0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Jätelaki muuttui – ja ensi kesästä monet kotitaloudet lajittelevat myös biojätteensä

Millespakka Oy:n toiminta-alueella kierrätettiin viime vuonna vain 27 prosenttia yhdyskuntajätteestä. Kuitenkin jo neljän vuoden kuluttua, vuonna 2025, kierrätettävän yhdyskuntajätteen määrän tulee olla peräti 55 prosenttia.

Tällä alueella kierrätysmäärä pitää siis tuplata. – Valtakunnallinen keskiarvo on jo nyt 43 prosenttia, kertoo Millespakka Oy:n toimitusjohtaja Ira Kekarainen.

MAINOS

Konsteja tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan ja yhtenä uutena asiana Millespakka testaa maksullista maatalousmuovin keräystä suoraan maatiloilta Alajärvellä, Lappajärvellä, Soinissa ja Vimpelissä.

– Mikäli haluat mukaan tilanoutoon, ilmoita siitä meille viimeistään perjantaina 3.9., joko sähköpostilla tai soittamalla. Millespakka Oy noutaa maatalousmuovit tilalta nosturilla varustetulla yhdistelmäajoneuvolla.

Halutuin kerättävä maatalousmuovi on valkoinen paalimuovi, jota monilla tiloilla on kasapäin. Nimenomaan tämä muovi voidaan kierrättää eteenpäin, se toimitetaan edelleen Merikarvialle jossa se murskataan ja pestään ja siitä valmistetaan muovigranulaatteja. Näistä valmistetaan uusia muovituotteita.

– Yksi tonni kierrätysmuovia säästää 22 tynnyrillistä öljyä neitseelliseen muoviin verrattuna, Kekarainen kuvailee kierrätyksen mahdollisuuksia.

Millespakka kerää samassa yhteydessä myös muita muoveja. Paalimuovit halutaan mahdollisimman puhtaina, mutta ei toki oleteta, että ne olisivat putipuhtaita. – Muovin seassa ei saa olla vieraita esineitä kuten rautaa, kiviä, soraa tai rehua.

Maatilojen kannattaa pakata keräykseen lähtevät muovit yhteen pisteeseen helppokulkuiseen paikkaan, sillä velotus on aikaperusteinen.

Kekarainen sanoo, että keräystä on päätetty testata, koska sille on ollut kysyntää. Jotkut lähialueiden viljelijät ovat aikaisemmin tuoneet muoveja suoraan Millespakkaan traktorin lavalla, mutta muuta oikeaa hävittämistapaa niille ei ole ollutkaan kuin poltettava jäte. Muovin polttaminen tilalla on yksiselitteisesti ympäristörikos.

– Nyt meillä on vasta neljä mukaan ilmoittautunutta maatilaa. Tarvitsemme niitä vähintään kymmenen, jotta testi voidaan suorittaa.

Testauksella kartoitetaan viljelijöiden kiinnostusta asiaan ja sitä, millaiset kustannukset keräilystä syntyy.

Maatalousmuovin keräyksellä voidaan nostaa alueen kierrätysastetta ylemmäksi. Reilu 80 tonnia paalimuovia nostaa sitä aina prosentin verran.

Seitsemän jäteastiaa on pian todellisuutta

Maatalousmuovin keräys ei yksinään riitä kierrätystavoitteiden täyttämiseen, vaan siihen tarvitaan ennen muuta biojätteiden keräilyn tehostamista.

– Tällä hetkellä keräämme alueeltamme 461 tonnia biojätettä vuodessa ja se menee meiltä Vaasaan. Siitä valmistetaan liikennepolttoainetta ja multaa, Kekarainen kertoo.

Biojätettä kerätään nyt vain isommilta kiinteistöiltä ja keittiöiltä.

– Jätehuoltomääräyksissä on jo kauan ollut velvoite, että kaikilla kiinteistöillä tulee olla poltettavan jätteen astia, joka tyhjennetään vähintään kolmen kuukauden välein. Myös biojäteastia on pakollinen kaikille kiinteistöille, mutta käytännössä kaikki kertovat sen sijaan kompostoivansa biojätteensä.

Millespakkaan tulevasta poltettavasta jätteestä kuitenkin näkee, että näin ei tapahdu, vaan biojäte on pitkälti muun jätteen seassa.

– Jätelaki uudistui tänä kesänä ja 1.7.2022 alkaen kaikilla viiden huoneiston ja sitä isommilla kiinteistöillä tulee pakolliseksi biojätteen keräily.

Käytännössä esimerkiksi viiden asunon rivitalossa jätteiden lajittelusta tulee pakollista, ja tutun poltettavan jätteen astian lisäksi tulee sen jälkeen löytyä paitsi biojäteastia, myös paperin, lasin, metallin, kartongin ja pakkausmuovin keräysastiat.

– Keräysastioita tulee siis löytyä seitsemän erilaista. Millespakan alueella uusi määräys koskee kaikkiaan noin 270 kiinteistöä yhdeksän kunnan alueella.

Jos jossakin taloyhtiössä on nyt toimiva yhteinen kompostointisysteemi, josta ei haluta luopua, on poikkeus edelleen mahdollista saada Järviseudun jätelautakunnalta. Systeemin pitää kuitenkin olla hyvin hoidettu ja siitä pitää tehdä selvitys.

– Kyllähän uusi laki myös helpottaa elämää, kun keräysastiat löytyvät kotipihalta eikä jätteitä tarvitse kuljettaa keräyspisteisiin, Kekarainen muistuttaa ja toteaa, että tämä varmasti vähentää poltettavan jätteen määrää.

Vaikka kierrätyksen hyväksi tehdään paljon, niin kaikkea ei vieläkään voi kierrättää. Siinä missä muoviset elintarvikepakkaukset menevät pestyinä muovinkeräykseen, ei vaikkapa vanhalle potalle, rikkinäiselle kastelukannulle tai ämpärille löydy edelleenkään muuta osoitetta, kuin poltettava jäte.

– Tarvitsemme uutta ajattelua siihen, mitä tavaraa hankimme ja miten paljon. Lisäksi tarvitaan uusia innovaatioita kierrätykseen, jotta yhä useampi jäte voitaisiin kierrättää uuteen käyttöön.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät