kesänä paitsi.

MAINOS

Avajaispäivänä ihmiset ovat olleet liikkeellä iloisella mielellä ja helpottuneita myös siitä, että säätila viileni torstaista ja lämpötila oli edellisviikkoihin verrattuna kohtalainen eli noin 20 astetta.

Markkinamyyjät ovat tuoneet laajan ja jo tutuksi havaitun kattauksen myytävää. On suolaista ja makeaa syötävää, vaatteita, koruja, hunajaa, makeisia, käsityötä monessa eri muodossa, hyvinvointituotteita ja mattoja. Jos suolaisen- tai makeannälkä yllättää, voi herkutella letuilla tai vaikka pitsalla.

Positiivinen tekijä

Lappajärven51. kesämarkkinat avannut kunnanjohtaja Sami Alasara sanoi tervehdyksessään, että ilman koronaa nyt pidettäisiin järjestyksessään 52. kesämarkkinat.

Alasaran mielestä oli ihan järkevää jättää viime kesän markkinat väliin vaikean koronatilanteen takia. Tänä vuonna markkinoiden järjestämistä mietittiin melko pitkään.

– Vieläkään ei voi paukutella henkseleitä, sillä voi tapahtua monta asiaa. Markkinatapahtuma luo varmasti energiaa ja positiivista henkeä tänne kylälle, että saadaan vietyä markkinat läpi. Kun katselee ympärilleen huomaa, ettei ihmisiä ole liikaa ja pidetään turvaväleistä huolta.

Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara kokee markkinatapahtuman järjestämisen tuovan positiivista henkeä kuntaan ja kuntalaisiin.

Alasaran äiti on syntyisin Lappajärveltä ja Sami Alasara kertoo käyneensä kesämarkkinoilla lapsesta saakka.

– Markkinoilla on minulle merkitystä sekä kunnanjohtajana että ihmisenä. Markkinat ovat Pohjanmaankin mittakaavassa iso tapahtuma.

Toisen vanha on toisen uusi

Lappajärven markkinoiden nuorinta myyjäkaartia löytyi Lasten kirppis -pöydän takaa. Nuoresta iästään huolimatta myyjäkuusikolla on kokemusta markkinamyyjän tehtävistä aikaisemmilta vuosilta.

Kaisla (6), Mai (12), Petrus (11) ja Sanjaana (9) Kankaanpään sekä Aleksi (15) ja Selina (10) Talvitien myyntipisteeltä löytyy monenlaista, etenkin perheen nuorempaa väkeä kiinnostavaa tavaraa. On Barbeja, vaatteita, koruja, kirjoja, lehtiä, frisbeegolf-kiekkoja, lautapelejä ja pienillekin lapsille sopivia leluja sekä CD- ja DVD-levyjä. Aikuisempaan makuun löytyy myös uusia koruja.

– Pitää saada vanhaa tavaraa pois ja sen takia olemme täällä myymässä, valottaa Mai.

Lasten kirppistä pitäneet Sanjaana Kankaanpää (ylh. vas.), Selina Talvitie, Aleksi Talvitie, Petrus Kankaanpää (alh. vas.), Kaisla Kankaanpää ja Mai Kankaanpää ovat nuoresta iästään huolimatta kokeneita myyntitykkejä Lappajärven markkinoilla.

Sanjaana huomioi puolestaan, että heille vanha lautapeli tai kirja voi olla toiselle uusi. Ihmiset ovat olleet liikkeelä iloisella mielellä ja tulleet nuorten myyjien kanssa juttusille.

Myyntitavoitetta eivät nuoret kirppiksenpitäjät ole asettaneet.

– Kauppa on käynyt ihan hyvin, vaikka aamusta ei ollut niin paljon väkeä liikkeellä, kertoo Petrus.

Seppä työnsä ääressä

Alajärven Möksyssä asuva seppä Kyösti Heikkilä pitää markkinoilla työnäytöksiä ja myyntipistettä.

Haastattelun alkaessa hän oli juuri saanut valmiiksi sydämenmuotoisen pullonavaajan. Heikkilän repertuaariin kuuluvat muiden muassa puukot, veitset, koriste-esineet, seinäkoukut ja takosaranat. Hän kertoo tekevänsä paljon tilaustöitä.

– Yritän tehdä sillä ajatuksella, että itselleni yrittäisin tehdä, mutta teen asiakkaalle. Käsin kun tekee, ei tule kahta samanlaista.

Seppä Kyösti Heikkilä pitää markkinoilla työnäytöksiä ja kertoo työstään ja tekemistään tuotteista markkinavieraille.

Uniikkia käsityötä tekevän Kyösti Heikkilän havaintojen mukaan käsin tehtävien esineiden arvostus on menossa parempaan päin.

– Mutta kaikki eivät ole valmiita maksamaan käsityölle kuuluvaa hintaa. Asiakas, joka arvostaa käsityötä, ei kysy hintaa.

Normaalikesinä Heikkilä kiertää puolentusinaa markkinatapahtumaa noin tunnin ajomatkan säteellä Möksystä. Hänet voi tavata muiden muassa Alavudella elokuun alkupuolella järjestettävillä Katteluksen perinnepäivillä ja Laukaassa Tupasvillan perinnepäivillä elokuun lopussa.

– Perinnepäivillä näkee ajan saatossa tutuiksi tulleita ihmisiä. Soinin Wanhan ajan päivillä olin mukana 16–17 kertaa.

Tärkeät jälleennäkemiset

Lappajärven kesämarkkinat ovat monelle paikkakuntalaiselle ja vähän kauempaakin tulevalle mieluisakesään kuuluva traditio – niin myös Palvelukoti Maijalassa asuvalle 95-vuotiaalle Helle Särkiniemelle, joka oli haistelemassa markkinatunnelmaa Mustasaaressa asuva poikansa Pekan ja miniänsä Annen sekä Helsingissä opiskelevan pojanpoikansa Markuksen kanssa.

Kauan ei tarvinnut markkina-aluetta kiertää, kun Helle Särkiniemi tapasi tuttuja – esimerkiksi Anna-Liisa Rantakankaan – jonka edesmennyt äiti oli Helle Särkiniemen pitkäaikainen ystävä.

– Mukavinta täällä on, että näkee ihmisiä, iloitsi Helle Särkikangas.

Lappajärven markkinoilla käyminen on pitkäaikainen traditio Helle (edessä), Pekka ja Anne Särkiniemelle. Tuttujen tapaaminen kuuluu luonnollisesti markkinapäivään.

Anne Särkiniemi kertoo, että markkinoilta ostetaan aina muikkuja ja leivonnaisia.

– Markkinoilla on lupa tehdä harkitsemattomiakin ostoksia, hän naurahtaa.

Pekka ja Anne Särkiniemen ensimmäinen lapsenlapsi syntyy muutaman viikon sisällä. Tuleva isoäiti osti pienokaiselle bodyn, jonka yläosaan oli painettu ytimekäs teksti: Pikkuusen komiasta suvusta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät