-2.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Lentisnaiset hakoja pajatson ääressä

Euroopanmestaruuskisoihin valmistautuvalla Suomen naisten lentopallomaajoukkueen viisihenkisellä tiimillä oli tarkkuus kohdillaan, kun se kohtasi Kyyjärven KyKy-Betsetin miesten ykkössarjajoukkueen tukijoista koostuneen joukkueen Kyyjärven ”Essolla” eli Autohuolto A & T Poikonen Ky:n tiloissa pelatussa pajatson 20 pennin haastekisassa. Maajoukkue on leireillyt toista kertaa Kyyjärvellä, jonka tarjoamat puitteet ovat keränneet kiitosta sekä pelaajilta että maajoukkueen henkilöstöltä.

Ensimmäisen vierailun aikana lentopallomaajoukkue ja miesten ykkössarjassa pelaavan KyKy-Betsetin tukijat kokoontuivat yhteiseen liikuntahetkeen Harsunkankaan kuntoportaille. Myös toiselle leirivierailulle haluttiin oheisohjelmaa, jossa Kyyjärven lippulaivajoukkueen tukijat olisivat mukana.
– Passarimme ”Henkka” Huumarkangas ehdotti, että laitetaan tytöt pelaamaan pajatsoa: siinä on asia, mitä he eivät ole koskaan varmaan nähneet – mennään sen verran ajassa taaksepäin, kertasi KyKy-Betsetin valmentaja Hannu Kalliojärvi.

MAINOS

Kolikoiden kilinää

Pajatso tuli Kyyjärven Essolle vuonna 1964. Kun pajatso poistettiin käytöstä, Kyyjärvellä kerättiin adressi ja 20 pennin pajatso kotiutettiin takaisin Kyyjärvelle. 20 pennin pajatson suomenmestaruudesta Kyyjärvellä on pelattu pitkään Kyyjärven markkinoiden aikaan.
– Markkinoita ei ole päästy järjestämään pariin vuoteen ja asiat kohtasivat. Mielestäni ”Henkalta” oli hyvä oivallus, että järjestetään tuo tapahtuma. Myös Poikoset suostuivat tämän tapahtuman järjestämiseen ja saatiin pajatson pelaamiselle jatkumoa, iloitsee Kalliojärvi.

Ennen varsinaista kisaa käytiin peräkkäisinä päivinä kahdet karsinnat. Edustuspaikka irtosi viidelle parhaan tuloksen naputelleelle. Maajoukkueesta karsintaseulan läpäisivät Daniela Öhman, Michaela Madsen, Nea Haatainen, Piia Korhonen ja Kaisa Alanko. KyKy-Betsetin tukijoiden joukkueeseen selviytyivät Roosa Rekonen Viisipiikkisestä, Kyyjärven kunnanjohtaja Tiina Pelkonen, Hannu Löytönen Betset Oy:stä, Jarkko Hännikäinen Kyyjärven Vuokra-asunnot Oy:stä ja Markku Harju Järvi-Pohjanmaan Viestintä Oy:stä.

Kokemattomuus valttia

Finaalissa paremmuus ratkaistiin yksinkertaisella tavalla: voittajaksi selviytyy joukkue, joka onnistuu saamaan kuppiin enemmän 20-pennisiä. Tilaisuuden juonsi Henrik Huumarkangas, jonka ideasta pajatsokilpailu käytiin. Kilpailussa huomioitiin luonnollisesti korona-aika käsihygienioineen ja kilpailijoiden maskipakkoineen. Kisassa oli vähintään keskisuuren urheilujuhlan tuntua. Kisa eteni parikilpailuna siten, että ensin pelasivat karsintojen viidensiksi sijoittuneet ja viimeisenä molempien joukkueiden karsintavoittajat.

Piia Korhonen, joka pelasi kisan parhaan tuloksen 27. Kuva: Markku Harju

 

Jokaisella kilpailijalla oli käytettävissään kymmenen 20 pennin kolikkoa. Kunnanjohtaja Tiina Pelkonen kertoi luottavansa viiden taktiikkaan eli laittoi viisi 20-pennistä kerrallaan pelattavaksi. Hän osui kahdesti keskiressuun ja sai tuloksen 21. Kisassa tarkimman sormen omasi lentopallomaajoukkueen Piia Korhonen tuloksella 27. Lentisnaiset voittivat kisan lopulta lukemin 60–44. Taisikin käydä niin, että nuoremman polven edustajien kokemattomuus oli valttia haastekisassa.

Innostava ilmapiiri

Maajoukkueen toinen leirijakso Kyyjärvellä on jälleen hyvää PR:ää sekä Kyyjärven kunnalle että seuralle ja myös miesten joukkueen tukijoille. Joukkueen majoituspaikkana on toiminut Maatilamatkailu Sahapakka ja pelaajat ovat olleet aittamajoituksessa. Joukkue on itse laittanut aamu- ja iltapalansa ja päivällinen heille on tuotu paikan päälle, kun taas lounas on syöty Betsetin ruokalassa. Kalliojärvi arvelee, että leiriolosuhteet ja majoituspaikan suppea piiri aamu- ja iltapalan laittamisineen on hitsannut joukkuetta entistä enemmän yhteen.
– Joukkue on treenannut Kyyjärvellä täysin ammattimaisesti. Heillä on päivässä kaksi kovaa treeniä ja videopalaverit. Leirillä on mukana Suomen 17 parasta pelaajaa, joista 14 valitaan kisajoukkueeseen.

Maajoukkueleiritys antaa KyKy:lle uskoa omaan tekemiseensä. Kalliojärvi miettii, että jokin asia on Kyyjärvellä osattu tehdä kohtuudella, kun leiri järjestetään paikkakunnalla toista kertaa. Jos joukkuetta ei kiinnostaisi tulla Kyyjärvelle tai joukkue valmentajineen olisi epävarmalla kannalla, valittaisiin leiripaikaksi jokin muu paikkakunta ja toisenlaiset fasiliteetit.

Mainosta kunnalle
ja muille toimijoille

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Olli-Pekka Karjalainen vieraili Kyyjärvellä katsastamassa leirin puitteet ja tsemppaamassa joukkuetta.

Ylen urheilutoimitus tuli myös seuraamaan maajoukkueen leiritystä. Yle kuvasi kahden päivän aikana paljon materiaalia joukkueen tekemisestä. Joukkue meni traktorikyydityksellä aamupalalle Kauramaalle Betsetin tiloihin ja aamuinen hetki päätynee myös osaksi kuvamateriaalia.
– Yle teki pelaajista henkilöhaastatteluja ja nämä haastattelut tulevat näkymään ennen naisten EM-kisoja Urheiluruudussa ja otteluiden erien välissä kisojen aikana. Television välityksellä saadaan näkyvyyttä kunnalle, KyKy:lle ja koko systeemille, valottaa Hannu Kalliojärvi.

 

Betsetin hallituksen puheenjohtaja, teollisuusneuvos Hannu Löytönen on ollut monen muun tukijan tapaan mahdollistamassa naisten lentopallomaajoukkueen leiriä Kyyjärvellä. Kuva: Markku Harju

 

Naisten EM-kisat alkavat 15. elokuuta. Suomi pelaa alkuottelunsa Romanian Cluj Napocassa. Suomen kanssa Romanian-lohkossa pelaavat Alankomaat, Romania, Ruotsi, Turkki ja Ukraina. Suomen avausvastus on Ruotsi ja ottelu pelataan 19. elokuuta. Muut alkulohkot pelataan Bulgariassa, Kroatiassa ja Serbiassa. Kisoihin osallistuu yhteensä 24 maata.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät