3.5 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Käytettävissä olevat rokotteet suojaavat koronan vakavilta muodoilta

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta. Eri rokotevalmisteiden välillä ei ole juurikaan eroa siinä, kuinka hyvän suojan ne antavat koronavirustautia vastaan.

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kolme rokotevalmistetta: AstraZenecan Vaxzevria (adenovirusvektorirokote), BioNTech-Pfizerin Comirnaty (mRNA-rokote) ja Modernan Spikevax (mRNA-rokote). Tällä hetkellä AstraZenecan rokotetta tarjotaan Suomessa 65 vuotta täyttäneille. Biontech-Pfizerin rokotetta tarjotaan 16 vuotta täyttäneille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Modernan mRNA-rokotetta tarjotaan 18 vuotta täyttäneille.

MAINOS

Kaikki Suomessa tällä hetkellä käytettävät koronarokotteet annetaan kahtena annoksena. Jo ensimmäinen rokotus suojaa koronavirustaudilta, mutta suojateho vahvistuu toisen annoksen jälkeen. Toinen rokoteannos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään.

Koronarokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Tuore tutkimustieto vahvistaa
yhtäläisen suojatehon

Viime päivien julkinen keskustelu on saattanut herättää huolta ihmisissä, jotka ovat saaneet AstraZenecan Vaxzevria-rokotteen. Keskustelusta on voinut saada käsityksen, että rokote olisi suojateholtaan heikompi kuin BioNTech-Pfizerin tai Modernan rokote.

Kertyneen tutkimustiedon valossa tämä ei pidä paikkaansa. Täysi kahden annoksen sarja Vaxzevria-rokotetta antaa mRNA-rokotteiden tavoin erittäin hyvän suojan koronatautia vastaan.

Tuoreen eurooppalaisen katsausartikkelin ja 30 julkaistun ja vertaisarvioidun tehokkuustutkimuksen mukaan kaksi rokoteannosta Comirnaty-rokotetta tai Vaxzevria-rokotetta saaneilla ei voitu osoittaa merkittävää eroa suojatehossa oireetonta tai oireista, mukaan lukien vakavaa sairaalahoitoa vaativaa, koronatautia vastaan.

Lisäksi Englannin kansanterveyslaitoksen tuore vertaisarvioimaton ennakkojulkaisu osoittaa, ettei Comirnatyn ja Vaxzevrian suojatehossa Suomessa yleisten alfa- ja deltavirusvarianttien aiheuttamaa sairaalahoitoista koronaa vastaan ole merkitsevää eroa.
– Näiden tuoreiden kansainvälisten tutkimusten mukaan sekä AstraZenecan että BioNTech-Pfizerin rokote suojaa 80–90-prosenttisesti vakavimmilta koronataudin muodoilta, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät