Tuukka Etula Ankkureiden ruoriin junioripuolella

Mainos[adrotate banner="3"]

Tuukka Etula on aloittanut Alajärven Ankkureiden junioripäällikön tehtävässä. Hän haluaa painottaa tehtäväkenttää entistä enemmän juniorivalmennuksen suuntaan. Etula seuraa junioripäällikön tehtävässä Anna Tuomolaa, joka hoiti pestiä nelisen vuotta ja loi omalta osaltaan hyvät askelmerkit tulevaa kohti.

Etula kertoo Anna Tuomolan ehdottaneen Ankkureiden juniorijaostolle, että Etula seuraisi Tuomolaa junioripäällikön tehtävässä. Idealle näytettiin vihreää valoa ja seuraavaksi Tuomola kysyi Etulan omaa mielipidettä.
– Ajattelin, että miksipäs ei. Minua kiinnostaa ylipäätään junioripuoli ja pelaajien kehittäminen. Olin tuossa vaiheessa vielä varusmiespalveluksessa. Ajatus olisi, että olisin enemmän valmennuspäällikkö ja keskittyisin enemmän treeneihin ja olisin mukana junioreiden harjoituksissa ja alkaisin talvella mahdollisesti pitää lukkarikoulutusta.

MAINOS

Etula kertoo kypsytelleensä asiaa parin–kolmen viikon ajan, jonka jälkeen vastasi myöntävästi seuralta tulleeseen ehdotukseen.

Koulutuksesta hyvä pohja

Tuukka Etula kouluttautui peruskoulun jälkeen Kuortaneen urheiluopistolla liikuntaneuvojaksi. Opinnot kestivät kolme vuotta. Hän on aikaisemminkin toiminut lasten ja nuorten parissa, muiden muassa työskentelemällä liikunnanopettajan sijaisena yläkoulussa.
– Olen aina ollut kiinnostunut liikunta-alalla työskentelemisestä. Junioripäällikön tehtävä antaa osaltaan myös mahdollisuuden siihen. Koen, että minulla on etenkin valmennuksessa paljon annettavaa – ja että saan vietyä yksilöitä eteenpäin junnupuolella.

Etula kertoo perehtyneensä Anna Tuomolan tekemään työhön. Kesällä työn painopiste on, että junioripelit saadaan pyörimään ja peleihin saadaan tarvittava määrä tuomareita. Syksyllä työn luonne muuttuu, kun aletaan rakentaa uutta kautta.
– Kaikki treenivuorot ja talouteenkin liittyvät asiat pitää saada kuntoon ja tietää, missä mennään. Talvella aion tuoda treeneihin omaa juttuani. Alustavasti on suunniteltu, että olisin yksi pesisliikkarin vetäjistä.

Junioripäällikön tehtäviin kuuluu luonnollisesti myös hallintoon liittyviä tehtäviä. Etula ja aikaisemmin junioripäällikkönä toiminut Anna Tuomola ovat yhdessä tehneet valmiiksi ensi vuoden talousarvion. Etula tekee luonnollisesti talousseurantaa meneillään olevan tilikauden osalta. Etulan työsopimus on määräaikainen ja jatkuu elokuun loppuun. Suunnitelmissa on tehdä uusi vuoden määräaikainen sopimus, joka päättyisi ensi vuoden syyskuussa. Kuvioon vaikuttaa myös Etulan oma pelaajaura.

Tärkeät valmentajat

Tuukka Etula pitää junioritoiminnan kannalta tärkeänä, että Ankkureissa löytyy jokaiseen juniori-ikäluokkaan hyviä valmentajia.
– Uskon, että kiinnostus pesäpalloa kohtaan on Alajärvellä aika iso, ja harrastukseen tullaan kavereiden mukana. Jokaisella juniorijoukkueella on yksi tai kaksi miesten Ykköspesiksessä pelaavaa kummipelaajaa, jotka käyvät harjoituksissa. Myös sitä kautta saadaan paloa jokaiseen junioriin. Jos aloitan talvella koulukäynnit vetämällä liikuntatunteja, myös sitä kautta saadaan lisää harrastajia.

