0.3 C
Alajärvi
lauantai 27.4.2024
MAINOS

Aittamuseon isäntä

Antero Mattila perusti aikanaan aittamuseon pitääkseen yllä toimintakykyään. Ensi vuonna museo täyttää 20 vuotta.

Vimpeliläinen Antero Mattila on isännöinyt kantatie 68:n varressa olevaa Anteron aittamuseota lähemmäs 20 vuoden ajan.

Museolla voi tehdä aikamatkaa ja ihastella monenlaisia keräilyn helmiä. Aittamuseon ulkoseinien taideteokset tuovat iloa ohikulkijoille ympäri vuoden. Maalauksissa komeilee niin hirvi, ilves, koskenlaskija kuin Vedon pesäpallosankareitakin.

MAINOS

Aittamuseon perustaminen lähti liikkeelle tilanteessa, jossa Mattila ei kyennyt sairautensa takia olemaan mukana työelämässä. Hän perusti museon oman toimintakykynsä ylläpitämiseksi.

Alun perin museolla oli esillä isoisän isän Matti Storstrangin – myöhemmin Männikkö ja Mattila – työkaluja. Matti oli puuseppä ja monen alan toimija, joka kehitti esimerkiksi narunpunontalaitteen.

Sittemmin museo on laajentunut kolmeksi: omassa pihassa oleviin aittamuseoon ja latomuseoon Lakaniementien varrella olevaan ulkolatomuseon.

Keräilijäluonne

Keräily on kuulunut Antero Mattilan harrastuksiin jo vuosikymmenten ajan. Hän on kerännyt niin pinssejä kuin lippiksiäkin.

Aittamuseon isäntä kertoo keräilyharrastuksensa alkaneen kouluvuosina, kun Vimpelissäkin keräiltiin erilaisia merkkejä, joita vaihdeltiin kavereiden kanssa. Keräilykohteisiin ovat kuuluneet niin Lippusuklaa-liput kuin purukumipakkauksien automerkitkin.

Museoharrastuksessakin kiinnostus keräilyä kohtaan näkyy, sillä esillä on ehtinyt olla esimerkiksi lippiksiä, tulitikkuaskeja ja Kansa taisteli -lehtiä. Mattilan olohuoneen seinällä komeilee pinssejä. Keräilyä hän kuvailee lumipalloefektiksi, jonka alkamista ei voi miettiä etukäteen.

Parikymppisenä Antero Mattila työskenteli Uusituvan suksitehtaalla. Viime talvena hänellä oli suksikampanja, jonka tiimoilta hän saikin mittavan lisän kokoelmiinsa. Arvokkaimmaksi pariksi hän nostaa Visu-merkkiset, Vimpelissä toimineen Heikkilän suksitehtaan valmistamat sukset. Ne hän sai Kiskosta Varsinais-Suomesta ja otti mielihyvin lahjoituksen vastaan.

– Sukset ovat minun sydämelläni. Näen unia siitä, kun olin suksitehtaalla töissä, Mattila hymyilee.

Omatoimimuseolle menestystä

Anteron aittamuseossa on monenlaista nähtävää, kuten esimerkiksi vanhoja työkaluja.

Kesällä Anteron Aittamuseo toimi ensimmäistä kertaa omatoimimuseona, jonne on voinut poiketa vaikka ohikulkumatkalla. Mattilan mielestä omatoimimuseo veti hyvin väkeä.

Toisinaan hän saa myös tuomisia eli lisää tavaraa museoonsa – esimerkiksi vaikkapa vanhanmallisen verkonpainon, joka on tehty kivestä ja sen ympärille kierretystä tuohesta.

Aitan seiniä koristaviin maalauksiin Antero Mattila kertoo saaneensa idean kunnanjohtaja Anita Paavolan lausahduksesta, että kuntaa pitäisi saada jollakin tavalla elävöitettyä.

– Ensimmäinen taulu oli Suomi 100 -teemaa ja sen maalasi Pentti Alakojola. Sitten tuli Vimpelin Vedolle mestaruus ja maalautin taulut Teemu Isokedosta ja Mikko Kanalasta. Minusta kaikista upein on taulu koskenlaskijasta.

Tieto aittamuseosta on kulkenut suusta suuhun. Mattila on ottanut vetoavukseen myös lehtien tapahtumakalenterin.

– Tieto leviää myös netin välityksellä, Antero Mattila huomioi.

Kesällä Mattila järjesti tapahtuman 70 vuotta täyttäneille. Vuonna 1951 syntyneitä museolle saapui kymmenen ja muuta väkeä oli lähes saman verran. Antero Mattila on saanut Vimpelin kulttuuripalkinnon vuonna 2003.

Virpi Poikelin

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät