Kansallispuvut tuulettuvat torstaina Ähtärissä

Mainos[adrotate banner="3"]

Kansallispuvun syntymäpäivää juhlistetaan vuosittain 5.8. kansallispukujen tuuletuspiknikeillä ympäri Suomea. Tänä vuonna Ähtärissä omaa, lainapukua tai puvun osia voi tuulettaa piknikillä sekä yhteislauluillassa.

Kansallispukujen tuuletus alkaa kello 13 Pirkanpohjan taidekeskuksen veistospuistossa, jonne voi tulla vapaasti omien eväiden kanssa. Taidekeskuksen 15 tekijää -nykytaidenäyttely on nähtävissä pääsymaksua tai Museokorttia vastaan. Pirkanpohja on avoinna kello 12–18, ja osoite on Ähtärintie 36.
Päivä jatkuu kivenheiton päässä Ähtärin keskustassa. Torin esiintymislava Kultaisella korilla alkaa kello 18 yhteislauluilta, jonka vetää Mikko Alatalo! Mukana on myös Ähtärin kiertävä kesämuusikko Viitasen Aaro.

MAINOS

Tuuletusta
kansallispukuasenteella

Kansallispukujen tuuletuspiknikeillä voi pukeutua kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Tuuletuspiknikiä varten voi myös mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Paikalle voi tulla myös, vaikka ei omistaisikaan kansallispukua, muinaispukua tai kansanpukua. Kansallispukuasenne riittää mainiosti.

Kansallispuvun syntymäpäivä, viides elokuuta, juontaa juurensa vuoteen 1885, jolloin keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa. Perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Keisariparin vierailu oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen, josta alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus.

Kansallispukujen ensimmäinen tuuletuspiknik järjestettiin Imatralla 5.8.2010. Tapahtuman järjestäjänä toimi Imatran Seudun Kalevalaiset ry. Ensimmäisen kansallispukujen tuuletuspiknikin tarkoituksena oli nostaa puvun imagoa ja kannustaa käyttämään pukua rohkeasti.

MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaa kiihtymisvaiheeseen
Seuraava artikkeliLasten oikeudet vaarantumassa