Etula kertoo, että Ankkureissa suunnitellaan jokaisen ikäluokan käsittävää pelaajapolkua junioreista miesjoukkueeseen asti. Joka ikäluokasta olisi tarkoitus koota oma valmennusrinki, jossa nuori pelaaja voisi kehittyä ja saada tarvitsemansa avun seuran suunnalta.
– Haluaisin nostaa vielä erikseen esille tyttöpesistä. Suomensarjassa pelaava joukkue on pelannut todella hyvin. Tero Tuomela on tehnyt todella hyvää työtä tämän joukkueen kanssa. Yleisöä on ollut naisten suomensarjapeleissä ihan hyvin paikalla. Naispesis tekee täälläpäin tuloa enemmän ja enemmän. Näen, että Alajärvellä on hyvät mahdollisuudet siihen, että parin vuoden kuluttua täällä pelattaisiin naisten Ykköspesistä.

Pelaajataustasta apua

20-vuotias Tuukka Etula on aloittanut pesäpallojoukkueessa pelaamisen kuusivuotiaana. Hän pelaa toista kauttaan miesten joukkueessa. Hän pelasi lukkarina pitkään, mutta on viihtynyt jo jonkin aikaa kopparin tontilla. Hän pystyy hyödyntämään omaa pelaajataustaansa monipuolisesti valmennukseen painottavana junioripäällikkönä.
– Minulta löytyy monenlaista osaamista ulkopeliin. Pystyn kehittämään koppareita ja lukkareita. Sisäpelissä uskon, että pystyisin joka osa-alueella auttamaan nuoria. Osaamiseni on lajin puolella. Olisi hyvä, että pystyisin käymään paljon treeneissä.

Tuukka Etula on pelannut pesäpalloa joukkueessa kuusivuotiaasta lähtien. Ankkureiden Ykköspesis-joukkueessa toista kauttaan pelaavalla nuorukaisella on selkeät tavoitteet pelaajauralleen. Kuva: Jani Vuorela

 

Omiksi vahvuuksikseen pelaajana Tuukka listaa pelin ymmärtämisen. Kopparin tonttia silmällä pitäen hänellä on hyvä heittokäsi ja nuorukainen uskaltaa hakea syöksykoppeja.
– Sisäpelissä minulla on kova lyönti, kun vain keskittyy aina siihen. Ja siihen ymmärtäminen, että osaa pelata taka-avuilla – ja mitä keksii. Koen, että olen joukkuepelaajana positiivinen ja rento. Kaaripelissä pyrin auttamaan lyöjää ja koko joukkuetta mahdollisimman paljon.

Tavoitteena Superpesis

Tuukka Etula kokee, että Alajärven Ankkurit on ollut hänelle hyvä kasvualusta.
– Minulla oli B-ikäisiin asti sama joukkue ja samat pelikaverit. Valmennus oli hyvää. Valmentajina toimivat Jarkko Siltala, Erno Lassila ja Jukka-Pekka Keisala. B-ikäisissä valmentajiksi tulivat Eemil Peltomäki ja Santeri Särkinen. Joukkue pysyi kasassa läpi junnuvuosien ja välillä pärjättiinkin ihan hyvin. Tämä on antanut hyvän pohjan Ykköspesikseen ja sitä kautta mahdollisuuden kasvaa Superpesikseen hyväksi pelaajaksi.

Etula on rakentanut urasuunnitelmansa siten, että pelaa kaksi tai kolme kautta Ykköspesistä Ankkureissa, kehittyy ja pelaa hyvässä roolissa.
– Itselläni on tavoitteet korkealla. Muutaman vuoden sisällä haluan olla Superpesiksessä ja ratkomassa siellä pelejä hyvässä joukkueessa ja olla jopa voittamassa mestaruutta joku päivä, Hienointa olisi pelata Superpesistä Ankkureissa. Bonusta olisi, jos joskus pääsisi pelaamaan itä–Länteen.

Tavoitteen saavuttaminen vaatii kovaa treenaamista ja muiden muassa huoltavia toimenpiteitä.
– Pitää myös pääkopallisesti tehdä treeniä eli puhua asioista. Koen, että pääkoppa pitää olla mukana, taidothan eivät häviä mihinkään.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliLentisnaiset hakoja pajatson ääressä
Seuraava artikkeliJaatinen Ankkureiden viuhkaan