Etelä-Pohjanmaa kiihtymisvaiheeseen

Mainos[adrotate banner="3"]

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on kääntynyt huonompaan suuntaan. Alueellinen yhteis-työryhmä Nyrkki päätti, että sairaanhoitopiirin alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen. Sairaanhoitopiirissä todettiin menneellä viikolla 45 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on 1 019. Suuri osa tartunnoista tulee nyt yökerhoista, pubeista, festareilta, juhlista, pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomesta. Lisäksi tartuntoja tulee perheenjäseniltä tai muista sosiaalista kontakteista ja vähäinen määrä ulkomailta. Sairaalahoidossa on muutamia koronapotilaita.

Mennyt viikko on tartuntamääriltään ollut kolmanneksi suurin Etelä-Pohjanmaalla koko pandemian aikana. 14:n viime vuorokauden ilmaantuvuus on 32,1 100 000 asukasta kohti. Positiivisten koronatestien osuus on 1,7 prosenttia. Karanteeniin määrättiin menneellä viikolla yli 200 henkilöä ja joukkoaltistumisia on ollut merkittävän paljon. Tartunnanjäljitys on kuormittunut. Karanteenissa olevien sairastuneiden määrä oli 53 prosenttia.

MAINOS

Tartuntoja perheenjäseniltä

Tartunnoista 34 prosenttia on saatu perheenjäseniltä, 34 prosenttia erilaisista lähteistä kuten pääkaupunkiseudulta, muualta Suomesta tai risteilyiltä. 13 prosenttia tartunnoista on peräisin tuttavilta tai muista sosiaalisista kontakteista – kuten esimerkiksi yksityistilaisuuksista. Ravintoloista on saatu 13 prosenttia tartunnoista. Tartunnoista kahden prosentin alkuperä on epäselvä. Tartunnoista vain neljä prosenttia oli ulkomailta. Suurin osa tartunnan saaneista ei ole saanut lainkaan koronarokotetta, mikä edesauttaa taudin leviämistä.

Tartunnat painottuvat nyt erityisesti nuoriin. Eniten tartuntoja on todettu 10–19-vuotiailla ja seuraavaksi eniten 20–29-vuotiailla. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä pyrkii kiihtymisvaiheeseen siirtymisellä turvaamaan koulujen syyslukukauden aloituksen lähiopetuksessa ja estämään isoja joukkoaltistumisia.

Alueellisen koronakoordinaatioryhmän mukaan rokotekattavuus on nyt erityisen tärkeää saada nousuun. Nyrkki kannustaa kaikkia – erityisesti nuoria –ottamaan koronarokotteen, jotta lähiopetus ja esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset pystytään turvaamaan. Nuoremmissa ikäryhmissä Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus on valtakunnan keskiarvoa alempi. Kaikki yli 16- vuotiaat voivat varata koronarokotusajan. Kuntayhtymien ja terveyskeskusten sivuilta löytyy tarkemmat tiedot ajanvarauksesta. Kunnissa pyritään järjestämään koronarokotuksia myös ilman ajanvarausta.

Maskin käyttö, turvavälien noudattaminen ja hyvä käsihygienia ovat edelleen tärkeitä. Koronavirusrokotteet vievät kohti normaalimpaa elämää ja tarjoavat tehokasta suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan.

Tapahtumajärjestäjille suositellaan yhteydenottoa kyseisen kunnan tartuntatautiviranomaisiin terveysturvallisen tapahtuman järjestämiseksi. Tapahtumiin osallistujia suositellaan pysymään omassa seurueessa, käyttämään maskia ja säilyttämään turvavälit.

MAINOS
Edellinen artikkeliTakalat SoPS:n kunniajäseniksi
Seuraava artikkeliKansallispuvut tuulettuvat torstaina Ähtärissä